DHA-A leader
DHA-A leader

Raadsvragen over bouwkosten nieuwe schouwburg

Behoorlijk Bestuur wil inzicht in totale bouwkosten De Kampanje.Den Helder – De fractie van Behoorlijk Bestuur wil van het college weten wat de totale kosten zijn geworden voor de bouw van de nieuwe schouwburg op Willemsoord. De grote vraag is of dit hoger uitkomt dan de 23 miljoen euro die door de raad als maximaal is gesteld.

“Het bouwen van de nieuwe schouwburg de Kampanje, met bijbehorende zalen en restaurant Stoom in een gerenoveerd monument op Willemsoord, was een van de belangrijkere projecten van Zeestad”, stelt Michiel Wouters. “De gemeenteraad heeft zeer strikte financiële kaders meegegeven bij de toestemming om het project uit te voeren. Deze kaderstelling door de raad was en is gerechtvaardigd, omdat Zeestad BV/CV werkt met een basiskapitaal dat voor 73 procent komt vanuit de reserves van de gemeente en voor 27 procent van de provincie. Ook is de te ontwikkelen grond door de gemeente gratis aan Zeestad beschikbaar gesteld.”

“De strikte financiële kaders behelsden een maximale begroting van 23 miljoen euro, gefinancierd door 17 miljoen uit de Zeestad-exploitatie en een lening van Willemsoord BV van zes miljoen. Naast het feit dat de gemeente voor honderd procent aandeelhouder is van Willemsoord, heeft de gemeente ook een garantstelling afgegeven voor genoemde lening door Willemsoord BV.”

Kosten
De Kampanje is in november 2015 geopend, maar inmiddels is wel duidelijk dat er enkele onvolkomenheden en kinderziekten zijn en die moeten worden opgelost. Wouters vraagt een totaaloverzicht van alle gemaakte kosten, al dan niet gesplitst naar het culturele en horecadeel van de schouwburg. Als de totale kosten hoger zijn uitgekomen dan de genoemde 23 miljoen euro, dan wil Behoorlijk Bestuur van het college weten wat daarvan de oorzaak is én hoe deze extra kosten gefinancierd worden.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Lees ook:

7 reacties

 1. Bodelo

  Een goede vraag dunkt mij. En op basis van de wet openbaar bestuur lijkt het mij ook geen moeite om deze cijfers bekend te maken ….

 2. sukkels

  het putje gaat stinken oei wat hebben verschillende lezers hier op dit forum al gezegt over deze veel te dure schouwburg we wachten af

 3. 4711

  Gewoon even een Wob indienen. En als daar geen antwoordt op komt even langs de bestuursrechter in Alkmaar. Tenminste als de advies commissie het ook ongegrond verklaart.

 4. Jan Modaal

  Kijk gelijk ook even naar de verantwoording van kosten.
  Zeker als het beschikbare budget niet of nauwelijks is overschreden.
  De creativiteit op dat gebied is bijzonder groot.
  Een factuurtje staat voor je het weet op een heel andere kostenplaats.
  En ja, zo krijg je zelfs de begroting van Griekenland kloppend.

 5. Tegen duur bouw...

  Ach dat zullen ze allemaal wel even snel aanpassen…. Zodat alles legitiem eruit ziet!! Zijn ze erg goed in met cijfers spelen…

Reageren is niet meer mogelijk.