DHA-A leader
DHA-A leader

Horecaboek Vermooten ‘gedoopt’ in Flow

De doop van het horecaboek (foto: Carina Thedinga).Den Helder – Tijdens een goed bezochte bijeenkomst in restaurant Flow is woensdagmorgen het boek “Helderse Horeca 1890 – 2015” van de Helderse auteur Marinus Vermooten gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan ex-minister Ed Nijpels, Nieuwedieper van geboorte en kind uit een horecafamilie.

In een inleidend woord vertelde Vermooten de achtergronden van het boek. Hoewel al in de vijftiger jaren in Den Helder werd gezegd dat de horeca geen lang leven meer beschoren zou zijn, constateerde de schrijver dat hem tot op de dag van vandaag het tegenovergestelde was gebleken. Oude kroegen verdwenen weliswaar, maar nieuwe kwamen er voor in de plaats.

Burgemeester Koen Schuiling benadrukte de sociale functie van het café. “Het zijn plaatsen waar mensen in een gezellige entourage hun verhalen kwijt kunnen.” Schuiling gaf aan blij te zijn met de onbezoldigde geschiedschrijver Vermooten, die in zijn boek een overzichtelijke en anekdotische beschrijving geeft van het Helderse kroegleven door de jaren heen.

De Toelast
De opa en vader van oud-minister Ed Nijpels waren in de veertiger jaren van de vorige eeuw uitbaters van café De Toelast, het huidige Flow. Nijpels kreeg daarom het eerste exemplaar van het Horecaboek aangeboden. Hoewel Nijpels als peuter slechts drie jaar in Den Helder woonde, kon hij, door latere bezoeken aan oma en tante in Nieuwediep, smakelijk vertellen over zijn belevenissen in het Helderse uitgaansleven. Hierbij lichtte hij enkele tipjes van de sluier op over de inhoud van het boek. Oud-minister van buitenlandse zaken Joseph Luns en zelfs Napoleon dronken hun borreltje in Den Helder.

Burgemeester Koen Schuiling heeft het woord (foto: Carina Thedinga).Eerste exemplaar voor Ed Nijpels (foto: Carina Thedinga).Anekdotes van Ed Nijpels (foto: Carina Thedinga).

Het boek werd door Nijpels onder toeziend oog van de auteur en burgemeester Schuiling letterlijk in bier ten doop gehouden aan de tap van Flow. Tijdens een gezellige afsluiting van de presentatie, kochten veel aanwezigen het door Vermooten gesigneerde boek. Geïnspireerd door het boek vonden nieuwe anekdotes hun weg aan de borreltafel.

Tekst: Gerard Terpstra, foto’s: Carina Thedinga.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Onder de noemer 'gast auteur' verschijnen artikelen als ingezonden stukken, columns, recensies, et cetera, die niet zijn geschreven door de vaste medewerkers van Den Helder Actueel. Ook gesponsorde berichten (waarvoor door derden betaald is) vallen hieronder. Dit wordt verder apart weergegeven, direct onder het bericht.

Lees ook: