DHA-A leader
DHA-A leader

Natuurvriendelijke oevers Julianadorp in gebruik genomen

Natuurvriendelijke oevers Julianadorp in gebruik genomen (foto: Cor Buschman).Julianadorp – De oevers van de Slenk, de Gracht en de Schoolvaart in Julianadorp worden steeds fraaier en dus beter voor de natuur en de vispopulatie. Het ontwerp van een klankbordgroep van bewoners is na maanden werk voor het grootste gedeelte afgerond en dat werd woensdag met een officiële opening gevierd.

Wethouder Jacqueline van Dongen en hoogheemraad-afgevaardigde Rob Veenman namen de nieuwe oevers, met het vastschroeven van een tekstbordje, in gebruik. “De beschoeiing van bijvoorbeeld het water van de Slenk was al geruime tijd aan vervanging toe en daar moesten we dus iets mee”, sprak Van Dongen. “We hebben toen samen met de bewoners de koppen bij elkaar gestoken en zijn tot deze oplossing gekomen. Natuurvriendelijke oevers passen goed in deze omgeving en mits het goed onderhouden wordt kan het op den duur ook goedkoper zijn in onderhoud.”

“In het water zijn ook een aantal korven aangebracht en dit zullen uiteindelijk paaiplaatsen worden, waarin het nieuwe leven onder de vissen ook een kans krijgt en waardoor dus de visstand zal gaan groeien”, legt de wethouder uit. “De natuurvriendelijke oevers zijn nu nog kaal en modderig, maar zullen zich vanaf het voorjaar gaan ontwikkelen. Toch zal het nog drie tot vijf jaar duren eer alles is geworden zoals we het willen hebben.”

Het bordje bij de natuurvriendelijke oever (foto: Cor Buschman).Van Dongen en Veenman verrichten de opening (foto: Cor Buschman).In fases
De inrichting zal worden bijgewerkt met de nodige waterplanten, zodat het zuurstofgehalte in het water op peil blijft en dat is goed voor planten en dieren, kortom alles wat leeft in de wateren in en rondom Julianadorp. De oevers zijn nu klaar, maar dat betekent niet dat het werk er nu ook op zit. Die overige werkzaamheden in het groen langs de oevers worden in de komende jaren in fases uitgevoerd. Ook het aantal wilgen zal verminderen, dat maakt het beheer en onderhoud van de oevers een stuk eenvoudiger. Door het project over een aantal jaar te spreiden, hoeven deze bomen niet te worden gekapt, maar kunnen ze geleidelijk worden verplaatst naar andere delen in de gemeente.

“De natuur zal tijd nodig hebben om zich te herstellen, want er is hier nog al wat rondgereden met shovels en ander zwaar materieel. Het voorjaar wordt dus spannend met al dat ontluikende groen hier”, aldus Van Dongen.

Tekst en foto’s: Cor Buschman (LOS)

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Onder de noemer 'gast auteur' verschijnen artikelen als ingezonden stukken, columns, recensies, et cetera, die niet zijn geschreven door de vaste medewerkers van Den Helder Actueel. Ook gesponsorde berichten (waarvoor door derden betaald is) vallen hieronder. Dit wordt verder apart weergegeven, direct onder het bericht.

Lees ook:

4 reacties

 1. DaWie

  Absoluut een verbetering alleen schandalig dat de uitvoerder alle troep (stronken,takken riet) heb laten drijven waardoor vissers en zelfs vogels in de problemen komen.

   1. dickb

    Die heet tegenwoordig een wijkconciërge 🙂

    Spreekuur wijkconciërge Margret Toersen:

    Woensdag van 10.30 tot 11.30 uur, Multifunctioneel Centrum Julianadorp, ’t Dorpshuis in Middelzand.

 2. menneke

  meen je niet Dawie?
  Ik woon aan dit water maar ik vroeg me al af waarom er zoveel troep langs dreef de laatste tijd.
  lekker geregeld weer.

Reageren is niet meer mogelijk.