DHA-A leader
DHA-A leader

Klein rondje kunst door Den Helder

Kunst van de overleden kunstenaar Jan Budding.Den Helder – Kunst is binnen onze gemeente altijd volop te vinden. Op elke dag van het jaar zijn er altijd wel meerdere tentoonstellingen tegelijk te bewonderen. In de zomer is dat niet anders.

Atelier de Hut van Pieter ten Boekel bestaat alweer vijf jaar, het eerste lustrum is dus een feit. De sympathieke kunstenaar gaf hierom een receptie op zondagmiddag 5 juli en omdat ‘de Hut’ een beetje te klein is om alle cursisten tegelijk te ontvangen werd er gebruik gemaakt van het pand van Dansen bij Jansen. Pieter had behalve cursisten ook familie en andere belangstellenden uitgenodigd en toen iedereen binnen was kwam er een kleine speech.

Pieter en Ada ten Boekel op de receptie eerste jubileum De HutKleindochter Zentella zong voor haar kunstzinnige opa.Naar het idee van Pieter zijn de eerste vijf jaar omgevlogen en vanwege het succes wordt er voort geborduurd op deze werkwijze. Allerlei technieken en stromingen zijn bekeken en gedaan en daar gaan we zeker mee verder vertelt Pieter. En ook over de workshops zijn de deelnemers enthousiast, dus daar wordt ook weer aandacht aan besteed. Pieter ziet verder dat mensen zich goed en sterk ontwikkelen en hoopt ook de komende jaren veel gezichten terug te zien. Hij heft het glas met de toast “we proosten op de verf!”.

Kleindochter Zentella luisterde de bijeenkomst op door een Engelstalig liedje voor haar opa te zingen, ondanks dat ze heel zenuwachtig was. De zaal verstomde en iedereen luisterde ademloos. Met het voortgaan van het liedje maakte de onzekerheid plaats voor een krachtig jong dametje die heerlijk zingt voor haar kunstzinnige opa. Er was nu alleen een gezellige receptie, maar in september volgt er een expositie en kan iedereen werk tonen aan elkaar en andere belangstellenden.

Nightmare on Jutterspleintje!De kunstenares op de Juttersmarkt.Richter
Bij werkatelier Richter exposeert op dit moment de Roemeense kunstenares Lizuca Ciurea met verschillende technieken. Kleurige schilderwerken aan de wand en het is dan ook een beetje raar om bij een vrolijk gekleurd werk de titel “Nightmare on Jutterspleintje” te zien. De kunstenares vertelde dinsdag lachend vanachter de kraam op de Juttersmarkt dat het een contradictie is, het was helemaal geen nachtmerrie en ze heeft het zo te zien erg naar haar zin op het zonovergoten pleintje voor het atelier.

Ander werk zijn onder meer een lichtinstallatie genaamd “Demons of Light” en de eerste blikvanger van haar hangt gelijk bij binnenkomst, een klok. Het is echter niet zomaar een klok, het uurwerk heeft rondom allemaal boekjes en de kunst heeft dan ook de originele naam “Booklook” meegekregen. Het werk is nog tot eind juli te zien, vanaf 1 augustus komt er een Spaanse kunstenaar zijn werk laten zien. Richter kunt u vinden op het Jutterspleintje achterin de Spoorstraat.

Kip in de regen van Jan Budding.Aris Laan
Bij Aris Laan hangt sinds begin juli ook een nieuwe expositie, die een beetje met stille trom van start is gegaan. Meestal is er een opening, maar Jan Budding (de kunstenaar) is al in 1988 overleden en kan er fysiek dus niet bij zijn. Kunstenaar Peter Bes vindt het echter heel belangrijk dat er aandacht voor het werk van deze bijzondere persoon blijft en zo hangt de ijssalon vol met inkttekeningen. Dieren, mensen, maar het zijn vooral kippen in alle soorten en maten; magere kippen, dikke kippen, kip in de regen, de kip alleen of in gezelschap van een naakte vrouw.

Het verhaal achter deze kunstenaar, geboren op 1 januari 1922 en overleden op 29 februari 1988, is een levensgeschiedenis die in het kader van zijn kunst een mens kippenvel bezorgt. Een bewogen leven, waarvan ook een aantal jaren in een concentratiekamp doorgebracht, maar waarna de mens Budding zich toch heeft kunnen hervinden. Zijn leven staat op treffende wijze beschreven in de “Hommage aan Jan Budding”, door Peter Bes, die zich in gedrukte vorm in de ijssalon bevindt. De expositie “Bewogen Lijnen” is tot 30 juli bij Aris Laan in de Koningstraat.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Lees ook: