DHA-A leader
DHA-A leader

Nieuwe expositie in Helders ziekenhuis

Een van de werken van Malou Schwan.Den Helder – In Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Den Helder is een nieuwe expositie ingericht. Met dank aan de kunstenaars Malou Schwan, Wim Zwijsen en Helma van Kleinwee, Aagje Boersen en Catharina de Wit-Way is een groot aantal schilderijen en 3D follies tentoongesteld in de centrale hal en in de verschillende polikliniekgangen.

Aan de wanden op de eerste etage hangen werken van Malou Schwan, kunstenaar én verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp in Den Helder. Het draait bij Malou om mensen. De thematiek in haar geëxposeerde werk is de vrouw en haar eigengereide communicatie: de stille onderonsjes, het gniffelen, het praten, de manier waarop ze gestalte geven in deze wereld.

Het kunstenaarsechtpaar Wim Zwijsen en Helma van Kleinwee exposeren samen in het ziekenhuis. Wim exposeert zijn thema: “Bouwen is een kunst” en is een eerbetoon aan de architect en zijn bouwwerk. Hij tekent naast de afbeeldingen van gebouwen zijn eigen fantasiegebouwen: de follies. Follies zijn dwaze bouwwerken die men vroeger plaatste in landschapsparken en in de achtertuin. Als assemblage bouwt Wim deze follies 3D met behulp van meccano en printplaatjes. Deze 3D follies zijn te zien in de vitrines. Zowel in een stolp als in een weckpot. Helma is van huis uit kleurenadviseur. Haar schilderijen komen totstand door haar gevoel. Laag over laag brengt ze de verf aan. Het resultaat is een mengeling van kleurencombinaties die prettig zijn om te beschouwen. Twee kunstenaars met ieder een eigen handschrift. Wat overeenkomt is de manier waarop zij met kleur omgaan.

Harmonie
Aagje Boersen maakt in haar schilderijen de verbinding met de aarde en de natuur. Spelend als een kind met zand en verf zoekend naar harmonie in kleur en vorm. Zo komt zij tot verrassende voorstellingen, ook voor haarzelf. Je moet haar schilderijen dan ook echt beleven en als je iets langer kijkt zie je onverwachtse voorstellingen, die voor een ieder anders kunnen zijn. Net als de wolken in de lucht.

Al 20 jaar combineert Catharina de Wit-Way stof en panelen. Voor de huidige expositie koos ze voor fluweel en tule, omdat ze dit een mooie tegenstelling vind: fluweel dicht en zwaar, tule transparant en licht. Catharina komt uit de balletwereld en heeft talloze kostuums gemaakt voor haar leerlingen. Haar werk straalt rust en mysterie uit.

Kunstenaars zijn welkom
Deze expositie is tot eind juni gratis te bezichtigen op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur. Kunstenaars die belangstelling hebben voor een expositie kunnen een e-mail sturen naar kunstcommissie@nwz.nl.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Onder 'Redactie DHA' staan berichten over DHA zelf, aangeleverde (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke.

Lees ook: