DHA-A leader
DHA-A leader

Nieuw in Den Helder: Het Groene Lint

De Helderse Vallei nam het initiatief voor Het Groene Lint.Den Helder – Groen is gezond! Steeds meer onderzoeken wijzen dat uit, terwijl steeds minder mensen naar buiten trekken. Daar wil De Helderse Vallei verandering in brengen. Daarom heeft De Helderse Vallei begin dit jaar contacten gelegd met De Troubadour (Esdégé-Reigersdaal), De Omring, Zorggroep Tellus, buurtbewoners, gemeente Den Helder en de Woningstichting Den Helder om met hen door te praten over dit dilemma. In samenspraak met alle partijen is het voorstel voor “Het Groene Lint” ontstaan.

“Het Groene Lint” bestaat uit vijf verschillende wandelroutes door het groen en langs groene initiatieven in Nieuw Den Helder. Het aanleggen van de routes wordt mogelijk gemaakt door subsidie van “Betrekken bij Groen Fonds” en het convenant Wijkaanpak-Plus. Ook gemeente Den Helder is enthousiast over “Het Groene Lint” en heeft toestemming gegeven voor het plaatsen van markeringen op de weg als aanduiding van de routes en zorgt op een aantal plaatsen voor het aanpassen van de stoepen, zodat ook met rolstoelen de stoepen op- en afgegaan kunnen worden.

Begin november worden de symbolen op de weg aangebracht, zodat de routes makkelijk gevolgd kunnen worden. De routes zijn bestemd voor iedereen! Betrokken zijn bij groen is belangrijk voor de gezondheid van ieder mens. Voor ouderen en mensen/kinderen met een beperking zijn er soms drempels om naar buiten te gaan. De routes van Het Groene Lint lopen daarom langs diverse woon- en verblijfvoorzieningen alsmede langs diverse scholen en kinderopvanglocaties, met als doel om de drempel om naar buiten te gaan te verlagen. Alle routes zijn ‘rond’, dat wil zeggen dat door het volgen van de symbolen de wandelaar uiteindelijk weer op het startpunt uitkomt. Dit maakt dat de routes ook goed te volgen zijn door mensen die niet bekend zijn in Den Helder en toeristen.

Symbool
De vijf routes worden op de weg aangeduid met een eigen kleur en een natuursymbool (een boom, bloem, vogel, vlinder en blaadjes) en lopen onder andere door het Duinpark, naar De Helderse Vallei, door de FalgaTuinen, langs de schoolbuurttuin aan de IJsselmeerstraat en door het park achter zwembad ‘t Heersdiep. Als alle routes aangelegd zijn, zal nadere informatie en een overzicht van de routes en de duur van de wandelingen geplaatst worden op http://www.deheldersevallei.nl/nl/natuur/wandelroutes.html.

De Helderse Vallei is te vinden bij de parkeerplaats Donkere Duinen in Den Helder. Kijk op www.deheldersevallei.nl voor de openingstijden en meer informatie.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Onder 'Redactie DHA' staan berichten over DHA zelf, aangeleverde (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke.

Lees ook: