DHA-A leader
DHA-A leader

Ziekenhuis zorg dichtbij als het kan?!

Houd de zorg dichtbij als het kan!Op DHA zag ik een artikel voorbij komen over de meerdaagse cardiologische zorg, waarbij men in overweging neemt om deze te concentreren in Alkmaar. In het artikel valt één zin mij op, de visie vanuit de NW Ziekenhuisgroep “waarbij we zorg leveren dichtbij als het kan, verder weg als dat moet en in overeenstemming is met de geldende kwaliteitsnormen”.

De afgelopen periode is mijn man Bert in het Gemini Ziekenhuis Den Helder geopereerd aan zijn ogen, het betrof een staaroperatie. Het was echter niet een gewone staaroperatie, Bert heeft in beide ogen een cilinder afwijking en dan heb je torische lenzen nodig. Deze operatie werd eerst alleen in Alkmaar gedaan, maar ging nu ook in Den Helder gebeuren. Goed nieuws voor Bert, hij kon hier terecht en was de eerste kandidaat. Beide ogen zijn gedaan en met volle tevredenheid kijkt hij nu weer de wereld in. Hij ziet alles haarscherp, van bloemetjes en bijtjes tot de lachrimpels van zijn vrouw! Een succesvolle ingreep, goede nazorg en een succes, meenden wij.

Groot was onze verbazing toen wij hoorden dat naast Bert nog een handjevol mensen is geholpen aan deze torische lenzen, maar dat deze operatie nu weer terug is naar Alkmaar. Met de vraag waarom dit zo is maar eens contact opgenomen met de MCA oogheelkunde en de eerste reactie was dat het besluit zo was, omdat de apparatuur niet in Den Helder zou zijn. Uitgelegd dat dit niet klopt, dat de apparatuur hier is en prima werkt gezien een aantal perfecte operaties. Degene aan de telefoon zegt dan het niet precies te weten, het kan iets zijn van organisatie en logistiek, maar er wordt verder geïnformeerd en ik kan telefoon terug verwachten.

Concentreren
Een week later krijg ik telefoon van dokter Sminia, de kinderoogarts, en die legt een heel verhaal uit over de landelijke beroepsgroep, bijzondere lenzen, hoog specialistische zorg en dat zijn schijnbaar allerlei redenen om het in Alkmaar te concentreren. Ik geef aan het niet te begrijpen, want naast de blabla vanuit de beleidsmensen hebben we degene om wie het draait en dat is, in mijn overigens nog redelijke ogen, de patiënt. Waarvoor hele korte tijd dus een voorziening was in de Noordkop, maar die nu weer naar Alkmaar moet reizen voor deze relatief kortdurende ingreep. De patiënt mag bovendien niet alleen weg na de operatie, dus er moet iemand mee en dan is er ook nog de nacontrole, dus weer heen en weer naar Alkmaar. Het mag wat kosten aan reistijd, vervoerskosten en verlof. Wat te denken over een inwoner van Texel, die voor deze staaroperatie even naar Alkmaar heen en weer kan.

De visie waarbij we zorg leveren dichtbij als het kan, zou voor deze operatie zo toegepast kunnen worden. Den Helder heeft een fantastische afdeling Oogheelkunde in het Gemini; de apparatuur, de kennis en de wil om het te doen is er. NW Ziekenhuisgroep: denk patiëntgericht en neem een beslissing in het belang van de patiënten. Zorg dat de visie niet uitpakt als het gezegde “in het land der blinden is éénoog koning”, zorg voor de praktijk en breng deze operatie terug in Den Helder.

Jo Aggenbach – de Jong (mede namens Bert Aggenbach)

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Lees ook:

33 reacties

 1. Dick Berts

  Mag ik het vanwege de duidelijkheid even heel ongenuanceerd zeggen? Als je door de smoezen heen prikt, dan zie je dat alles wat sociaal is uit onze maatschappij wordt wegbezuinigd, omdat al ons geld naar de banken en de verzekeraars moet. Als we dit afschuwelijke proces niet weten te stoppen, zullen we als slaven eindigen.

 2. Neeltje

  En zo is het, en blijft het, een heeeeeel groot smoezenboek, valt mee dat er u h een reactie komt.

 3. strandloper

  “waarbij we zorg leveren dichtbij als het kan, verder weg als dat moet en in overeenstemming is met de geldende kwaliteitsnormen”. Over enkele jaren is de visie “Wij leveren zorg ver weg, omdat het dichtbij niet kan”. Dat is logisch als het Gemini geheel is leeg gezogen. Dat gaat gebeuren! Het stadsbestuur doet niets, behalve dan de leugenachtige woorden ter geruststelling van het ziekenhuisbestuur herhalen. De burgemeester zou er bovenop zitten en de vinger continue aan de pols houden. Vergeet het maar, hij herhaalt eerder genoemde woorden voor het gemak. Het heeft zijn belanstelling niet. Liever profileert hij zich als intellectueel door in allerlei blaadjes zijn visie en aanbevelingen te doen over zeer uiteenlopende zaken wereldwijd. Vandaag nog een stukje over Turkije in het gezag hebbende blad op zondag of was het “Keek op de week”.
  Het is goed, dat mevrouw Jo hierover schrijft. Dat zou veel vaker moeten gebeuren. Geachte inwoners klim in de pen en laat uw bevindingen weten. DHA heeft een lage drempel.

 4. Anton Hagen

  Ik heb helaas 10 dagen in het Alkmaarse ziekenhuis moeten verblijven.
  Het kostenplaatje voor bezoek vanuit Den Helder is dan:1 persoon.
  Trein €16,- x 10 = €160 retour. Bus 10 x €1.50= €15,-
  Omdat ik terug niet met openbaar vervoer mocht rijden op advies van de artsen taxi vanuit Alkmaar naar Den Helder € 105,-
  Ik moest naar Alkmaar omdat de verzorging welke ik nodig had niet aanwezig zou zijn in Den-Helder,wat achteraf na grondige info mijnerzijds WEL HET GEVAL BLEEK TE ZIJN!!
  Het had dus gewoon in Het Gemini kunnen gebeuren!!
  Maar zo zie je dat de gewone man/vrouw belazert wordt door dat soort mensen welke hier zeggenschap over hebben.
  Met dank aan het supertuig in Den Haag welke dit mogelijk hebben gemaakt en nu topbanen bekleden bij div ziektekosten organisaties.
  Ik wil nog wel even vermelden dat er aan de verzorging in Alkmaar niets mis was,was prima!!
  Maar dat er over 5 jaar geen ziekenhuis meer bestaat in Den Helder daar ben ik bijna zeker van.
  Hooguit een veredelde polikliniek.

  1. Fred

   Beste Anton, Lees even het stukje in het NHD van vandaag (stop sluipmoord Helders ziekenhuis) Je hebt groot gelijk. Ook ik heb dit meegemaakt, maar dat kon nog net op tijd worden voorkomen door de specialist zelf. Bij mij , was het Amsterdam ipv Alkmaar.

  2. strandloper

   Ja Anton Hagen, zo gaat dat nu. Ook ik ben daar mee geconfronteerd. Diverse keren naar Alkmaar gereden om mijn vrouw te brengen of op te halen. Een tijd later vroeg ik mij af hoe dat zit met reiskosten, want inmiddels had ik nogal wat uitgegeven. De verzekering vergoedt alleen bij de meest uitgebreide verzekering en dan moet je ook nog vooraf toestemming vragen. Houten bek dus.
   Daarbij wordt je ook nog lastig gevallen met alle tegenstellingen onder het personeel. Een SEH arts ging zelfs met mijn vrouw in discussie, omdat zij het woord Alkmaar in de mond nam. Overigens maakte zij de opmerking tegen mij.
   De arts voelde zich om onduidelijke reden beledigd. Alsof hij geen goed arts was. Dat kun je niet doen bij iemand die toch al emotioneel aangedaan is. Het gesprek heb ik snel overgenomen en snel beëindigd. Enige weken later wordt er door een arts gevraagd waarom mijn vrouw eigenlijk naar Alkmaar is gegaan, want dat had hier (Den Helder) ook gekund. Mijn vrouw kon slechts antwoorden: “Omdat de ambulance mij daar heeft gebracht”. Kortom het hele traject kost je nogal wat.
   De ziekenhuis bestuurders zullen wel kunnen pronken met hun prachtige jaarrekening en tot volle tevredenheid van de verzekeraars. Aan de andere kant betalen patiënten de rekening en niet alleen financieel.
   We lezen hier nu een aantal voorbeelden maar inmiddels zijn al heel veel patiënten hier mee geconfronteerd.

  3. George

   Dit soort streken leert het Haagse tuig in instituten zoals Nijenrode, zoals Kok jaren terug in een interview niet onder stoelen en banken stak.

 5. arie

  Arie.
  ik kan alleen maar zeggen pas op je tellen als ziekenhuis samenwerken met een groot ziekenhuis levert niet louter voordeel en zeker geen bestaansrecht, kijk naar oranjeoord Harlingen is nu ook een polikliniekje met wat operatie mogelijkheden.

 6. Elly Baalemans

  typisch hanengekraai vanuit Alkmaar, patiënt doet er niet toe helaas. Macht daar gaat het om. Het is om te huilen.

  1. Fred

   De patient, doet er in zoverre toe, dat het een verdien model voor een ziekenhuis is geworden. Door patienten uit DenHelder weg te halen naar Alkmaar toe, haal je ook de verdiensten van Gemini weg. Het gaat alleen om het grote geld .

 7. Rasjutter

  Ze hebben dit aan hun zelf te danken en de artsen die nu staan te brullen dat ze het een schande vinden, waarom hebben die zich er toen niet sterk voor gemaakt, of had dit misschien iets met salaris te maken.
  Nee de verzekeringen maken de dienst uit in dit land, soms is dat goeg en soms niet

 8. Jo

  Even voor de duidelijkheid, deze brief is geschreven vanuit het patiënt perspectief. Wat Bert heeft ervaren is dat de oogarts, die hem heeft geholpen met deze specifieke oogoperatie, zeer betrokken is in haar vak en het als een uitdaging zag om dit hier te doen; zij heeft zich hier sterk voor gemaakt en toen zijn er een paar operaties gedaan. Uit het telefonisch onderhoud met Alkmaar hebben wij begrepen dat in Alkmaar de beslissing is gemaakt om het weer daar te doen. Voor ons om onduidelijke redenen verpakt in vage argumenten. Wat ons echter ook is opgevallen dat de artsen in Alkmaar in een maatschap zijn verenigd, hun omzet zelf moeten binnen harken, en de oogarts hier in dienst van het ziekenhuis is. Dus financiële belangen van de maatschap die voorrang hebben boven het belang en comfort van de patiënt in de Noordkop. Zo zien wij dat.

 9. Jan Modaal

  Er is een oplossing voor deze ontwikkelingen en praktijken, maar die oplossing is wel radicaal en vergt lef.
  Ontneem de medisch specialisten de mogelijkheid om zich actief met het beleid te bemoeien. Zet vervolgens de directie van beide ziekenhuizen op non actief. Vervang daarna de raad van toezicht van beide ziekenhuizen, of schoon de boel goed op.
  Stel een nieuwe directie aan die als taak krijgt het verkleinen van de groep niet productieve medewerkers, (managers dus.)
  Voer vervolgens het prestatie loon principe in voor de overgebeven managers en directie leden.
  Vergroot de aansprakelijkheid van de toezichthouders.

  Nu alleen nog even een de juiste persoon of personen vinden die het bovenstaande in gang willen zetten.

 10. Sjaak

  Burgers hebben helaas geen enkele invloed op ziekenhuis directies of verenigingen van specialisten. De politiek kan wel iets doen. Wat zou de politiek volgens jullie moeten doen? Nu doet het college blijkbaar niks..

  1. Fred

   Nou, niks ?? ze hebben belooft het in de gaten te houden ! Noem dat nou niet NIKS ! Of… zou het toch weer zo’n luchtballon van de politiek zijn ? Zo van bla,bla,bla, en voor de rest inderdaad niks.

