DHA-A leader
DHA-A leader

Sully

Sully (Warner Bros Ent).Den Helder – Film kan een mens jong houden, zou je zeggen, gezien het gegeven dat de nieuwste film met Tom Hanks in de hoofdrol is geregisseerd door Clint Eastwood. Filmicoon Eastwood is inmiddels 86 jaar maar ‘still going strong’; na een leven lang acteren is hij nu al jaren actief als regisseur. Hij heeft heel wat producties op zijn naam staan, die ook allerlei prijzen wonnen. Zonder anderen tekort te doen, zijn Mystic River, Gran Torino en American Sniper een paar titels die er voor mij uitspringen, maar veel van zijn werk is goed. En dat is misschien wel een kwestie van een 65 jaar ervaring in het vak!

Op 15 januari 2009 maakte een vliegtuig van US Airways een noodlanding in rivier de Hudson die door New York stroomt. De 155 inzittenden, 150 passagiers en 5 bemanningsleden, overleefden het ongeval en beelden van deze mensen staand op de vleugels van het dobberende vliegtuig gingen de hele wereld over. Veerboten waren snel op de plek van het ongeval en konden mensen aan boord nemen. De piloot van het vliegtuig werd binnen enkele uren een held!

De film Sully vertelt het verhaal achter de crash en wat daarna plaats vond; de gevolgen voor piloot Chesley Sullenberger (Hanks) en zijn copiloot Jeffrey Skiles (Eckhart). Zij vertrokken op de bewuste dag vanaf LaGuardia Airport voor een binnenlandse vlucht naar North Carolina. Tijdens het opstijgen kwam het vliegtuig in een grote zwerm ganzen terecht en vielen beide motoren uit. Contact met de luchtverkeersleiding biedt twee opties: terugkeer naar LaGuardia of uitwijken naar het nabijgelegen Teterboro in New Jersey. Sullenberger denkt snel, weet dat hij moet handelen en ziet maar één mogelijkheid en dat is een noodlanding op de Hudson.

Sully (Warner Bros Ent).NTSB
Nog maar net bekomen van het avontuur springt de NTSB (National Transportation Safety Board) te voorschijn voor een onderzoek. De eerste berichten zijn dat de linkermotor nog werkte en dat volgens de vluchtsimulators en berekeningen een noodlanding op één van beide geboden opties mogelijk was geweest. De held in de media staat als antiheld op het schavot voor een tuchtcommissie, die niet bepaald mals met de zaak omgaat. Sully bestrijdt de werkende motor, vraagt vertrouwen voor zijn inzicht en vraagt zich ondertussen af of de meer dan 40 jaar ervaring in de lucht nu afgerekend gaat worden in de 208 seconden van de noodlanding.

Het verhaal achter de media-aandacht voor de held was voor mij totaal onbekend en tijdens het kijken kwam die andere Eastwood filmtitel naar boven: “In the Line of Fire”. Want onder vuur liggen die twee mannen die dit overkwam en heel koelbloedig, razendsnel naar de beste optie moesten zoeken. Het filmverhaal ontrolt zich, met flashbacks, haast te bizar voor woorden op het filmdoek.

Held
Regisseur Clint Eastwood heeft met Sully een prima film met impact en emotie neergezet. Tom Hanks zit zoals we van hem gewend zijn gedegen in zijn rol en Aaron Eckhart is goede keus als copiloot. Verder blijft de film boeiend door de montage met de terugblikken en de crash vanuit verschillende oogpunten bekeken. Sterke ontknoping, humor als afsluiting en blijf zitten met de aftiteling, want hij komt nog in het echt voorbij: Chesley Sullenberger. De man die twee keer het vliegtuig, wat volliep met water, doorzocht of er niemand was achtergebleven: Sully, een Held met een Hoofdletter.

Regie: Clint Eastwood
Met: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laura Linney, Valerie Mahaffey, Jamey Sheridan, Mike O’Malley
Kijkwijzer: 12 jaar

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Lees ook: