DHA-A leader
DHA-A leader

Verplaatsing horeca naar Willemsoord weer stap dichterbij

De maquette voor de toekomstige indeling van Willemsoord, na verhuizing van horeca uit de Koningstraat. Den Helder – De verplaatsing van horeca uit de Koningstraat naar Willemsoord komt steeds dichterbij. “Iedereen zit inmiddels op 1 lijn”, laten bronnen binnen de horeca weten. “Als het nu volgens planning verloopt kan begin 2016 het definitieve besluit worden genomen.” De verwachting is dat in dat geval zomer 2017 het horecaplein op Willemsoord opent.

Er zijn de afgelopen periode de nodige gesprekken gevoerd tussen de ondernemers, gemeente, Zeestad, Willemsoord en Woningstichting. Gevolg is dat de seinen nu zo goed als op groen staan. Cafés De Engel, Bonaire, Pimpandoer en Odeklonje willen de overstap naar Willemsoord graag maken. Ook snackbar Royal en shoarmazaak Shalom willen verhuizen. Of het hierbij blijft is nog onduidelijk, “in principe mogen alle horeca-ondernemers uit de Koningstraat mee, behalve de coffeeshops.”

Bedoeling is dat er op Willemsoord een soort van horecaplein komt, tussen grofweg gebouw 51 en Studio 62. Het aquarium tussen SportsArt en de voormalige Gieterij verdwijnt en ter hoogte van deze doorgang komt een extra brug over het water. Om het plein te realiseren zal nieuwbouw worden gepleegd, naar verluidt door aannemer Tuin uit Den Helder. “De gebouwen moeten dan als een soort van windvanger dienen, zodat je ook heerlijk op het terras kunt zitten.” De bestaande horeca op Willemsoord is akkoord met de plannen.

Het beeld op de maquette (zie foto bij dit artikel) is het uitgangspunt van de horeca, het is nog niet honderd procent zeker dat de toekomstige indeling er ook precies zo uit komt te zien. Binnenkort volgen nog een aantal afrondende gesprekken, waarna begin volgend jaar besloten wordt of het plan definitief doorgaat.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Lees ook:

22 reacties

 1. Fred

  In Principe mag alle horeca mee. Behalve de coffeeshops. Stel je voor dat deze geest verruimende zaken op ons terrein komen. Nee, laat die rotzooi maar lekker in de Koningstaat zitten. Die rotzooi die daar zit en de overlast van rondhangende en rondpissende drugsafhankelijken, behoeven wij niet op onze goudkust. wij pikken de krenten wel uit de pap, wat we niet nodig hebben laten we niet toe.

 2. sukkels

  de nieuwbouw zal gepleegd worden door aannemer tuin is dat niet de zelfde zakkenvuller die van dok 51 en hiermee komt ook die s tom vd berg weer in beeld ook flop 51 allemaal lieden die de gemeenschap miljoenen heeft gekost en we gaan er gewoon weer mee in zee

  1. Kees Jan

   Het is nog erger, de aannemer is eigenaar van “Odeklonje”. Als hij de nieuwe horeca gaat bouwen op Willemsoord, dan krijgt hij een sleutelrol binnen de Helderse horeca. Zeker als de aannemer de gebouwen in bezit krijgt en de verhurende partij word.
   .
   De huidige m2 meterprijs van de horecaruimte in de Koningstraat zijn nu nog netjes betaalbaar. Nieuwbouw op Willemsoord betekend een veel hogere m2 prijs. Net als de eerste twee eigenaren van Dok51 zal de horeca het op Willemsoord niet gaan redden.
   .
   En wat gebeurt er met de horeca die niet mee verhuisd? Sommige horeca zaken zullen niet willen verhuizen of kunnen het financieel niet bolwerken om op Willemsoord te gaan zitten…
   .
   Krijgen we de zelfde situatie als wat er 10 jaar geleden is gebeurt met Bumpers en het ondergelegen café Bartender? Deze moesten wijken voor stadsvernieuwing, en na (op 2 maanden na) 10 jaar is op deze locatie nog steeds niets ontwikkeld.

 3. dickb

  Prachtig plan! Gelukkig geen coffee shops ; roken is zo wie zo niet meer van deze tijd.

  1. Fred

   Helemaal mee eens !!! Maar waar het mij omgaat, is dat de gemeente de krenten uit de pap haalt t.b.v hun eigen speeltje, en de bewoners / ondernemers in de Koningstraat met de rotzooi laten zitten.

 4. Martin de Jager

  De gemeente haalt de krenten uit de pap? Heb je wel opgelet Fred? Het zijn de ondernemers zelf die met het idee van de verhuizing zijn gekomen. Jij wilt liever dat ze in de Koningsaat blijven en daar naar hun moer gaan? Met alle leegstand en waar geen hond meer wil stappen? En wat onze “Kees Jan” betreft: ook al zal Tuin bouwen, dan doet hij dat vast en zeker in overleg met de horecaondernemers. Dat zijn immers de huurders, die heeft hij nodig en die gaan echt niet met hem in zee als ze dat niet willen. Dus als Tuin een sleutelrol krijgt in de horeca, zoals jouw complottheorie is, dan zit die horeca daar toch echt zelf bij. En niemand heeft er belang bij dat er horeca op Willemsoord komt die vervolgens ook naar zijn moer gaat door te hoge huurprijzen en te weinig bezoekers. Trouwens, zoveel grote aannemers zijn er niet in Den Helder, dus de kans dat Tuin er bij zit is al gauw groot. Krijg je toch weer gelijk! Of moet Jan uw Klusjesman de nieuwe horecazaken bouwen?

  1. Fred

   Vanaf het begin heb ik gezegd, als de horeca naar Willemsoord gaat, dan ook alles . Niet alleen de horeca , maar ook de coffeeshops. Gelijk kwam er tegengas van Gemeente dat die daar niet welkom zijn. De Gemeente wilde wel de horeca ( Krenten ) Maar niet de pap ( coffeeshops) Ik heb het helemaal niet gehad over wie er begonnen is om naar de werf te gaan.( is ook niet relevant) Zoals het er nu uit ziet, gaan er vier horecabedrijven naar de werf. De rest blijft om wat voor reden dan ook zitten, of heeft nog niet beslist wat ze gaan doen .Als dat zo blijft , dan krijg je een tweedeling van de horeca en uitgaansgebied, en dan ga je juist krijgen, waar Helderse kraai bang voor is , het heen en weer geloop tussen die twee gebieden ( tot vijf a zes uur) plus het heen en weer scheuren van drugsrunners op hun scooters van en naar de coffeeshops die in de Koningstraat moeten blijven zitten. En wat betreft de opmerking , dat ik ze liever in de Koningstraat zou willen houden, is niet waar , ik woon in de omgeving van de Koningstraat en zit elk weekend in het gebral en gelal van het uit gaans publiek. Van mij mag het hele zooitje vertrekken naar de werf , liever vandaag dan morgen maar dan met de coffeeshops er bij.

     1. happy judge

      die coffeeshops ……hoofdpijn dossier……legaliseren en in een bus stoppen (onzichtbaar, hahaha)………..alcohol of drugs alles is overlast!!! Paar mariniers neerzetten met een brandweerspuit……. water genoeg….lachwekkend?….gedegen oplossing is wel noodzakelijk

 5. Danny

  Een groot probleem is dat Willemsoord door enkele personen een (te) negatief imago heeft gekregen. Ik zie op voorhand al problemen aankomen zodra de horeca daar gevestigd zal zijn. Misschien voor een korte periode leuk maar dat zal niet al te lang duren. De complete stad en met name de Koningsstraat heeft een grondige renovatie en betere uitstraling nodig. Hoeveel mensen gaan al bewust buiten Den Helder stappen omdat deze gemeente niks meer te bieden heeft? Zelf ben ik altijd in Alkmaar te vinden en dat is een wereld van verschil.

 6. Helderse kraai

  Leuk dat alle partijen het met elkaar eens zijn. Helaas worden bewoners hier niet als partij genoemd. De extra brug zorgt voor veel extra nachtelijk verkeer, lallende mensen etc op de Weststraat. Een kortere route levert de extra brug in het geheel niet op, de ene helft wandelt richting kerk, de andere helft richting School 7.

  Het is nu af en toe al bal met evenementen aan de overzijde. Dat wordt nu iedere donderdag tm zondag feest. We slapen aan de voorzijde en kunnen regelmatig om 3 uur ’s nachts luidruchtige gesprekken woordelijk volgen. Om maar niet te zwijgen van de vernielingen her en der. Natuurlijk gedragen de meesten zich netjes maar de halve week slecht slapen omdat er altijd rotte appelen tussen zitten is geen pretje.

  Gezellig die horeca voor de deur maar niet voor iedereen feest. Nu is dat vast niet tegen te houden en ik begrijp dat het ergens moet maar laten we de overlast niet vergroten door de wandel (loop en sloop route) via de Weststraat te laten lopen terwijl dit deel van de wandeling prima over het werfterrein zelf kan (richting nieuwe schouwburg en richting de oude werfpoort). Daar heeft niemand last van en de route is niet langer.

  Kortom, de brug voegt niets toe.

  1. Bodelo

   Een keurige en opbouwende reactie!
   Ikzelf zag wel voordeel in de extra brug maar na Uw betoog heb ik daar ook mijn twijfels. In ieder geval iets wat nog eens goed bekeken moet worden.

 7. Hijneken

  Citaat : dickb | 7 november 2015 at 20:16

  “Leuk trouwens dat die woontoren op het Molenplein ook al staat ingetekend”

  Ja en ik denk dat daar geen sociale huurwoningen inkomen, wat denk jij?

  1. Fred

   Er wordt gesproken over koopsommen van 500.000 euro Dus sociale woningbouw? zal je daar denk ik niet terug vinden.

 8. Henk

  Leuk voor de bewoners die in de looproute wonen….en idd horeca wel maar absoluut geen overlast gevende koffieshops. Kunnen ze die ook gelijk sluiten in de Koningsstraat. geeft alleen maar ellende als ik om me heen kijk.

 9. Jan Modaal

  De horeca ondernemers beseffen heel goed wat de financiële risico’s van verplaatsen zijn. Zo niet, dan gaan ze failliet.
  De positie van aannemer Tuin is feitelijk niet anders dan die van Woningstichting.
  Bouwen voor de stad en de eigen portemonnee.
  Dit heet ondernemerschap en daar is niets mis mee.
  Het is wel belangrijk dat Tuin geen monopolie positie krijgt want daar heeft hij zelf ook geen baat bij.

  Wat volgens mij wel zeer onwenselijk is : de rol van T. v/d Berg in dit geheel.
  Hij heeft, zoals eerder vermeld, de gemeenschap veel geld gekost.
  Door zijn onvermijdelijke faillissement met DOK 51 heeft de gemeente ruim een miljoen moeten overdragen aan Willemsoord.
  Dit was de garantievoorwaarde op basis waarvan Willemsoord een lening aan DOK 51 mocht afgeven die via de BNG was afgesloten.

  Vervolgens kan hij vrolijk op Willemsoord blijven rondlopen en exploiteren.
  Gevolg : hij gaat zich bemoeien met het plan voor een sluisdeuren podium.
  Ideetje van Broekmeulen en v/d Berg.
  Dat dit ruim € 60.000,– kostende bouwwerk in alle opzichten verkeerd is geplaatst en gebouwd en daarom vrijwel nooit wordt gebruikt, hebben we te danken aan de geweldige adviezen van T. v/d Berg.

  Als het bij de verplaatsing van de horeca aankomt op goed ondernemerschap, een scherpe blik en een open mind opstelling, zou ik v/d Berg voorlopig even thuis laten zitten.

 10. Bodelo

  Ik maak mij alleen zorgen om het “aquarium”. Wat is de bedoeling met het scheepswrak wat hierin zo mooi ligt tentoongesteld?

Reageren is niet meer mogelijk.