DHA-A leader
DHA-A leader

Afscheid Meindert van Veen groots gevierd

Van Veen op de schouders (Van Eis Foto).Den Helder – “Meindert is uniek in zijn soort. De betekenis van het leven ligt in het verschil maken in de levens van anderen. Jij maakt(e) het verschil.” Met onder meer deze lovende woorden werd zaterdagavond na achtentwintig jaar bondscoachschap afscheid genomen van Meindert van Veen.

Van Veen was goed voor 272 wedstrijden van het Nederlands team en onder zijn bezielende leiding hebben 126 speelsters voor het vaderland de basketbalvloer betreden. Zijn eerste wedstrijd coachte Van Veen in 1986, in het voormalige West-Duitsland tegen Kronberg, wat direct een winstpartij opleverde. Speelster Ria Berkhout de Wit was daarbij en zij was zaterdag ook bij het afscheid aanwezig.

Een van de organisatoren is Marloes Roetgerink. “Meindert werd vorig jaar door de basketbalbond plotseling bedankt als bondscoach. Die man leeft voor het basketbal en hij werd zo aan de kant gezet. Wij als speelsters en oud-speelsters vielen zowat van onze stoel. Dit verdiende Meindert niet! Om hem toch een hart onder de riem te steken en een waardig afscheid te gunnen hebben we de koppen bij elkaar gestoken en deze dag georganiseerd. Toen wij via social media (oud-)speelsters contacten, werd er heel enthousiast gereageerd!”

Meindert in een time-out met zijn Meiden (Van Eis Foto).Weerzien met Carla Maas (Van Eis Foto)Dankbaar
Een van de speelster die onder Van Veen heeft gespeeld is Naomi Halman: “Het leven als bondscoach van Meindert kwam wat vervelend ten einde. Ik ben superblij en trots voor hem dat dit afscheid georganiseerd wordt. Het is hem zo gegund. Zo vaak krijgt men niet de kans om iemand te waarderen. Ik ben hem zo dankbaar. Zonder hem had ik nooit gestaan waar ik nu sta. Ik speel professioneel basketbal in Frankrijk en heb onlangs de Franse beker gewonnen. Dat is een gift van Meindert.”

Emotionele opkomst dochter Janiek van Veen (Van Eis Foto).Er waren ook giften aan Van Veen. Zijn dochter Janiek ‘debuteerde’ zaterdag bij het Nederlands team. Onder haar vader heeft ze niet gespeeld. Janiek speelde mee met de aanwezige speelsters in een wedstrijd waarvan de uitslag er niet toe deed. Het draaide nu alleen om de ex-bondcoach. Laura Schaap, Gertjan van der Linden, Erik Braal, bekenden uit de basketbalwereld, hadden allen een emotionele speech voor de man in het Oranje voorbereid die stuk voor stuk hard aankwamen bij de anders zo stoere coach Van Veen.

Weerzien
“Ja, ik heb het er moeilijk mee”, zegt Van Veen. “Dit is toch fantastisch? Dit doet mij zo ontzettend goed. Het weerzien met vele (oud) bekenden. Oh kijk daar is Miriam. Die heb ik zeker twintig jaar niet gezien”, roept hij enthousiast. “Al die jaren aan het coachen met die meiden en dan krijg je er dit voor terug. Daphne Berends is er ook. Zij was gestopt bij het Nederlands team omdat ze moeite had met mijn kritiek. En ze is er toch. Dat doet je toch wat! Kijk”, vervolgt van Veen, “het is zoals Laura Kooij dat net zo mooi zei. Ik maak geen onderscheid tussen de speelsters. Iedereen is gelijk. En de sterren moeten eigenlijk laten zijn dat ze de status ster waard zijn. Je moet dus een beetje beter zijn dan de rest.” Na het afscheid werd er nog een klein feestje gevierd. “Zonder pannenkoeken. Die hebben we gisteren al gegeten”, sluit Van Veen af, die geroemd wordt om zijn pannenkoeken op vrijdagavond.

Toespraak door ex-speelster Laura Schaap (Van Eis Foto).Emotionele van Veen tijdens staande ovatie (Van Eis Foto).Tot slot werd Van Veen met zijn vrouw Marion Velzeboer nog even in het zonnetje gezet. Tanja Bröring had het slotwoord namens de hele groep: “Basketbal stroomt door je bloed en daarom bieden we namens de hele groep en alle aanwezigen die hebben gedoneerd, een reis aan naar New York. Inclusief hotel en NBA-wedstrijden. Jou kennende ga je daar zeker van genieten.”

De avond eindigde met een minutenlange staande ovatie voor de gewezen bondscoach. Volgens velen niet meer dan terecht.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Wop woont al sinds 1972 tot volle tevredenheid in Den Helder. Sinds 2008 is hij verbonden aan Den Helder Actueel.

Lees ook:

3 reacties

 1. Bodelo

  Ik denk dat weinigen beseffen hoe groot Meindert van Veen eigenlijk is (jawel “is” en niet was!!!). Het is een mooi verslag geworden van een mooi afscheid van een van de beste basketbalcoaches ooit.
  Geroemd om zijn prestaties en berucht om zijn woordkeuze. En zo hoort het, een coach die om alles het beste uit zijn team haalt!

 2. conoco

  Wat een onzin, alleen maar als het hem uitkwam en over de ruggen van anderen. Alleen als je bij hem in het straatje paste voor zijn eigen gewin dan deed hij wat maar anders was het exit.

 3. W. Turnhout

  Wat geweldig dat Meindert zo’n mooi afscheid heeft gekregen! Dat verdient hij ook! Ik ken Meindert als een hele fijne vent, die altijd klaar stond als je hem nodig had! Misschien een grote bek af en toe, maar wel met een heel klein hartje! Meindert, het ga je goed! Heel veel dank voor alles wat je voor mij en de jongens betekend hebt. Ga nu maar lekker genieten!!

Reageren is niet meer mogelijk.