DHA-A leader
DHA-A leader

Stop met de Helderse politieke loopgravenoorlog

Geurt Visser: Stop met de Helderse politieke loopgravenoorlog (archieffoto Peter van Aalst).Den Helder – Vorige week las ik met gemengde gevoelens het artikel “Den Helder, waarnaartoe? Een vooruitblik!” van de heer Tulen uit Zoetermeer. Verheugd vanwege het feit dat hij schrijft dat de partij Gemeentebelangen op minimaal vier zetels kan rekenen, maar beducht voor de gevolgen als de voorspellingen juist blijken te zijn.

Een nieuwe coalitie moet in 2018 mijns inziens gevormd worden op basis van politiekinhoudelijke overeenkomsten. En niet op basis van het feit of een politieke partij landelijk of lokaal is. Een inwoner van Den Helder, die op de PvdA stemt, wil helemaal niet ‘automatisch’ meewerken aan de komst een VVD-wethouder. Maar dat is wel wat er gebeurt in Den Helder.

Doordat de verhouding tussen landelijke en lokale stemmers op dit moment grofweg fiftyfifty is, vormen de landelijke partijen in onze gemeente een pact dat (op het eerste gezicht) werkt. Op dit moment zie je dan ook een landelijke coalitie, die slechts één lokale partij aan hun zijde moet zien te krijgen voor een raadsmeerderheid om zodoende wethouders te mogen benoemen. Die lokale partij, in deze raadsperiode de Stadspartij, kan daardoor het onderste uit de kan halen tijdens de coalitieonderhandelingen. In dit geval twee fulltime wethouders, terwijl de partij ‘slechts’ zes raadszetels heeft. Terwijl D66, met vier zetels slechts 0,7 fte heeft gekregen.

Waar gaat het mis?
Krijg je na een inhoudelijk akkoord een wethouder minder dan je gevraagd hebt? Dan vorm je toch gewoon een coalitie met vijf andere partijen? Ook dit kan alleen in Den Helder… Het gebeurde namelijk in 2014 dankzij de Stadspartij. Dit alles maakt duidelijk waar het in onze stad mis gaat. De coalities worden gevormd op basis van de wethouders en hun namen en niet op basis van overeenkomsten in de verschillende partijprogramma’s. Je ziet dan ook dat coalitiepartijen meer dan eens lijnrecht tegenover elkaar komen te staan tijdens de raadsvergaderingen.

Uit angst dat het pact van landelijke partijen uiteenvalt, maar ook uit angst om hun eigen wethouder te verliezen, zullen de landelijke partijen nooit het vertrouwen in elkaar opzeggen. Alleen de inwoners van Den Helder kunnen in 2018 het vertrouwen in de landelijke partijen opzeggen. En dat is precies wat de heer Tulen voorspelt in zijn prognose: het pact van PvdA, CDA, D66 en VVD zal vijf zetels verliezen.

Loopgravenoorlog
Als de landelijke en lokale partijen niet ophouden met de Helderse loopgravenoorlog, dan lijkt het er op dat het pact van landelijke partijen nimmer meer wethouders zal leveren aan Den Helder. Daarom wil ik de volgende oproep doen: laat het in Den Helder alsjeblieft weer gaan over de inhoud en feiten. Niet over personen en geruchten.

Geurt Visser
Voorzitter Gemeentebelangen Den Helder

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Onder de noemer 'gast auteur' verschijnen artikelen als ingezonden stukken, columns, recensies, et cetera, die niet zijn geschreven door de vaste medewerkers van Den Helder Actueel. Ook gesponsorde berichten (waarvoor door derden betaald is) vallen hieronder. Dit wordt verder apart weergegeven, direct onder het bericht.

Lees ook:

16 reacties

 1. Jonathan

  Als de landelijke partijen inderdaad 5 zetels verliezen mogen ze ook hun geliefde burgemeester meenemen.

 2. Dick Berts

  Graag wil ik de volgende oproep doen; Laat het bij de komende verkiezingen WEL over de personen gaan. Den Helder heeft dringend behoefte aan integere politici die niet meedoen aan kliekjes die elkaar de bal toespelen. Met echt onafhankelijke en eerlijke politici in de raad, komt het inhoudelijk ook wel goed.

 3. Sjaak

  Het is te hopen dat die ons – kent – ons kliek van de landelijke partijen die het gemeentebestuur al zo lang teisteren weggestuurd wordt. Nooit meer VVD D66 CDA en PvdA stemmen. Dat helpt echt.

 4. Marinus Vermooten

  Het is overigens opvallend dat terugrekenend naar 1945 Den Helder vrijwel uitsluitend liberale burgemeesters heeft gehad, terwijl sinds 1948 de VVD fractie vaak tot de kleinere partijen in Den Helder, althans een grote minderheid in de raad behoorde. Momenteel met slechts 4 zetels is Koen Schuiling de tweede periode begonnen, dit tot ongenoegen van een flinke minderheid van de huidige volksvertegenwoordiging (is overigens niet eerder in Den Helder voorgekomen) sinds Stakman Bosse, Jan in ’t Velt, Beukenkamp enz. (allen liberalen) aan het hoofd van de gemeente stonden. De meeste portretten van al deze eerste burgers (uiteraard op een NSB burgemeester na) hangen ingelijst op de tweede etage.

  1. Judge X

   Ja opvallend; tijd voor verandering dus.
   Het is de burger nu wel duidelijk hoe ‘liberaal en democratisch’ deze Volkspartij voor Vrijheid en Democratie en hun burgemeester uit eigen gelederen is.

 5. Judge X

  ‘Geurts Belangen’ moet zich nog maar niet rijk rekenen,met de voorspellingen van ‘who the f… is Olaf Tulen uit Zoetermeer’.
  Pijnacker en Zoetermeer zijn buurgemeenten,dus Visser – die blijkbaar gewoon is om in z’n eigen voeten te schieten of anders wel de zaag zet in de zetel waar hij op zit (zie link plus reacties) – kan ons vast meer vertellen over zijn verhouding tot Tulen.
  Clear the air Visser,want het geurt zogezegd.
  http://www.telstar-online.nl/poll/result/6192
  ——
  Intussen graaf ik nog wel even verder,wordt vervolgd…..

 6. Jonathan

  Ik ben het overigens wel met Visser eens. Als je op de PvdA stemt krijg je voor dezelfde prijs het CDA de VVD en D66 erbij. Dat is in Den Helder de een pot nat partij die tegen elke prijs aan de macht wil blijven.

  1. Judge X

   Lokale partijen dus (en we moeten Tjitske Biersteker CU en Nel Dol GroenLinks niet vergeten); zij moeten dan ook nu al zorgen,dat er in 2018 een betrouwbaar en kundig kader klaar staat,om politieke posities in te nemen (opleiden dus !).
   En vergeet niet om eerst en voortdurend antecedenten te onderzoeken,want voor je het weet krijg je een mol in je maag gesplitst.
   Het gaat spoken in 2018,maar of we Geurt mee moeten laten spoken …..? :
   http://www.telstar-online.nl/nieuws/actueel/29275/-deel-8-wat-de-nieuwe-burgemeester-weten-moet

 7. Sjaak

  Er wordt weer uitgebreid uit Pijnacker getrold op deze website. Bemoei je met je eigen gemeente en laat een oordeel over de politiek aan de inwoners van Den Helder over.

 8. Jonathan

  Het is ook de grote vraag of de burgemeester deze verkiezingen gaat overleven. Dat zou wel eens een groot issue van deze verkiezingen kunnen zijn. Er worden in het land regelmatig burgemeesters weggestuurd om allerlei redenen. De VVD CDA D66 en PvdA zullen hem natuurlijk tot het laatst verdedigen, maar die partijen gaan het niet maken. En met het min of meer verdwijnen van de Stadspartij (daar is iedereen het wel over eens) valt een belangrijke pijler weg. Dat wordt echt spannend.

 9. Sigmund

  “Laat het in Den Helder alsjeblieft weer gaan over de inhoud en feiten”?!?
  Maar soms is het ook een bewezen feit dat een persoon niet deugt…..

Reageren is niet meer mogelijk.