DHA-A leader
DHA-A leader

Kappen!

Beeld uit de film Kappen!Den Helder – Ze is de onbetwiste koningin van de pittige puberboeken, Carry Slee, en er zijn aardig wat verfilmd. Die verfilmingen zijn ondertussen gerelateerd aan een heel gezin, namelijk de familie Schram. Maria Peters begon in 2006 met Afblijven, haar man Dave Schram deed vervolgens Timboektoe, gevolgd door Radeloos, Lover of Loser, Razend en in 2013 Spijt! Laatste film won meer dan 30 internationale filmprijzen, klasse! In 2014 nam dochter Tessa het regiestokje over en bracht Pijnstillers uit en nu zijn we toe aan Kappen! De ouders als producent, Maria Peters voor het scenario en broer Quinten Schram voor de zeer passende filmmuziek. It’s All in the Family!

“Net als voetbal, gaat vriendschap nooit verloren”, denkt Sander (Bossen) als hij klein is. Van jongs af aan is hij bevriend met Chris (Brauers) en Maarten (Wils) en doen ze aan voetbal. Chris is de topper op het veld, Sander zoals zijn karakter iets bedachtzamer en Maarten geen spannende spits, maar wel een betrouwbare verdediger. Voetballen als maten onder elkaar, met een hoge gunfactor, wat plotseling verandert als Chris en Maarten een klasgenoot voorstellen: de stoere Emiel (Kersloot).

Er verschijnen wat barsten in de vriendschap, Emiel heeft het niet op voetbal en is nogal grof. Sander valt het niet gelijk op, want hij is ook geïnteresseerd in de liefde en heeft zijn oog laten vallen op de lieftallige Indra (Fokkens). Zij is ook op hem, zoals het dan heet, en natuurlijk komt er dan een groot misverstand in de wereld, doordat ze allebei denken dat de ander al verkering heeft. Gedoe dus!

Beeld uit de film Kappen!Beeld uit de film Kappen!Geweld
De vriendschap begint verder te scheuren als Emiel zijn slechte invloed aanslaat en zowel Chris als Maarten in een neerwaartse spiraal terecht komen met drank, diefstal en vandalisme. Sander ziet het gebeuren, dringt niet meer door bij zijn maten en raakt betrokken bij een geweldsincident in het park. Een onschuldige voorbijganger wordt in elkaar geslagen, de jongens gaan er vandoor. Dan wordt er een beroep gedaan op Sander zijn loyaliteit, hij twijfelt over wat hij zal doen, maar heeft door de manier waarop Emiel dit spel speelt geen keus: zwijgen. Terwijl zijn geweten knaagt…

De belevingswereld van jongeren in de huidige maatschappij staat altijd centraal in de boeken van Carry Slee en die hebben wat te verduren. Kappen! gaat over zinloos geweld, het trieste dieptepunt na een opeenstapeling van andere narigheid. In de film zit een opbouw die heel goed weergeeft hoe dit in zijn werk gaat en jongeren elkaar opfokken en meesleuren in naar gedrag. Het groepsimago, de kameraadschap en het niet voor elkaar onder willen doen. De film pakt de kijker mee en grijpt deze tegen het eind bij de strot door de onmacht en de spanning. Prima neergezet.

Beeld uit de film Kappen!Jonge cast
Geen film zonder filmsterren en die titel verdient deze hele jonge cast in de film. Als jonge honden op het voetbalveld, maar naderhand ook de emoties van boosheid en frustratie. Joes Brauers blinkt uit door isolement en onverschilligheid, maar kan ook de warmte richting zijn kleine zusje subtiel spelen. En Tobias Kersloot is volledig het vervelende ventje, die uiteindelijk alleen maar verliest. Wat een prachtige prestaties van de jongens en meiden die in deze film meespelen, het is zo goed gedaan.

Tessa Schram blijkt met haar tweede Slee-verfilming prima in de voetsporen van haar ouders te passen en de weg verder te bewandelen. De film heeft verschillende verhaallijnen die samen vallen en door de strakke afwisselende montage blijft de spanning erin. Goede kost voor de jeugd van 10 tot 16 jaar en nogmaals mijn pleidooi aan de regering: graag een subsidiepotje en dit genre films verplicht als lesmateriaal opnemen op school. Het kan de jeugd zeker iets meegeven.

Regie: Tessa Schram
Met: Tonko Bossen, Joes Brauers, Bente Fokkens, Tobias Kersloot, Jessica de Groen, Timo Wils
Kijkwijzer: 9 jaar

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Lees ook: