DHA-A leader
DHA-A leader

Nog een jaartje verlies voor Willemsoord

Nog een jaartje verlies, maar vanaf 2016 kent Willemsoord een positieve exploitatie (archieffoto, DHFOTO).Den Helder – Nog een jaartje verlies, maar vanaf 2016 kent Willemsoord een positieve exploitatie. Om de verliezen uit 2013 en 2014 te compenseren maakt de gemeente nog 874.585 euro over aan Willemsoord. Dat meldt het college naar aanleiding van de afronding van het onderzoeksrapport naar Willemsoord uit 2013 en de daarin opgenomen aanbevelingen.

Op basis van de huidige ontwikkelingen is de verwachting dat Willemsoord BV in 2016 een positieve exploitatie kent. De toegenomen verhuur van panden de afgelopen jaren is hierin belangrijk, maar ook het aantrekken van nieuwe evenementen, het doorvoeren van kostenbesparingen en de realisatie van de schouwburg. De afgelopen jaren heeft Willemsoord BV verlies geleden. Als 100 procent aandeelhouder heeft de gemeente rekening gehouden met verliescompensatie. Op dit moment zit in de voorziening €874.585,-, dit bedrag is overeenkomstig de verliezen van 2013 en 2014.

Uit het nieuwe bestuursakkoord vloeit een herziening van het gemeentelijk subsidiebeleid voort. De tegemoetkomingen aan Willemsoord BV in het kader van maatschappelijk ondernemen worden, in het licht van het uitgangspunt dat subsidies een instrument vormen om beleidsdoelstellingen te realiseren, beoordeeld in het te herziene subsidiebeleid.

Ontsluiting
Tenslotte is een goede ontsluiting over water van Willemsoord zeer belangrijk. De provincie Noord-Holland heeft in 2014 besloten om bruggen en sluizen in de provincie centraal te gaan bedienen. Het doel van centrale bediening is het vervoer over water stimuleren (door meer gemak te bieden), de capaciteit op de vaarwegen beter te benutten en een efficiëntere inzet van mensen en middelen. Om een centrale bediening te bereiken wordt in 2015 – 2016 een ‘bediencentrale’ in Heerhugowaard gerealiseerd en worden in de periode 2017 tot 2020 de bruggen en sluizen aangesloten op deze centrale.

Na de renovatie van de brug over de Westgracht vallen de kosten voor het onderhoud en beheer (voor de komende jaren) relatief mee. De kosten van het beheer en onderhoud van de brug over het Boerenverdriet zijn op dit moment nog niet inzichtelijk. Voor de afweging of de bruggen dienen te worden opgenomen in het gemeentelijk kunstwerkenbeheerplan is dit inzicht noodzakelijk. De verwachting is dat in 2016 dit inzicht er is.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Onder 'Redactie DHA' staan berichten over DHA zelf, aangeleverde (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke.

Lees ook:

12 reacties

 1. Aukelien Jellema

  “De tegemoetkomingen aan Willemsoord BV in het kader van maatschappelijk ondernemen worden, in het licht van het uitgangspunt dat subsidies een instrument vormen om beleidsdoelstellingen te realiseren, beoordeeld in het te herziene subsidiebeleid….”. Een fijn staaltje #bobotaal!
  Kom op redactie, dit kunt u vast een stukkie toegankelijker opschrijven.

 2. sukkels

  deze bodem loze put kost de helderse burger al bijna twintig jaar geld elke normale ondernemer was allang falliet geweest maar hier word gewoon de burger als flappentap gebruikt en dat zal de komende jaren niet veranderen want nu is de kampanje de volgende subsidi slurper die voor mooie cijfers moet gaan zorgen nou vergeet het maar als je ziet wat voor een geld smijterij om dit te maken op de willemsoord dan weet je genoeg een normaal bedrijf zou hier nooit aan zijn begonnen

 3. Fred

  Verliescompensatie van 2013/14 en een te verwachten positief 2016. Ik mis de te verwachten cijfers over 2015. En net wat Sukkels zegt, het hele project, is vanaf dat de Gemeente de “”sleutels”” kreeg `èèn grote verliespost en een schip van bijleg geweest. Dit heeft de burger in al die jaren al een vermogen gekost en zal dat in de toekomst ook wel blijven moeten doen, ondanks de te “”verwachten”” cijfers. Let wel, de te “Verwachte” cijfers. Het blijft koffiedik kijken.

  1. Fred

   Dat heb ik niet gezegd. Het heeft niets met een mooie stad te maken. Dit is een project, zoals zovele projecten in de stad. Wat ik wel zeg, is dat dit project tientallen miljoenen heeft gekost, waar niets tegen over stond die het gehele project in de zwarte cijfers liet komen.( alle bedenksels ten spijt ,die kwamen gewoon niet van de grond) En nu pas “”verwachten”” zij dat er na bijna twintigjaar geld weggooien pas in 2016 in de zwarte cijfers te komen. Let wel , verwachten, is niet zeker. Daarbij , er kan pas van winst gesproken worden als alle rode cijfers uit het verleden zijn weggewerkt.

  2. happy judge

   de oude kampagne……..stond midden in het centrum…….waar hebben wij het over!!!! Kapitaalverspilling/vernietiging……..is niet het uitgangspunt van de burger…

  1. Anton Hagen

   Met een beetje creatief boekhouden en doorgaan met onduidelijke subsidies lukt dat vast wel Jantje 123.

 4. Bodelo

  Willemsoord wordt steeds mooier. Dat de exploitatie zo langzamerhand ook nog eens zwarte cijfers gaat schrijven is alleen maar positief.
  Het is een enorm terrein wat uitermate moeilijk in te vullen bleek. Inmiddels gaat het de goede kant op en is er veel diversiteit. Er kan nog meer bij.

Reageren is niet meer mogelijk.