DHA-A leader
DHA-A leader

Weer gespeculeer en zorgen over toekomst ziekenhuis

Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Den Helder.Den Helder – Op verzoek van Behoorlijk Bestuur vindt binnenkort een bijeenkomst plaats over “de toekomst van het ziekenhuis in Den Helder”. Die toekomst wordt besproken door drie specialisten die niet meer in het ziekenhuis werken. Volgens een van hen, zo meldt de Helderse Courant vandaag, wordt het ziekenhuis “een veredelde poli”. Dat hebben we eerder gehoord.

Jaren terug, toen nog sprake was van nieuwbouw, klonken al vele geluiden dat alle specialistische zorg uit Den Helder zou verdwijnen. Een nette ehbo-post, meer zou er niet over blijven. Van al die verhalen bleek uiteindelijk niets waar, ondanks dat de nieuwbouw niet doorging. Nu duiken de verhalen opnieuw de kop op, gebaseerd op de woorden van mensen die niets meer met het ziekenhuis van doen hebben.

“Achter de schermen hoor ik voortdurend dat activiteiten worden overgeheveld naar Alkmaar, waardoor het verdienmodel hier en de kritische massa hier dreigen te verdwijnen”, vertelt Michiel Wouters van Behoorlijk Bestuur. “Anderzijds hebben we bij de garantstelling anderhalf jaar geleden afgesproken dat B&W er bovenop zouden zitten en de raad op de hoogte zouden houden. Ik heb nooit iets gehoord, ondanks interne mondelinge vragen daarover.”

Niet happig
Waarom nu mensen die er niet werken uitnodigen voor een toelichting op de toekomst? “Mensen die in het ziekenhuis werken zijn zacht gezegd niet happig om in de openbaarheid aan te geven wat er gebeurt. Daarom heb ik enkele ex-specialisten, die zeker nog wel via via geïnformeerd worden en ook weten hoe de zorgfinanciering in elkaar zit, gevraagd. Binnenkort komt de minister naar de Noordkop en spreekt ook met zorgverzekeraars, ziekenhuis en andere zorgorganisaties. Ook zullen er op korte termijn zaken spelen als nieuwbouw Heerhugowaard , verbouw Alkmaar et cetera en de financiering daarvan. Het leek mij een goed moment om de raad te informeren over wat er volgens de ex-specialisten is gebeurd en nog gebeurt.”, aldus Wouters.

De stelling dat van het oude Gemini binnenkort niets meer overblijft, lijkt in elk geval vreemd bezien in het licht van de ontwikkelingen in de afgelopen twee jaar. Op dit moment wordt een nieuw operatiecomplex gebouwd, het ziekenhuis heeft sinds 1 september een eigen Poliklinische Apotheek, de couveuse afdeling is opgeknapt, aan de kinderafdeling is een eigen Ronald McDonaldhuis toegevoegd, de ontvangstruimte oncologie is opgeknapt, de neurochirurgen van Alkmaar zijn een polikliniek neurochirurgie gestart in het ziekenhuis in Den Helder, er vond uitbreiding plaats van het specialisme Maag,- Darm- & Leverziekten (MDL), et cetera. Allemaal ontwikkelingen die niet geheel lijken te stroken met een toekomst die slechts voorziet in een veredelde poli.

Begin van het einde
“Een mooi lijstje om de burger te sussen, maar meer ook niet”, meent Wouters. “De echte zaken zijn: hoe is de zorgketen gegarandeerd in het Gemini? Hoe is de redundancy geregeld (personeel dus)? Bepaalde cruciale elementen uit de spoedeisende hulp zijn nu al niet niet meer zonder de technische steun van Alkmaar boven water te houden, dat is het begin van het einde. Mijn bedoeling is dat gemeenteraad en college nu eens wat anders horen dan de hallelujaverhalen van de Raad van Bestuur, zodat wij kritische vragen kunnen blijven stellen. Tot slot: als het ziekenhuis als basis ziekenhuis verdwijnt, zijn onze regioambities over, dat moeten we goed begrijpen.”

Het ziekenhuis zelf heeft nog niet gereageerd op de berichtgeving.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Lees ook:

3 reacties

  1. Klaas Otten

    Niets nieuws onder de zon! Raad van bestuur van Medisch Centrum Alkmaar momenteel handelend onder de naam. Noord West sloopt het Helders ziekenhuis reeds jaren…….

  2. Dick Berts

    Top initiatief van Michiel Wouters. Nog even en de burgers (!) van Den Helder kiezen hem tot raadslid van het jaar.

  3. Gertjan

    Boven Alkmaar houdt Nederland op te bestaan. Buiten de randstad vechten Friesland, Groningen en Drenthe, maar Noord-Holland laat het gewoon gebeuren, geen goede weg en spoor verbinding, geen voorzieningen, het lijkt op een sterfhuis constructie. Jammer maar waar, wel goed genoeg voor asielzoekerscentra, zolang het maar niet ten koste gaat van de randstad regio. Den Helder loopt leeg, kwijnt weg, een spookstad in spe, en de lokale politiek doet er ook niets aan, ze zijn te druk met hun eigen prestigieuze onderkomen.

Reageren is niet meer mogelijk.