DHA-A leader
DHA-A leader

Spetterende opening schouwburg de Kampanje

De spetterende act van komiek Eric Koller (DHFOTO).Den Helder – Vrijdagmiddag was het dan zover, de langverwachte opening van de nieuwe schouwburg De Kampanje op Willemsoord. Vier personen kwamen verkleed in oude kleren, tijdens het spelen van een openingsfilmpje, het podium op en keken zoekend met een kaart in de hand rond. Toen zij hun oude kleren uittrokken bleken het vier burgemeesters te zijn. De burgemeesters van Schagen, Hollands Kroon, Texel en natuurlijk Den Helder verrichten daarop de officiële opening door ‘Koperen Kees’ met een hamer in de Theatervloer te slaan.

De ‘Koperen Kees’ is een merkteken aan de voorzijde van het podium dat voor theatertechnici het vaste referentiemeetpunt voor het plaatsen van decor, licht en geluid is. Na het plaatsen van dit ijkpunt volgenden verschillende sprekers met woorden van lof over het bereikte resultaat.

Trotse directeur Jan Fokkinga kondigde hierop de ‘huisband’ aan, de Marinierskapel. Zij stonden voor een mooie muzikale bijdrage en begeleidden ook de verdere artiesten, tenor Arnold Bezuyen, komiek Eric Koller, zanger tekstschrijver Jeroen Zijlstra en de afsluitende act Percossa.

Koller
Komiek Eric Koller kwam meerdere keren langs in het programma en vooral de eerste rijen moesten het bij hem ontgelden. Gooide hij eerst een zwaar ogende bowlingbal het publiek in, kwam hij later met een hilarische act met flessen met water. Daarmee werd de opening toch zeker een spetterende opening, vooral voor diegenen die er met hun neus bovenop zaten.

Hierna werden de gasten met champagne ontvangen in de Stadshal, waar een indrukwekkende lasershow werd gegeven. Vervolgens kon een ieder rondzwerven door de nieuwe schouwburg en bijbehorende zalen. Het hoogste balkon maakte op menigeen een behoorlijke indruk door zijn hoge ligging en bijbehorende perspectief. Verder was toch vooral te horen hoe mooi het geworden was en hoe de oude glorie van het gebouw behouden is gebleven.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

DH Foto is een van de vaste fotografiepartners van Den Helder Actueel. Het bedrijf, gevestigd in Den Helder, verzorgt al jaren met grote regelmaat de foto's bij op de site geplaatste artikelen.

Lees ook:

29 reacties

 1. Fred

  Lovende woorden hier alom. Toch maar even snel gekeken naar de uitkomst van de stelling De Schouwburg is een parel op Dichtbij .nl Daar denk zo’n 64% anders over.

  1. flipfluitketel

   401 personen gestemd, 64% (257) denken daar anders over, ja dan is dat wel representatief

  2. Monique_K

   Dat ging hoofdzakelijk om de buitenkant, ‘straalt klasse uit’ werd er gezegd. Maar tja, dat donkergrijze ding erbovenop is nogal lelijk, dus klasse uitstralen doet het niet echt.

   1. Fred

    Het is en blijft een “industrie/bedrijfs terrein” Al zet je er diamanten torens op. Hier geld het gezegde , Al geef je een Aap een goudenring het is en blijft een lelijk ding. Persoonlijk, vind ik het een aanfluiting. Ik vind moderne architectuur vermengd met monumentale gebouwen een gruwel om te zien. Net als de nieuwe bieb. Het gebouw , wat er tegen de oude school is geplakt, ziet er mooi uit .Maar het vloekt als geheel. Zeker als je weet wat daar gestaan heeft. Ik heb dat in meerdere steden gezien, en in mijn ogen, vernietig je daarmee een geheel historisch gebied. Ik weet het, ik zal wel weer een hele bak commentaar over mij heen krijgen, het zij zo , maar ik kan het voor mijn gevoel met de beste wil van de wereld niet mooi vinden.

 2. Janneke Rootlieb

  Het blijft een industrie/bedrijfsterrein???? Er is helemaal geen industrie meer en want moet je er anders mee, de schouwburg in een hele mooie in/aanvulling. En die duiventil die heeft een functie maar ach als mensen dat niet gezien hebben dan weten ze dat ook niet! Maar ze geven wel hun oordeel, jammer! Ik ben werknemer van de Kampanje en heb eigenlijk tot nu toe alleen maar lovende kritieken gehoord van de mensen die er ook daadwerkelijk geweest zijn.

  1. Hotmail 2

   Men zou met de toneeltoren het industrIële karakter versterken, in mijn ogen is dat verzwakt. Nu vraagt men zich af “wat zit er in die doos”? Er mag dan nog zoveel technisch vernuft onder het dak zitten, het mag de naam duiventil niet eens dragen. De meeste duiventillen zien er nog architectonisch uit, deze toneeltoren is niet minder dan, zoals de oesters zich afvragen, een doos. De lelijkste doos van Nederland, zeker overdag. Het is dus een monumentale aanslag die heel veel gemeenschapsgeld kost(jaarlijkse subsidie) en heeft gekost.

  2. Monique_K

   Al heeft die ‘duiventil’ 10 prachtige functies, dan nog vind ik dat donkere gedrocht op het dak oerlelijk. En dat zal ik zeggen ook!

   1. Fred

    Ik ben er vanmiddag nog langs gelopen en heb er van alle kanten foto’s van gemaakt. Zit deze foto’s nu op mijn computer te bekijken. En ik blijf bij mijn eerste opmerking, Al geef je een Aap een gouden ring , het is en blijft……. Een gruwel om te zien. En dat heeft 23 mil gekost.????

 3. Fred

  Wiens brood men eet wiens woord men spreekt. En duiventil zijn niet mijn woorden. Die zal je wel van iemand anders gehoord hebben . misschien was het wel een van de “”lovende”” kritieken. ” Ik weet nog goed, dat er op de markt een politieke partij rond liep te brullen dat het geen gezicht was zo’n grote snoepdoos op een monumentaal pand. En op jou vraag , wat moet je er anders mee , in ieder geval niet zoiets als wat ze er nu mee gedaan hebben. En er is helemaal geen industrie ? Wat doen die schepen dan die regelmatig in het dok? liggen , ronddobberen? En , ik ben er meerdere keren geweest, ook tijdens de bouw dus ik kan er wel een oordeel over geven, en dat heb ik dan ook gedaan. Ik vind het een gruwel om te zien. En gezien de peiling op dichtbij .nl en het commentaar op dit forum, ben ik zeer zeker niet de enige

 4. Peter

  De eerste keer dat ik er was, was tijdens Rondo Musica. Ik ben me rotgeschrokken van de Stadshal waar het plaats vond. Het zag er niet uit en de akoustic was verschrikkelijk. Stoeltjes zaten ook niet lekker. Ik hoorde van m’n groepsgenoten die middag dat zij bij Showboat in de pauze weg waren gegaan door het slechte geluid.
  En dan de Kampanje zelf. Lof voor de bouwer, want het is een hoogstaand nivo waarin gebouwd is. Alleen, het was super mooi geweest zijn met al dat glas voor een museum alwaar geraamtes hangen van Dino’s, walvissen enz. Voor een schouwburg heel ongezellig. Er zit totaal geen sfeer in het gebouw. Ook de tafeltjes met de stoelen waar men iets kan nuttigen nodigt niet echt uit om daar gezellig te vertoeven. Dan was de bar in de oude Kampanje een stuk gezelliger. Maar dit is volstrekt persoonlijk. Ik kan me ook voorstellen dat anderen het wel mooi en gezellig vinden. Over smaak valt niet te twisten!!

 5. khs38

  Ik hoop dat alle hoogdravende verwachtingen voor de Schouwburg mogen uitkomen , maar ik heb mijn twijfels.
  Het begint al dat er duizenden personen geweest zijn op zaterdag dit is overdreven. Was het maar waar !
  Tevens is het een gebouw wat geen sfeer in gezelligheid uitstraalt.
  De stoeltjes zitten redelijk, maar zijn te smal. als één persoon van de armleggers gebruik maakt kan de persoon ernaast z’n armen niet kwijt.
  De voetruimte tussen de voor en achterbanken zijn te krap voor passerende personen.
  de trap naar de begane grond is levensgevaarlijk. de laatste 3 traptreden naar beneden zijn namelijk lager. Dit vraagt om ongelukken. !
  mijn voorspelling is : ( maar ik hoop dat ik ongelijk krijg)
  dat de schouwburg over ca 2 jaar weer een geldverslindend project is geworden.

  1. Jan Mosk

   Onpartijdige bronnen vermelden dat er duizenden personen geweest zijn op zaterdag.
   Vrijdagavond was het druk en erg gezellig.
   De stoelen zitten prima, ruimte genoeg, armen is even aanpassen, je zit niet thuis in je fauteuil maar de belangrijkste vooruitgang is de helling van de vloer: je hebt “vrij uitzicht”.
   Passerende personen: tsja, even opstaan, heel normaal toch?
   Minpunt: slecht rekening gehouden met rolstoel-gebruikers.
   Mijn voorspelling voor “de Kampanje”: daverend succes.

 6. DickB

  Gelukkig maar 5 negatieve reacties hier 🙂 Pracht gebouw vind ik het! Nu maar snel de oude Kampanje slopen en er een prachtig stadhuis voor in de plaats zetten. Zet ‘m op Den Helder!

   1. Jan Mosk

    Partijdige bron? “Lovende” kritieken? En bij “Koen” weet ik over wie het gaat, maar wie is “Fred”?

    1. Fred.

     Partijdige bron , Janneke? Stukkie terug op dit forum. En niet bij Koen maar voor Koen. En Fred , ja wie is Fred. Dat is het zelfde als het gezeik over een nickname. Nu gebruik ik mijn eigen naam , en dan is het weer niet goed. Ook niet helemaal waar , het is mijn roepnaam ,niet mijn geboorte naam. Ik heb gewoon mijn mening geven over deze verbouwde industriehal. En nogmaals, IK VIND HET GEEN PORUM!! En dat zal ik altijd uit blijven dragen. En voor diegene die dit gedrocht mooi vinden, er is daar vast nog wel een hok te vinden voor Koen en zijn vurig gewenst stadshok.

     1. Bodelo

      Beste Fred, blijf alsjeblieft doorgaan met het schrijven op DHA. Ik heb je commentaren tot nu toe gelezen en ik vind ze duidelijk, niet kwetsend en prima verwoord.

    2. flipfluitketel

     Ik begrijp ook niet dat jullie zomaar uit het niets positief schrijven op dit forum. Het moet niet gekker worden dit forum is voor negatieve uitingen over Den Helder. En als jullie “ingehuurde krachten” nu een beetje positief lopen te doen over Den Helder dat gaat echt te ver. Dus wie heeft jullie opdracht gegeven ? Eigen mening leuk, maar niet positief graag.

    1. Fred.

     Nee hoor. Gewoon een eigen mening , zoals jij die ook vaak hebt. En dat heeft niets met negatief doen te maken. Ik heb daar al uitgebreid mijn mening over gegeven , en daar blijf ik bij .

 7. fendermen

  nu dat de oude schouwburg leeg staat kan hier de gemeente naar te verhuizen en het oude gemeente huis weer gebruikt worden om er woningen van te maken en hoeft zo nodig niks gesloopt worden.
  zonde mooi gebouw de kampanje.

 8. Peter

  Dat er “ingehuurde” op de diverse forums aanwezig zijn is me al tijden duidelijk. Meningen of dergelijke mijnerzijds die te dichtbij de waarheid kwamen werden gepareerd door “Petertje toch?”of door Martin de Jager. Het is allang bekend dat het meerwerk 6,8 miljoen heeft gekost. Volgens Vreugdenhil van Zeestad is dit besdrag gecompenseerd met bezuinigingen. Daar was de Gemeenteraad tevreden mee. Maar welke bezuinigingen??? Toch het potje van de infra structuur stationsplein?? Of wellicht bezuinigt op de stoeltjes?? Wie zal het zeggen. Het zou de Raad eens sieren om hier eens onderzoek naar te doen. Kijken of de “ingehuurden” gaan reageren.

 9. Gertjan

  Nou ik doe ook maar een duit in het zakje, en echt eerlijk, ik vind het eigenlijk erg mooi geworden. Stoer industrieel, past goed bij het karakter van het gebouw. Staal hout en steen zijn dominant aanwezig, net als de kale beton vloeren, persoonlijk vind ik het er goed uitzien en ervaar het niet als ongezellig. De banken in de foyer zitten goed en het heeft een moderne uitstraling, helemaal van u, een mooi hergebruik van het industriële erfgoed. Alleen het hoogste balkon vind ik echter te hoog, met mijn hoogtevrees durf ik er niet op.

 10. hellen

  Ik vind het beschamend dat er achteraf rekening gehouden moet gaan worden met minder-validen,dat zou van zelfsprekend moeten zijn enne wanneer krijgen we nu een verbinding met het openbaar vervoer?

 11. Bodelo

  Ik moet zeggen dat ik gemengde gevoelens heb bij de schouwburg. Mooi of niet, dat is ook persoonlijk. Ik houd niet zo van een industriële look. Ik vind dan ook dat voormalig Waterworld (nu Stoom) erg kaal en sfeerloos is. Maar ik heb ook mensen gesproken die het prachtig vonden. Tja.
  De duiventil op de schouwburg vind ik ook zeker niet mooi. Anderzijds, afgelopen weekend was de schouwburg mooi verlicht aan de buitenkant. Rijdend over de binnenhaven gaf het (inclusief de duiventil) een mooie uitstraling. Ik denk dat er in de avonduren nog wel wat valt te spelen met licht waardoor e.e.a. van buitenaf een prima uitstraling (binnenkomer) voor onze stad is!

Reageren is niet meer mogelijk.