DHA-A leader
DHA-A leader

Prinses Beatrix opent vernieuwd Reddingmuseum (update)

Prinses Beatrix opent 8 september het Reddingmuseum (archief DHFOTO, bezoek mei 2011).Den Helder – Het Reddingmuseum op Willemsoord wordt dinsdag 8 september officieel heropend. Speciale gast deze dag is prinses Beatrix. Het museum is sinds november gesloten in verband met de nieuwbouw van de schouwburg, waardoor ook het Reddingmuseum moest worden aangepast qua bouw en inrichting.

Het is de tweede keer in iets meer dan vier jaar tijd dat Beatrix Den Helder bezoekt. De vorige keer was in mei 2011, toen nog als Koningin. Destijds was ze aanwezig om het Duinpark in Nieuw Den Helder officieel te openen.

Beatrix is beschermvrouwe van de KNRM. Het Reddingmuseum vertelt het verhaal van de geschiedenis van het Nederlandse reddingwezen op zee. . Er is aandacht voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, redders, bijzondere reddingacties, scheepsrampen, reddingsbrigades, search en rescue-diensten van de Marine en Luchtmacht, de Kustwacht, het Nederlands Loodswezen, veiligheid op het water, scheepscommunicatie, navigatie, het weer, bebakening en divers reddingmaterieel. Voor het museum liggen historische reddingboten als Insulinde (1927), Johan de Witt (1941), Prins Hendrik (1951), Javazee (1967), Tjerck Hiddes (1975) en de Cornelius Zwaan (1982). Een team van 80 vrijwilligers verzorgt alle facetten van het museum, zoals het onderhoud van de historische reddingboten, het bemannen van de balie, het geven van rondleidingen, het onderhouden van de collectie, het technisch onderhoud van de collectie en nog veel meer.

Gratis toegang
Het museum is trots dat het na een verbouwing van ruim tien maanden, waarbij vele (museum)vrijwilligers dagelijks geholpen hebben, weer de deuren wijd open kan zetten en hoopt vele gasten vanaf woensdag 9 september weer te kunnen verwelkomen. In het weekend van 12 en 13 september is het museum gratis toegankelijk voor bezoekers, en zullen er extra activiteiten zijn voor de publieksopening.

De officiële opening op 8 september zal in besloten kring zijn, maar uiteraard zijn toeschouwers buiten bij de hoofdingang van de Kampanje/het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers van harte welkom om de aankomst van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, Beschermvrouwe van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, bij te wonen. Zij zal daar verwelkomd worden door de Commissaris van de Koning, mr. J.W. Remkes, Jonkheer mr. Th.S. Röell en burgemeester Mr. K.F. Schuiling, die haar zullen begeleiden naar de ingang van het museum, alwaar de Prinses de openingshandeling zal verrichten.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Lees ook:

4 reacties

 1. Jutter

  Tuurlijk kunnen ze niets beters doen … vooral haar zoon de rok jager van aruba. Waar kwam ik hem ook al weer tegen eagle beach toen ik daar 3 half jaar (86 tot 1989 ) woonde had bea haar zoon zich goed misdragen. Was een leuk polis momentje

 2. Kees Jan

  Hoeveel extra overheidsgeld heeft het wel niet gekost om een prachtig museum bijna een jaar gesloten te houden?
  Het reddingsmuseum kan zeker de omzet van het toeristische seizoen niet missen, daar leven ze normaal gesproken van. Ongetwijfeld zal het museum terecht een schadevergoeding hebben gekregen, maar het is wel betaald van ons belastinggeld. En alleen maar vanwege een prestigeproject wat net als heel Willemsoord als fiasco zal eindigen.

 3. Hans

  Geweldig 2 enthousiaste bewoners van Den helder die gelukkig op tijd waren om hun commentaar te leveren op een site als dit. Het moet teleurstellend zijn voor deze mensen dat hun sociale contacten alleen via deze site hun weg vinden, Ik ben trots op de vrijwilligers van het museum dat ze het weer gefikst hebben, Of je zit te zuurpruimen achter je PC je doet wat voor de gemeenschap, Altijd moeilijk zo’n keuze,

  1. Bodelo

   Nou Hans, inderdaad zeg! Wat een zuurpruimen.
   Natuurlijk vond ik het best wel storend dat het Redding Museum overal werd geroemd terwijl ik als rasnieuwedieper wist dat het gesloten was. Maar we gaan een mooi jaar (2016) tegemoet. Een jaar waarin deze hoek van Willemsoord geweldig mooi is geworden (let maar op).
   En het feit dat deze hoogwaardigheidsbekleders in ons stadje dit geweldige museum komen openen geeft aan hoe goed en belangrijk dit museum is. Laten we daar (net als de vele vrijwilligers die er werken) apetrots op zijn!

Reageren is niet meer mogelijk.