 11. Jonathan

  Natuurlijk is het alleen maar bla-bla en doen ze er niks aan. Daarom moet deze vrienderepubliek van VVD CDA D66 en PvdA maar zo snel mogelijk vervangen worden door bestuurders die wel hart voor de stad hebben.

  1. flipfluitketel

   Jonathan de plaat blijft hangen welk onderwerp dan ook steeds de zelfde tekst vindt je copy paste makkelijker dan daadwerkelijk een bijdrage aan het gesprek te leveren

  2. Judge X

   Bij Marcus Porcius Cato miste het zijn uitwerking niet Jonathan ‘geachte campagne vriend’; uiteindelijk werd Carthago verwoest.
   Als de verkiezingen straks in zicht zijn,dan gaan we de burgers van Den Helder naast motiveren,ook nog voorzien van een goed gefundeerd stemadvies.
   Leve de vergadering der CoBRa’S; ‘de macht ligt bij de burger’! 🙂

 12. Marina de vries

  De mama-care in Den helder super fijn, zelf zit je in een doolhof van papieren en afspraken, ……dan moet je voor onderzoeken naar alkmaar, dan zal ik eerlijk vertellen hoe de situatie was, of ik mijn oude schoenen had afgegeven of ik lag daar dat maakte niet uit, het voelde niet goed,,,,,,,,,en dat was ook zo,na wat dagen en nachten geen uitslag weer opnieuw, en zo was er nog meer dat ik dacht moet dit nou beter zijn dan Den helder, jammer hoor we hadden een fijn ziekenhuis,……… er blijft in den helder door die houthakkers onrust ontstaan en er blijft niets over,of ….
  drie maanden rust en dan hebben de houthakkers weer wat gevonden..
  Nou gemeente Den helder, maak je even hard voor dat het inwonertal helemaal zakt naar 20.000………

 13. pleegzusterbloedwijn

  Met grote verbazing lees ik de stukken en reacties over dit onderwerp.
  Al tijden is het zo dat iemand met een (dreigend)hartinfarct direct door gaat naar Alkmaar.
  Daar staat een gespecialiseerd team klaar om direct in te grijpen. Onlangs is uit cijfers gebleken dat dit een gunstig effect heeft. Dus hier veranderd niets aan.
  De oud specialisten die al een aantal jaren uit het ziekenhuis zijn geven blijk dat zij niet op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Een SIT team doet geen reanimatie maar voorkomt juist een reanimatie.
  Iedereen valt over elkaar heen door moord en brand te schreeuwen dat het in Den Helder moet blijven. Zelfs de politiek moet van vakantie terugkomen omdat een pizzabakker dit nodig acht, maar waarom?
  Den Helder loopt leeg waardoor er steeds minder patiënten zijn. Indien dit koste wat kost in Den helder moet blijven duikt straks de NWZ de rode cijfers in, met alle gevolgen van dien.
  Voor u allen een tip: DENK OM UW HART

  1. kees Jan

   Iemand die een infarct krijgt hoort gewoon zorg te krijgen in het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Dat is voor Texel, Den Helder en een gedeelte van Hollandskroon toch echt Den Helder!!
   .
   De landelijke overheid betaald samen met de zorgverzekeraars extra aan het “Gemini” ziekenhuis.(Naam had moeten blijven ter nagedachtenis aan Zuster Kueter) Dit Extra geld is bedoeld om de basisvoorzieningen van een ziekenhuis in stand te houden. Er moet dus net z’n team in Alkmaar, in ons plaatselijke ziekenhuis terugkomen. Het extra geld voor het Gemini stroomt nu in de kas van Alkmaar.
   .
   Blijkbaar wordt u betaald in door het Alkmaarse ziekenhuis. Onze Pizzabakker is niet de enigste die het nodig acht dat de politiek terug komt van vakantie. (overigens, wij noemen u toch ook geen kontenwasser) De meerderheid van de raad (SPDH, BvDH, GL, CU, MV, VS, BB en PvdA) vinden het terug komen noodzakelijk! En aan de hand van de reacties op deze site is de inwoner van Den Helder het ook eens met de terugkomst van de politiek.
   .
   De wet is duidelijk, vanaf dat de ambulance is gearriveerd bij de patiënt is er maximaal 45 minuten om in het ziekenhuis te komen. Vanaf Cocksdorp Texel is dat niet te halen. En met een hartinfarct kun je niet per helikopter worden vervoerd.
   .
   Het is dus duidelijk dat het Gemini ziekenhuis Den Helder – met een volledige bezetting van specialisten- een pure noodzaak is op een moment dat iedere seconde telt!

 14. KAAS

  Zijn er al gevallen bekend in den helder van dood door te lang onderweg ? Nee? Gelukkig maar…. binnenkort valt de eerste…Let maar op….

  ENNE…. wat overdreven zeg… van de ongeveer 54 a 55 duizend inwoners naar 20.000 is natuurlijk een stomme vergelijking… of verwacht u een bom?

  Je kan NIET van Den helder af… onmogelijk…. duurt te lang…

  ENIG IDEE HOEVEEL MENSEN GEEN VERVOER KUNNEN BETALEN OM VAKER DAN EENS NAAR ALKMAAR TE MOETEN?
  En als er meer geld uit dan inkomt.bij het Gemini dan is er lijkt mij sprake van wanbestuur… heeft NIETS te maken met te lage inkomsten.. en zoiets is makkelijk op te lossen ; open meerdere afdelingen die nu gesloten zijn opnieuw en verwonder u…

  1. Fred

   De verzekeringsmaatschappijen, hebben hier ook een vinger in de pap. Bepaalde medische handelingen, worden alleen vergoed als er toestemming is van de verzekering. Om die behandeling te mogen doen, moeten zij die meerdere keren in dat ziekenhuis hebben uitgevoerd. ( ervaring). Hebben zij dat niet , dan wordt je verwezen naar een ziekenhuis wat wel aan de eisen ( ervaring ) voldoet. Dus het kan best zijn , dat zij het allemaal wel in DenHelder willen houden , maar dat zij de behandelingen hier uit gebrek aan ervaring niet mogen doen van de verzekering. Bij mij ging het om een verstopping van een centimeter. Dat kon hier nog gedaan worden. Maar was die verstopping groter dan die centimeter geweest , dan moest ik naar Amsterdam. Ook zo iets.

   1. Hijneken

    De zorg is doodziek. Het wordt tijd voor het nationaalzorgfonds. De marktwerking heeft de zorg om zeep geholpen. Ziekenhuizen die winst moeten maken? Het is godsgeklaagd!

 15. Kaas

  Dan is het zaak specialisten terug te halen naar dh die de ingrepen wel vaker dan eens gedaan hebben.

  Als ik kijk bij unive dan word alles vergoed bij het Gemini hoor… dus denk dat van die verzekeringen nog het minste problemen geeft…

 16. DickB

  Realiseren alle bovenstaanden zich wel dat er ook patiënten wonen in Den Oever, Enkhuizen , Medemblik, Schagen,etc etc. ……?
  Ik vind het dus allemaal behoorlijk overdreven van de reacties hier.

  1. Fred

   DickB , de mensen die jij hier boven noemt , zijn niet allemaal afhankelijk van een goed draaiend en van alle specialisme voorzien ziekenhuis in DenHelder. Die mensen hebben ook recht op een goed voorzien ziekenhuis bij hen in de buurt. B,V Westfries gasthuis of Waterland ziekenhuis. Ook voor deze mensen is Alkmaar te ver. ( aanrijtijden) En reistijden en kosten. Den Helder, is ook van groot belang voor Texel . Weleens geprobeerd om van het eiland af naar Alkmaar te komen ? Zowel met een ambulance als, bezoeker ? Hoe je het wend of keert, er zit altijd de reis/wachttijd TESO tussen, en de tijd om naar Alkmaar te komen. Dus DickB niets is overdreven.

 17. Roodborstje

  Den Helder heeft al jarenlang een dalend inwoneraantal. Het inwoneraantal wordt slechts nog aangevuld door de komst van Asielzoekers.
  Steeds meer voorzieningen gaan weg uit Den Helder omdat er gewoonweg geen draagvlak meer voor is. Kijk bijv. maar eens naar het aantal winkels wat in de afgelopen jaren uit DH verdwenen is.
  Het Gemini draait al jaren met verlies. Er moet geld bij.
  Dit kan natuurlijk op den duur gewoon niet meer uit, dat lijkt me toch niet zo moeilijk?
  Ik ben het wel met Dick B eens. Er wonen ook vel mensen in het ‘buitengebied’, zoals Den Oever etc.
  Die zeuren toch ook niet?
  Ik ben van mening dat Den Helder een stad is waar geen ‘volwaardig’ ziekenhuis meer in stand gehouden kan worden.
  Als je DH blijft wonen met dalend inwoneraantal etc. dan weet je dat je steeds vaker voor allerlei voorzieningen uit zult moeten gaan wijken naar ‘de grote stad’.
  En hoever is Alkmaar nou helemaal?
  De poliklinische voorzieningen blijven sowieso nog in DH en alleen voor specialistische zorg zul je op den duur steeds vaker naar een andere locatie moeten, bijv. naar Alkmaar.
  Den Helder en inwoners neem gewoon ‘je verlies’en zie onder ogen dat dit de conseqeuntie is van het blijven wonen in een stad die alleen maar steeds verder achteruit gaat.

  1. kees Jan

   De rijksoverheid heeft samen met de zorgverzekeraars (bijna allemaal) niet voor niets extra geld beschikbaar voor het ziekenhuis in Den Helder. Den Helder is met nog 2 of 3 andere ziekenhuizen een uitzondering als het gaat om extra financiële middelen om de ziekenhuizen in een buitengebied overeind te houden.
   .
   Dit gebeurt niet omdat de overheid deze ziekenhuizen zo aardig vinden…. Dit is puur een keuze om de veiligheid van de patiënten te waarborgen. De aanrijtijden zijn te lang naar Alkmaar gerekend vanaf Texel en in veel gevallen ook Den Helder en Hollands Kroon.
   Daarom is een volledige SEH en oa een permanente afdeling cardiologie van puur levensbelang.
   .
   Den Helder had nooit een financiële fusie mogen krijgen met Alkmaar. Ze hadden zelfstandig moeten blijven, en alleen een samenwerking moeten aangaan op basis van gelijkheid met eerlijke verdeelsleutel.
   .
   Een onnodig overlijden door het niet kunnen leveren van acute zorg is onbetaalbaar.

 18. Fred

  Zorg is geen detailhandel die van klanten afhankelijk is. Het is geen winkeltje dat je bij gebrek aan klanten zomaar even sluit. En hoever is Alkmaar nu eenmaal. Jij stapt over een heel belangrijk ding heen. Als elke seconde telt , dan wordt dat vanuit DenHelder , drie kwartier. Reken daar het vervoer vanaf Texel bij naar Alkmaar. Dit gaat mensenlevens kosten. Het mag nooit zo zijn , de vermindering van inwoners ook gaat leiden tot vermindering van zorg. Zeker niet voor de mensen uit de buiten gebieden, die het al een probleem vinden qua afstand en reistijd om naar DenHelder te komen. Die klachten die er volgens jou niet zijn van mensen uit de omliggende dorpen zijn er wel degelijk. Mensen uit die dorpen die in het ziekenhuis liggen , krijgen soms maar èèn keer per dag bezoek omdat de reistijden en de kosten daarvan niet meer toelaten.

 19. Kaas

  Je praat over een paar duizend in alleen den helder … dit gaat niet over 10 duizenden…

  En als je kijkt naar het meerjarenplan van Den helder… dan zie je toch ook dat dat gespitst is op ook een mogelijk weer groeiend aantal inwoners…

  Verder gaat het niet alleen om de heldenaren he… maar elk mens uit de kop EN de eilanden…

  Vind het knap dat een ziekenhuis.verlies kan draaien….echt… heel.knap.
  Wanbestuur…

Reageren is niet meer mogelijk.