DHA-A leader
DHA-A leader

Mijlhoff en De Rink winnen, Snoek dichter op het geel

 Knappe overwinning in een zware etappe (DHFOTO).Den Helder – Kick Mijlhoff heeft zaterdag de omloop van het A-klassement in de Tour de Lasalle gewonnen. Na tien ronden over de dijk, twee minder dan vooraf bedacht, had hij na een geslaagde ontsnapping op de streep nog vier seconden over op Martijn Ettema. Remco Bertelink pakte de derde plek. Het geel zit nog steeds om de schouders van Glenn van Nierop.

De wind zorgde voor zware omstandigheden en waar dat tijdens de B-omloop juist betekende dat er vele vluchtpogingen waren, de groep in stukken brak en aardig wat renners voortijdig naar de kant moesten, daar was het tijdens de hoofdwedstrijd tot drie ronden voor het einde redelijk saai te noemen. De paar renners die probeerden weg te komen uit het peloton kregen daar de gelegenheid niet voor, gele truidrager Glenn van Nierop koerste oplettend en het peloton bleef tot aan de finish bij elkaar, op een enkele afhaker na.

“Het was een zeer zware etappe en ik heb echt geluk gehad dat mijn ploeg zo goed is, anders had ik vandaag misschien wel mijn klassement kunnen verspelen”, sprak Van Nierop na afloop. “Ik reed best oplettend, maar juist toen ik net even van achteren zat ontsnapte er een groepje van vier. Gelukkig lukte het nog die weer bij te halen.” In dat groepje van vier zat ook Cees Snoek, de nummer twee van het algemeen klassement. De vier pakten 37 seconden en dat betekende virtueel geel voor Snoek, maar het bleef dus bij virtueel. Van Nierop wist aan te sluiten bij de vier, waarna de groep weer door het peloton werd ingerekend en Mijlhoff en Ettema vertrokken.

Uitvallers
De jarige Ruud Verdoes was de eerste van de A-renners die afstapte. De jury besloot na afloop dat hij daardoor 24 minuten en 9 seconden achter de winnaar in het klassement kwam te staan. Zondag stapt hij uiteraard gewoon weer op voor het afsluitende criterium. Ook Wilfred Drenthen, Hans van Wonderen, Sjors Beijer en Dennis Haanstra kregen enkele minuten ‘aan de broek’. Bij de B-renners gold dat onder anderen voor Michel Henrix, Joost Hoogenbosch en de eveneens jarige Jesse Jagt.

De B-Omloop werd na een heroïsch gevecht tegen de omstandigheden gewonnen door Rieks de Rink uit de ploeg van Aannemer Tuin. Hij was vrijdag nog hard gevallen, twijfelde zaterdagochtend nog of hij wel van start zou gaan, deed het toch en won. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. “Ik had al een paar keer geprobeerd weg te komen, maar het lukte steeds niet. De laatste poging was wel raak en zo finishte hij 42 seconden voor Rutger Vos. “En zwaar of niet, winnaars voelen geen pijn”, aldus De Rink na afloop.

Klassementen
In het algemeen klassement heeft de gele truidrager nu nog 12 seconden voorsprong op Cees Snoek. Het B-klassement wordt aangevoerd door Wim Leen, Remco Bertelink leidt het puntenklassement en de bolletjestrui is zondag voor Cees Snoek. Aangezien er tijdens het criterium niet meer geklommen wordt, is hij ook de winnaar van het klimklassement. RWV De Spartaan is de beste ploeg na drie dagen Tour de Lasalle en Van Nierop is tevens de leider van het jongerenklassement.

Het criterium is zondag het ‘rondje Kerkgracht’. Voorafgaand aan de etappe voor de A- en B-renners is er nog een wedstrijd voor dames en een Dikke Bandenrace voor de jeugd. Het eerste startschot valt om twaalf uur.

Foto’s: www.dhfoto.nl

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Lees ook: