DHA-A leader
DHA-A leader

Verkeerslichten Nieuweweg worden niet vraaggestuurd

De verkeerslichten bij het AZC (aangeleverde foto).Den Helder – De verkeerslichten bij het AZC aan de Nieuweweg verbruiken veel minder dan de werkgroep Duurzaam Den Helder inschatte. Verder is het niet mogelijk ze ‘vraaggestuurd’ te laten werken, omdat daardoor de veiligheid van voetgangers in het geding komt. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

De lampen die in de installatie worden gebruikt zijn energiezuinige ledlampen die maximaal 100 watt verbruiken. De door de werkgroep geschatte 2.500 watt is niet aan de orde, zo benadrukt het college.

“Het opstarten van de installatie vanuit de ruststand duurt enkele minuten. Als een voetganger wil oversteken, duurt het daardoor vrij lang voordat de installatie werkt en de voetganger groen licht krijgt. De ervaring leert dat voetgangers daar niet op wachten en in plaats daarvan alvast oversteken. Dat gebeurt dan zonder de bescherming van werkende verkeerslichten. De veiligheid van de voetganger komt daardoor in gevaar.”

Op basis van bovenstaande concludeert het college dat de huidige installatie op de Nieuweweg, met de toepassing van de ledlampen, al voldoet aan de uitgangspunten van duurzaamheid. “In dat kader is het niet nodig de installatie vraaggestuurd te maken. Bovendien zou een dergelijke ingreep nadelige gevolgen hebben voor de verkeersveiligheid.”

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Lees ook:

5 reacties

 1. Fred

  Kijk dan eens even naar de vraag gestuurde stoplichten op de polderweg. Die werken zo snel dat als er op de knop wordt gedrukt, de automobilisten soms voluit in de ankers moeten om niet door rood te rijden.

 2. RB

  die gasten daar hebben toch de hele dag de tijd, maken die paar seconden extra wachten toch niets uit?

 3. Bodelo

  Het is opmerkelijk dat de groep “Duurzaam Den Helder” zich druk maakt over het stroomgebruik van een paar verkeerslichten maar kennelijk voorbij gaat aan de veiligheid van voetgangers?

 4. Hushovd

  Vind het vervelender dat de lampen zo fel op ooghoogte de auto in schijnen…. @Fred, v.w.b. de stoplichten op de polderweg, je ziet toch ook dat er mensen naar toe lopen om op de knop te drukken…. Zelfde geldt voor de stoplichten bij ROC / AH en bij het politiebureau.

 5. Fred

  Ik bedoelde er mee , dat deze stoplichten vrijwel direct op rood springen als je de knop indrukt. Je moet als automobilist heel snel teageren , (voluit in de ankers) anders knal je door rood. Menig keer gezien dat het gebeurde. Vlak voor dat de auto bij de oversteek is , kan je dat op rood drukken

Reageren is niet meer mogelijk.