DHA-A leader
DHA-A leader

Lezing over luchtoorlog boven Den Helder

Lezing over luchtoorlog boven Den Helder (archieffoto Hans Nauta).Den Helder – Hans Nauta heeft eerder in de centrale bibliotheek gesproken over de luchtoorlog boven Den Helder en het Marsdiep, maar wegens grote belangstelling voor deze zwarte bladzijde in onze lokale geschiedenis komt er een vervolg en wel op woensdagavond 29 april.

In de historie van Den Helder neemt de Tweede Wereldoorlog met de vele luchtaanvallen een prominente plaats in. Daarbij was Marinewerf Willemsoord het belangrijkste doelwit en later in de oorlog ook de konvooien die in het Marsdiep voor anker lagen.

De bombardementen troffen ook de binnenstad en leidden al direct in de eerste oorlogsmaanden tot een massale evacuatie van de bevolking. Na de oorlog zou blijken dat Den Helder de meest gebombardeerde stad was in Nederland. Tot nu toe is aangenomen dat er 117 luchtaanvallen hebben plaatsgevonden, maar na onderzoek blijken dat er 155 te zijn.

Achtergronden
Tijdens de lezing zullen minder bekende en nooit gepubliceerde achtergronden van deze luchtaanvallen worden toegelicht. Ook vliegveld De Kooy, de luchtafweer, radarstellingen en enkele bijzonderheden rondom neergestorte toestellen komen aan bod. De lezing wordt ondersteund door een grote hoeveelheid beeldmateriaal in de vorm van unieke (lucht)foto’s en stukjes Duits en Engels filmmateriaal van onder andere De Kooy en aanvallen op konvooien in het Marsdiep. Deze beelden zijn niet eerder op televisie of internet vertoond.

Hans Nauta (1967) was docent aan de Hogeschool in Alkmaar en werkt nu als freelance historisch onderzoeker. Hij doet al meer dan 25 jaar onderzoek in binnen- en buitenlandse archieven naar de luchtoorlog boven Noord-Holland.

Lezing Hans Nauta op woensdag 29 april in de centrale bibliotheek van Den Helder, Bernhardplein 76, aanvang 20.15 uur, toegang € 3,50 voor leden en € 5,- voor niet-leden. Kaartverkoop via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balies.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Onder 'Redactie DHA' staan berichten over DHA zelf, aangeleverde (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke.

Lees ook: