DHA-A leader
DHA-A leader

Eerste officiële reis voor Nordlys

De Nordlys begint zaterdag aan haar eerste officiële reis (aangeleverde foto).Den Helder – De duurzame rederij Fairtransport brengt zaterdag een tweede schip in de zeilende handelsvaart. Het is de Nordlys (Noors voor Noorderlicht), een kits getuigde Engelse trawler die rond 1873 op het Isle of Wight gebouwd is. De afgelopen weken is op de Nordlys de laatste hand gelegd aan interieur en afwerking.

Na jaren vracht varen in en rond de Noorse wateren is het schip in 2013 door de kapitein/eigenaar Johan Sand overgedaan aan Fairtransport. Sinds september van dat jaar is er op de oude Rijkswerf Willemsoord in Den Helder gewerkt aan een grondige restauratie. Tientallen, meest vrijwillige medewerkers uit diverse landen en cliënten van de GGZ-Alkmaar hebben gedurende twee jaar bergen werk verzet om het geheel houten schip ingrijpend op te restaureren en geschikt te maken om motorloos vracht te gaan varen tussen Europese havens.

De Nordlys is het tweede schip van de Fairtransport organisatie, een initiatief van de drie zeilvrienden Jorne Langelaan, Andreas Lackner en Arjen van der Veen. Sinds 2009 zeilt de eersteling van Fairtransport, het vlaggenschip Tres Hombres, met toenemend succes vracht tussen het Caribisch gebied en Europa. Door de komst van een tweede schip gaat de Tres Hombres vanaf nu twee maal per jaar de Atlantische Oceaan over.

Bemanning
Het schip vaart met een driekoppige bemanning: kapitein, stuurman en matroos/kok. Er is tevens plaats voor zes trainees/gasten, die onderweg ook duurzaam kunnen vissen. Tijdens de eerste reis met Lammert Osinga als gezagvoerder brengt de Nordlys “Tres Hombres rum” naar het Franse Douarnenez, van daaruit wijn naar het Engelse Brixham, ale naar het Portugese Porto en wijn uit die regio weer naar Engeland. Het schip zal 26 september om 9.00 u ’s ochtends uur afvaren vanaf de kade nabij het Schipperscafé op Willemsoord 73. Belangstellenden zijn welkom om het eerste vertrek bij te wonen en de Nordlys een behouden vaart toe te wensen.

Meer informatie is te vinden op de website www.fairtransport.eu.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Onder 'Redactie DHA' staan berichten over DHA zelf, aangeleverde (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke.

Lees ook: