DHA-A leader
DHA-A leader

Ice Age 5

Ice Age 5 (Twentieth Century Fox Film Corporation).Den Helder – Een luiaard vol enthousiaste ideeën en een sabeltandeekhoorn op jacht naar een eikel behoren al jaren tot mijn favoriete filmkarakters. Sid en Scrat met die hele beestenboel maken Ice Age altijd weer tot een feestje om in de bioscoop te verblijven. Blue Sky Studios blijft voortborduren op de succesfilm die in 2002 het levenslicht zag en komt met een vijfde deel op de markt.

De opening van de film, tevens de trailer, is helemaal gevuld met Scrat (Wedge) en zijn eikel. Scrat valt via een gat in het ijs in een grot, waar een heel commandocentrum blijkt te zijn ingericht. Voor hij het in de gaten heeft zit hij in een vliegende schotel die wordt gelanceerd. De eikel bemachtigen in een ruimteschip is vragen om moeilijkheden en als hij per abuis allerlei knoppen in werking stelt gaat het erg fout in het heelal. Botsingen tussen planeten brengen chaos en meteorieten vliegen de ruimtevaarder tegen wil en dank om de oren. En dat alles heeft gevolgen voor moeder aarde.

Niet bewust van het gevaar wat dreigt, speelt Mannie (Romano) een potje ijshockey met dochter Peaches (Palmer). Oogappel Peaches heeft dik verkering, wat Mannie zorgen baart, want hij zou graag zijn dochter als de ‘kleine meid’ blijven zien. Het sfeertje is ongedwongen, smeult een beetje, en dan blijkt er reden voor een feestje. Het is de huwelijksdag van Mannie en Ellie (Latifah) en Ellie heeft een surprise party georganiseerd! Hij was het helemaal vergeten, dus als er een prachtig vuurwerk losbarst is dat zijn redding. Het vuurwerk blijkt echter het intro te zijn voor wat Scrat heeft veroorzaakt in het heelal. Een allesvernietigende asteroïde is onderweg.

Ice Age 5 (Twentieth Century Fox Film Corporation).Ice Age 5 (Twentieth Century Fox Film Corporation).Hectisch avontuur
De meteorietenregen is al geen pretje, dus de dieren zoeken een veilig onderkomen. Wezel Buck (deGrasse Tyson) uit de onderwereld (Ice Age deel 3) en de dierenfamilie treffen elkaar en gaan de strijd aan. Buck heeft een plan en daarvoor moeten ze op pad. Dat is niet eenvoudig, want een gefrustreerde prehistorische vogelfamilie heeft nog een appeltje met Buck te schillen en allerlei gevaren loeren onderweg. Ze belanden in Geotopia, krijgen yogales van een zweverige lama en Sid (Leguizamo) vindt de liefde van zijn leven, die hem 12 minuten na kennismaken een huwelijksaanzoek doet. Het is dus een hectisch avontuur en tegelijkertijd ook een dolle boel!

Het verhaal is, zoals gewoonlijk, een beetje standaard voor Ice Age, maar de film borduurt weer goed voort op de succeskarakters uit de reeks. Scrat komt gedoseerd langs, is elke keer hilarisch, en Sid zet zijn charme offensief als lieve luiaard kracht bij. De buidelratten Eddie en Crash geven prima tegengas voor de brave karakters en zo is er volop variatie en genoeg te beleven. De gehele film kent geen enkel ‘inkakmoment’ en dat is misschien even het enige kritische punt, het is ruim anderhalf uur een hele drukke bedoening en een beetje rust in de scènes zou wat lucht geven.

Animatiehelden
Visueel spektakel, veel kleur, herkenbaarheid in ons eigen doen en laten en uiteindelijk ook weer die mooi verpakte boodschap over samenwerken; vijanden worden vrienden om gezamenlijk het gevaar te verslaan. Ice Age 5 is een product van routine en ervaring, maar wel leuk genoeg om te bezoeken. En waar menigeen nog steeds naar verlangt is een speelfilm met Scrat in de hoofdrol, dat zouden we toejuichen. Of Sid, dat mag ook, want na deze film houden we weer een beetje meer van deze heerlijke animatiehelden!

Ice Age 5 (Twentieth Century Fox Film Corporation).

Regie: Mike Thurmeier, Galen Tan Chu
Met de stemmen van: Ray Romano, Queen Latifah, John Leguizamo, Chris Wedge, Keke Palmer, Neil deGrasse Tyson, Dennis Leary
Kijkwijzer: 6 jaar

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Lees ook: