DHA-A leader
DHA-A leader

Opnieuw opwinding in Den Helder; bijeneters gesignaleerd!

Vogelaars op een rij voor deze bijzondere vogels (DHFOTO).Den Helder – Opnieuw grote opwinding in Den Helder. Dit keer niet over de politiek, maar over een zeldzame vogel. Een kolonie bijeneters is neergestreken in het prachtige groene landschap van het Refugium, nabij de Donkere Duinen.

Het waren Jasper Tolhuijs en Barbara Kouwenberg die dinsdagmorgen bij toeval op de vogel stuitten. Het werd direct gemeld en binnen no-time was het gebied een toevluchtsoord voor vogelaars. “Via Whatsapp werd de waarneming snel aan elkaar doorgegeven”, zo laat Frans Bruinsma weten. “Zowel leden als niet-leden van de Vogelwerkgroep delen die informatie graag met elkaar.”

Er zijn vanmiddag al zo’n dertig Bijeneters bij elkaar gesignaleerd. Bruinsma heeft er totaal acht bij elkaar vast kunnen leggen. Bijeneters heeft hij vorig jaar al waargenomen en vastgelegd op Texel, maar in Den Helder is dit voor hem een unieke ervaring. Volgens Tolhuijs, en hij heeft het zich ook door deskundigen laten vertellen, is het zo’n dertig jaar geleden dat deze vogel onze stad bezocht. Volgens Vogelbescherming Nederland is het “een opvallende en tropische verschijning die met veel geluk ook in Nederland te zien is”. Bijeneters leven vooral in de warme delen van Europa.

Drukte bij het Refugium op zoek naar de Bijeneters (DHFOTO).Frans heeft al een foto met 8 Bijeneters bij elkaar geschoten (DHFOTO).Niet betreden
Het Refugium mag niet betreden worden en dus moet van grote afstand geschoten worden. De harde wind maakte dat dinsdag extra lastig. “Natuurlijk ben ik blij met de foto’s”, zegt Bruinsma. “Je hebt de waarneming te pakken en de foto’s laten dat prima zien.” Frans doet dit voor de hobby, zijn foto’s worden dus niet gepubliceerd. Wel deelt hij ze graag met andere vogelliefhebbers op de diverse fora.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

DH Foto is een van de vaste fotografiepartners van Den Helder Actueel. Het bedrijf, gevestigd in Den Helder, verzorgt al jaren met grote regelmaat de foto's bij op de site geplaatste artikelen.

Lees ook: