DHA-A leader
DHA-A leader

Honderd handtekeningen voor referendum zijn binnen

De eerste honderd handtekeningen voor een referendum over het stadhuis zijn binnen. (foto: Peter van Aalst).Den Helder – De eerste honderd handtekeningen voor een referendum over het stadhuis zijn binnen. Dat meldde initiatiefnemen Geurt Visser zaterdag in het radioprogramma “De Week op Zaterdag”.

Dit aantal is genoeg om het op de politieke agenda te krijgen. De raad moet daarna beslissen of het open staat voor een referendum over dit onderwerp. Volgens Visser moet dat slechts een formaliteit zijn, aangezien het initiatief voldoet aan de gemeentelijke referendumverordening.

Alvorens er echt een referendum komt zijn echter duizend krabbels nodig. Daar is, na een positief besluit van de raad, nog tenminste twee maanden tijd voor.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Lees ook:

20 reacties

 1. flipfluitketel

  Dat is mooi en waar gaat het referendum over ? Volgens mij is er op dit moment helemaal niets om een referendum tot uitvoering te brengen of is Geurt Visser (is hij trouwens wel inwoner van Den Helder ? ) van plan om gewoon voor de lol een referendum te doen over plannen die voorlopig in de ijskast staan omdat deze geen politieke steun krijgen van ONZE raad.

 2. Fred

  Er moet wel een reden zijn om een referendum over te houden. Zoals flip al aangaf , is die er voorlopig nog niet. Maar ik heb effe snel op dichtbij .nl gekeken naar de stelling hierover. Maar liefst 87% is tegen een stadhuis op de werf. Nu is de stelling geen referendum, maar het toont toch wel , dat het de burger behoorlijk dwars zit.

 3. jonathan

  Die plannen gaan niet in de ijskast zijn alleen wat uitgesteld. Daarom is een rreferendum hard nodig

  1. Fred

   Gaat niet gebeuren. Voor iets wat nog niet eens zeker is , zal de gemeente geen referendum uitschrijven. Als ze dat doen, is het hek van de dam. Dan wordt straks voor iedere scheet die ze laten of willen laten een referendum aangevraagd . Wat denken jullie dat het kost ? En dat is allemaal gemeenschapsgeld, wat volgens vele onder u beter besteed kan worden.

 4. Henk

  Het gaat om het signaal naar de politiek. Dat het ze duidelijk is dat wanneer ze gekke dingen doen, zoals met dit onzalige plan, er mensen op staan, wel of niet Den Helder wat maakt het uit, om hier tegen in het geweer te komen. De grootste wijk van Den Helder, Julianadorp met 17.000 inwoners, moeten een heel stuk verder om in het stadhuis te komen en daarnaast de overige bezwaren dat het veel meer gaat kosten dan nu geraamd, file druk, geen ov etc. etc. Het is puur weer de ambtenarij waar het toch niet uit hoeveel geld je uitgeeft of waaraan, het is namelijk toch niet van jou. Als ze nou de financiën van de gemeente net zo zouden beheren als hun eigen financiën dan zouden gemeente rijk zijn….

  Henk

 5. Danny

  87% is tegen, denk dat het voor de gemeente verstandig is om dit idee te laten varen. Personen die alsnog willen doorzetten kunnen veel weerstand verwachten.

 6. Roel Prins

  Een stadhuis op Willemsoord is niets meer of minder dan de zoveelste subsidie voor Willemsoord. En dat betekent dat het college de ontwikkeling van Willemsoord tot bruisend stadsdeel (een stadhuis is ’s avonds en in het weekend een dode steen) even niet ziet zitten.

 7. Anton Hagen

  Nu blijkbaar de Stadspartijleden (plus een gedeelte)van de fractie tegen dit onzalige plan is zou het zomaar kunnen zijn dat de twee wethouders van genoemde partij zeer snel de handdoek in de ring gooien.
  Zij hebben immers WEL voor dit onzalige plan gestemd in het college.
  Want het is het college van B&W die dit hebben gelanceerd!!
  Gaat ons vermoedelijk weer veel wachtgeld kosten,vrees ik.

  We hebben niets aan deze 2 wethouders welke absoluut geen enkele binding met Den Helder hebben.

  1. flipfluitketel

   Beste Anton Volgens mij hebben alle coalitie partijen tegen dit plan gestemd dus zou je net zo goed kunnen stellen dat alle wethouders weg moeten. Of zeggen dat het college voor haar beurt heeft gesproken en heeft geluisterd naar de bezwaren die aan zijn gedragen. Als je een niet goed doordacht plan met de haken en ogen die daar aan kleven naar voren schuift is het goed dat men na overleg het plan intrekt. Niks mis mee en goed dat gehoor wordt gegeven aan de bedenkingen die de partijen ten tafel hebben gebracht.

   1. Kees Jan

    De coalitiepartijen zijn niet tegen het plan om op Willemsoord een stadhuis te bouwen. Ze willen alleen een extra verdieping in de cijfers. Dat is wat de fractievoorzitters van de coalitie hebben gezegd.
    .
    Dit zeggen zij omdat de hele bevolking over hun plan is heen gevallen, en zij wethouders Haitsma en Kuipers moeten beschermen tegen een val. Kuipers en Haitsma hadden aangekondigd dat de inwoners totaal geen zeggenschap meer zou hebben over de locatie van een nieuw te bouwen stadhuis.
    .
    Haitsma heeft overigens ook gezegd, dat als de stadspartij niet mee zou gaan er problemen zouden komen. Kom maar op zou ik zeggen…..
    .
    DHA heeft van de week een link geplaatst naar het onderzoek over de 4 varianten. Als je het rapport goed leest gaat het bij de huidige locatie om bijna volledige nieuwbouw. Gek hé, dat je dan op 22 miljoen uitkomt.
    .
    Reenders zal uiteindelijk meegaan met nieuwbouw op een andere locatie. De ophef is nu even te groot, maar uiteindelijk kiest hij voor degene die zijn bouwvergunning hebben goedgekeurd en niet voor de burger.

    1. flipfluitketel

     Beste Kees Jan misschien moet je toch beter lezen dit wordt vermeld in het artikel van DHA :Het onderzoek voldoet weliswaar aan de opdracht uit het bestuursakkoord, zoals we die ons als coalitiepartijen hebben gesteld, maar om nu slechts vanuit een grotendeels cijfermatige onderbouwing een keuze te moeten maken biedt de coalitiepartijen onvoldoende basis om op dit moment de politieke discussie hierover in de raad met elkaar aan te gaan. De coalitie zal het college vragen om een verdiepingsslag te maken op de voorliggende locaties.”
     Dus men wil een verdiepingsslag over ALLE voorliggende locaties en niet alleen over de locatie Willemsoord.
     http://denhelderactueel.nl/2016/02/geen-steun-coalitie-voor-stadhuis-op-willemsoord/

     1. Kees Jan

      Beste Flipfluitketel, ook ik heb gelezen dat ze een verdieping willen over alle cijfers. Maar ken dit gemeentebestuur zo langzamerhand ook wel. Ze hebben hun zinnen gezet op de locatie Willemsoord. Mag ik ter herinnering brengen dat bij het stadhuis op de stationslocatie ook alleen maar aandacht was voor optie 1.
      .
      Binnen de overheid is maar één regel. Wie betaalt, bepaald.
      .
      Als een andere locatie, of verbouw van huidige locatie de eerste keuze was geweest, dan was die optie als goedkoopste uit de bus gekomen. Ze berekenen alleen in eigen voordeel.
      .
      Het is dat Gemeentebelangen, met een aantal zittende partijen ophef hebben veroorzaakt over de nieuwbouw van het stadhuis. Door die ophef is ook de bevolking in opstand gekomen, en heeft de coalitie eieren voor zijn geld gekozen. Een nog grotere verkiezingsnederlaag kunnen VVD, CDA, D66 en PvdA zich niet veroorloven in 2018.
      De stadspartij hoeft zich verder geen zorgen te maken, die weten al dat ze bij de volgende verkiezingen volledig worden weggevaagd.

 8. Danny

  Wordt zo moe van alle problemen die burgemeester, wethouders, raadslieden, college telkens opnieuw weten te veroorzaken! Van plaats men eerst de burgers erin betrekt en hun mening overweegt … maar nee hoor, ze komen met idiote plannen naar buiten en daarop mag de burger reageren. Omgekeerde wereld?

 9. Sigmund

  “Hun” mening?!? De mening van “de” burgers?!? Diezelfde burgers die al jarenlang tonen niet in staat te zijn een fatsoenlijke gemeenteraad te kiezen?!? Ga daar als college van B & W maar eens aan staan…..
  (Wat natuurlijk niet wegneemt dat een gemeentehuis op Willemsoord om tal van redenen een volstrekt onzalig idee zou zijn!)

  1. Gertjan

   De burgers hebben gekozen; Trots, Stadspartij, mooie beloften, maar nakomen ho maar. Nee de burgers valt niets te verwijten, maar de politiek wel, kijk maar naar Stadspartij; Geen nieuw stadshuis in de verkiezingsbelofte, en nu dat achterlijke plan voor Willemsoord, decentraal, moeilijk te bereiken en verkrachting van rijksmonumenten. De politiek van Den Helder is door en door verrot door eigenbelang, en dat heeft uitwerking op de gehele gemeente, het stadscentrum en het imago zijn zeer slecht daardoor geworden.

Reageren is niet meer mogelijk.