DHA-A leader
DHA-A leader

Wandelnetwerk met boerenlandpaden en rustpunten

Ondertekening van de overeenkomst, met vlnr de wethouders Meskers (Hollands Kroon), Groot (Schagen) en Visser (Den Helder).Den Helder – Recreatie Noord-Holland werkt de komende jaren, in opdracht van de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon en Schagen, aan nieuwe wandelroutes. Deze week is hiervoor de bestuurlijke samenwerkingsovereenkomst getekend. De gemeenten willen hierdoor ook het recreatief medegebruik van de landelijke omgeving stimuleren.

Door het realiseren van boerenlandpaden en rustpunten kunnen overheid en agrariërs elkaar versterken. Boerenlandpaden zijn onverharde routes aan de rand van weilanden of akkers, waardoor mensen kunnen wandelen over het rustgevende boerenland, niet gestoord door auto’s en fietsers. De boerenlandpadregeling van Provincie Noord-Holland maakt het mogelijk dat agrariërs hiervoor een passende vergoeding krijgen.

Bij een rustpunt op een boerenerf of een andere bijzondere locatie kunnen wandelaars en fietsers onderweg een kop koffie drinken, van een toilet gebruik maken en eventueel de elektrische fiets opladen. Dat gebeurt tegen een vrijwillige bijdrage. Het aangesloten zijn bij de Stichting Rustpunt zorgt voor meer aanloop bij agrarische bedrijven met nevenactiviteiten, zoals de verkoop van producten of een Bed & Breakfast. Dwars door de afwisselende landschappen komen veel meer mogelijkheden om actief bezig te zijn, zowel voor toeristen en bewoners van de regio.

700
Dankzij de bijdragen van Den Helder, Hollands Kroon en Schagen en subsidie van Provincie Noord-Holland kan het regionale wandelnetwerk in de Kop van Noord-Holland groeien tot 700 kilometer. Meer informatie is te vinden op www.wandelnetwerknoordholland.nl. De bestaande routes in de gemeente Schagen staan op de genoemde website en de gratis app. De wandelroutes worden nog leuker omdat ze gekoppeld zijn aan de duizend verhalen van Oneindig Noord-Holland. Wandelaars krijgen hierdoor direct informatie over de cultuurhistorie en archeologie van de plek waar ze lopen. De koppeling wordt mogelijk gemaakt door Nu.Hier.Noord-Holland.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Onder 'Redactie DHA' staan berichten over DHA zelf, aangeleverde (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke.

Lees ook: