DHA-A leader
DHA-A leader

Grijze bakken des doods als biologische wapens ingezet tegen burgers?

Vroeger had je als niet roker geen leven, overal stond het blauw van de sigarettenrook en je was een zeurpiet als je er wat van zei. Terecht dat de overheid heeft ingegrepen. Maar de bedilzucht van onze bestuurders is zo groot, dat ze totaal naar de andere kant zijn doorgeslagen. Recent kwam de EU met een plan om zelfs het roken in je eigen auto te verbieden.

Op afvalscheidingsgebied zie je hetzelfde, vroeger kon alles, wat het milieu zware schade toebracht, maar nu slaat de overheid weer eens extreem naar de andere kant door. Urbanus had ooit een leuke sketch waarin hij werd gearresteerd omdat hij een fout had gemaakt bij een van de vijftig afvalscheidingsbakken die er voor zijn deur stonden. Hij wierp per ongeluk een stukje tricot in de katoenbak.

Vanuit volksgezondheidsoogpunt vind ik het in steeds heter wordende zomers al volstrekt onaanvaardbaar om de grijze rolemmers maar eens in de veertien dagen te legen. Nu wil de gemeente Den Helder daar eens in de vier weken van maken…. Willen ze via biologische wapens van ons burgers af? Bij mij in de Residence Juliana is inmiddels al een ondergrondse vuilcontainer geplaatst met een piepklein brievenbusje waardoor je een vuilniszak moet zien te persen. Binnenkort heb je een pasje nodig om het brievenbusje open te krijgen. En je kunt erop wachten totdat de gemeente Den Helder je nog maar drie brievenbuslichtingen per jaar toekent. Als je zo doorslaat als overheid, dan ligt het Zwanenwater binnenkort vol met de vuilniszakken van zwaar gefrustreerde burgers.

HVC
Ondertussen zitten we ook nog eens met HVC opgescheept, een asociale monopolist die geen enkele service biedt. En onze reinigingsheffing blijft -op een enkele uitzondering na- maar stijgen. Ook hier zie ik een groot risico. Een dictatoriale overheid die haar burgers niet meer als klanten ziet, maar als te onderdrukken en leeg te schudden muppets. Recent was op Den Helder Actueel te lezen hoe burgers van deze stad plantsoenen en openbare prullenbakken adopteren. Inmiddels moet je drie banen hebben om te overleven, ben je verplicht mantelzorger van je ouders en alle taken waar je de overheid al driedubbel voor betaalt hebt, moet je vervolgens toch zelf uitvoeren. En dat terwijl de belastingdruk alleen maar stijgt. Zo verwordt de overheid tot een corrupte maffia-organisatie.

We hebben in toenemende mate te maken met een bestuurdersgeneratie die slechts eens in de vier jaar een week naar burgers luistert. Daarna wordt de heerszucht ten volle uitgeleefd en kan de burger de pot op. Om vervolgens de riolering in zijn straat te moeten adopteren, terwijl de rioolheffing explodeert.

Balans
Natuurlijk ben ik als zoon van een milieuactiviste voor afvalscheiding en voor afvalbeperking. Stel je voor, wie niet. Maar we moeten naar een balans zoeken en de overheid dient ten alle tijden goed naar haar burgers te luisteren. De gemeente Tilburg heeft inmiddels een complete buurt met een boete gedreigd omdat ze volgens de gemeente niet voldoende hun best doen op afvalscheidingsgebied. Erdogan-achtige taferelen bedacht door een generatie politici die zo het contact met burgers verloren is, dat ze niet eens door hebben dat ze op 15 maart compleet weggevaagd zullen worden.

Dick Berts

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Onder de noemer 'gast auteur' verschijnen artikelen als ingezonden stukken, columns, recensies, et cetera, die niet zijn geschreven door de vaste medewerkers van Den Helder Actueel. Ook gesponsorde berichten (waarvoor door derden betaald is) vallen hieronder. Dit wordt verder apart weergegeven, direct onder het bericht.

Lees ook:

20 reacties

 1. p kramer

  Ik ben het eens met de heer Berts en ik zal het nog sterker vertellen . HVC verdiend miljoenen aan ons afval en zoals het nu gaat waarbij wij niets hebben in te brengen klopt niet . Het kan niet zo zijn dat we steeds meer moeten betalen voor ons afval . Daarom zou ik graag zien dat we er voor worden ge compenseert of ervoor worden betaald want afval scheiden kost mij ook veel tijd . Het zakkenvullen moet maar is afgelopen zijn. Zoals het nu gaat vind ik prima en is ook goed voor de werkgelegenheid.

 2. Fred

  Een betoog, waar geen vinger tussen te krijgen is. Alleen jammer dat je hiermee waarschijnlijk een roepende in de woestijn bent Dick. Het begint er steeds meer op te lijken dat de Gemeente hun burgers meer tot last een zien dan als ”de mede mens”‘ waar zij voor als gekozen vertegenwoordiger hun uiterste best moeten doen door de stad naar ieders tevredenheid moeten besturen. Het lijkt erop , dat iedere verworven zetel , een eigen troon is geworden van waar uit beslissingen goed of fout gewoon bij de bewoners door de strot gedrukt worden en de bevolking van de stad onder dictatuur wordt gehouden.

 3. Medusa

  Ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden, deze gemeente slaat volledig door en volledig de plank mis. In plaats van mensen aan te moedigen om hun afval te scheiden en te beperken (straks mag het nog maar 100 kg per jaar zijn, dat is ongeveer 1 pedaalemmerzakje per week) worden de burgers geconfronteerd met waanzinnige en dure maatregelen die slechts weerzin opwekken. Afval scheiden kan echt wel op een burgervriendelijke/en goedkopere manier.

 4. Anton Hagen

  Zou ik de Helderse ,,bestuurders ” op een idee brengen indien ik schrijf dat men in Noorwegen NIET mag roken in de auto als je in de bebouwde kom rijdt,dit als opmerking betreffende uw volgende passage beste Dick Berts.
  Citaat: Recent kwam de EU met een plan om zelfs het roken in je eigen auto te verbieden.Einde citaat.
  Milieu is nu eenmaal gouden handel net zoals men in Den Haag begint te zeiken over gezonde voeding,ook dat wordt gouden handel voor de multinationals.
  Vergeet niet dat die lui in Den Haag nadat ze gedumpt zijn na 15 maart toch een tof baantje moeten hebben bij een of andere multinational of zorgverzekeraar.
  Verder ben ik het geheel eens met uw schrijven.

 5. sukkels

  als de politiek niet naar zijn ingezetenen wil luisteren dan moeten we maar eens een paar weekjes al het afval wat we niet in onze bak kwijt kunnen gewoon op straat pleuren eens kijken hoelang het duurt dat ze tot inkeer komen

  1. Woest

   of gewoon met z’n alle het huisvuil in het gemeentehuis dumpen? Betreffende ambtenaren (B&W) verdienen maar 1 plaats… juist …. in de grijze bak.

   1. Kees Jan

    Doe dan maar in de tuin van de Burgemeester en Wethouders…. De normale Ambtenaren moeten al zo veel puinruimen voor dit college… En die zijn al angstig genoeg dat ze iets verkeerd doen en hun baan verliezen….
    .
    De tuinen van het college zijn ook wat beter verdeeld over Den Helder en Julianadorp, hoef je er niet zover mee te lopen…

    1. Fred

     Dump daar dan ook even een paar coffeeshops in. Hij ,( de burgemeester) is er toch verantwoordelijk voor ,dat het er ,door zijn toedoen een rotzooitje is geworden in de Koningstraat.

 6. Nanda Vlaming

  Even Googlen leert dat verschillende Nederlandse gemeenten als compromis i.p.v. eens in de 4, eens in de 3 weken de grijze Kliko’s legen.

 7. Judge X

  Waar kan ik dat ‘recente’ EU-plan van u terug vinden meneer Berts ?
  U bedoeld waarschijnlijk de plannen van een aantal individuele lidstaten,die een verbod willen invoeren of reeds hebben ingevoerd,voor het roken in auto’s waar op dat moment ook kinderen in worden vervoerd; niets mis mee lijkt mij.
  Samen met de vijftig afvalbakken van Urbanus en nog een paar onzinnige opmerkingen,doet het nogal afbreuk aan uw betoog.

  https://www.cleanairnederland.nl/can/tags/24-auto

  1. Dick Berts

   Als u de zoektermen rookverbod eigen auto intoetst op google, dan gaat er een wereld voor u open. Er zijn diverse plannen geweest voor een rookverbod in de eigen auto. Met en zonder kinderen erbij. Ik ben het met u eens, dat een rookverbod voor auto’s met kinderen erin een goeie zaak is, maar een algeheel rookverbod in je eigen auto vind ik een veel te ver gaande inbreuk van de overheid op de persoonlijke levenssfeer van burgers. Dat doorslaan van de overheid was mijn onderwerp en niet een discussie over rookverboden. Ik betreur het overigens dat u totaal ongemotiveerd slechts stickers plakt zoals ‘onzinnige opmerkingen’. Daar kan niemand wat mee. Hier laat ik het bij.

  1. Dick Berts

   De volksgezondheid verdraagt niet of nauwelijks een compromis. Een bevriende arts is het met mij eens, dat een keer in de twee weken legen in de snikhete zomer al onaanvaardbaar is, laat staan eens in de vier weken. Denk daarbij vooral ook aan het personeel van HVC! Ik ben op dit punt nog nader onderzoek aan het doen. Later meer daarover. Muppets zijn we mevrouw Vlaming, in de ogen van dit soort bestuurders, muppets.

 8. Bodelo

  Een leuk stuk wat een frisse kijk op deze zaak geeft.
  Ik heb eigenlijk het idee dat een kleine meerderheid van de bewoners de noodzaak tot afval scheiding best wel begrijpt. Maar ik denk (althans, dat is bij mij het geval) dat de grootste weerstand ontstaat door;
  -De manier waarop deze maatregel (niet) gecommuniceerd wordt.
  -De volgorde van de acties; eerst een leging er tussenuit halen maar pas later een extra verzamelcontainer plaatsen.
  Waar ik mij vervolgens ook over verbaas is het verschil in voorzieningen, regelingen en tarieven in de gehele Noordkop terwijl alle gemeentes in de Noordkop het huisvuil door HVC laten ophalen. Mij bekruipt dan altijd zo’n gevoel van; “zijn we in Den Helder dan zo slecht in het contract onderhandelen?”.
  Als voorbeeld; in de woonplaats van deze wethouder mag elke bewoner zonder kosten (!!!!) jaarlijks 1500 kg grof vuil storten. Per woonadres wordt dit bijgehouden, dus als je het pasje van de buurman leent kun je 3 ton grof vuil kosteloos naar het overslag station van HVC brengen.
  Als in Den Helder mijn schutting omwaait heb ik (naast de kosten van een nieuwe schutting) ook nog de kosten van het afvoeren/storten van de oude schutting te voldoen. Ook via HVC.
  Zijn “wij” dan zo slecht in het onderhandelen?

  1. Judge X

   Dit m.i. nogal warrige stuk Bodelo,gaat over ‘het doorslaan van de overheid’.
   Slechte communicatie is in Den Helder nog steeds diep geworteld.
   Lekker zelf het wiel uitvinden zijn ze hier ook goed in,wat vaak uitmond in boink ..boink ..boink ..,extra kosten en verhitting van de gemoederen.
   In Den Helder kun je volgens mij gewoon onbeperkt grof vuil afleveren bij het Afval Breng Station (ABS) net als in Heemskerk,alleen voor bouwafval,sloopafval en puin moet worden betaald en een houten schutting (als je dat bedoelt) valt daar niet onder.

   1. Bodelo

    Judge, toch maar eens Googlen? Een schutting valt wel degelijk onder sloopafval (volgens “ons” verlaadstation. Ik heb dat aan den lijve mogen ervaren. En inderdaad, voor bouw-, sloopafval en puin hoef je dus in Kennemerland niet te betalen.

    1. Judge X

     Bodelo jouw schutting viel als tuinhout onder sloopafval (wat in DH moet worden afgerekend),omdat het zeer waarschijnlijk chemisch geïmpregneerd (gewolmaniseerd) was.
     Voor bouw-,sloopafval en puin hoeft de particulier inderdaad schijnbaar in Heemskerk niet te betalen.
     Mogelijk stroomt het te Den Helder de gemeentekas in.

     https://www.fonteine.com/wolmanzouten.html

 9. Fred

  Juist Bodelo, Dit systeem moedigt illegaal storten aan. Men kan er op wachten ,als men ervoor moet gaan betalen, dat er overal waar het niet gelijk in het zicht loopt, illegaal gedumpt gaat worden.

 10. Skriks

  Vanuit bestuurlijk oogpunt en ook vanuit commercieel oogpunt is versobering van afvoer van ons huishoudelijk afval te verdedigen.
  Het werkt twee kanten op.
  De ‘marktwerking’ dwingt de consument te handelen.
  De eigen ‘overheid’ kan op haar beurt bepaald gedrag ‘ondersteunen’ en zelfs in gang zetten, ook dát vinden we prettig.
  Zo is huishoudelijk afval en grijs water ‘goud’ voor de individuele gebruiker en met enig gemak om te zetten naar voeding voor Uw eigen tuin én/of die van ‘de ander’.
  Ook is er nog steeds op veel terreinen de mogelijkheid om geheel of gedeeltelijk legaal
  úit het ‘solidaire’ systeem te stappen.
  Loost U bijvoorbeeld niet op het riool, dan hoeft U daarvoor ook geen reinigingsdiensten te betalen.
  Wilt U alleen eigen energie gebruiken, dan kan dat ook.
  We verliezen momenteel welvaart, dat weet iedereen.
  Afvalbedrijven proberen, denk ik, momenteel nieuwe lastenverzwaring te voorkomen door te snijden in de kosten, iets wat op zich toe te juichen is, maar daarbij worden natuurlijk grenzen opgezocht.
  Door de enorme veerkracht van de mens in het algemeen en de ‘voorsprong’ die we in Nederland op veel andere landen hebben zijn we onze positie in de wereld niet in een paar jaar kwijt.
  Wél moeten we ons flexibel opstellen, wat nooit betekent dat we ons moeten laten bestelen door de eigen overheid.
  Écht bestolen word je pas wanneer er geen alternatieven meer toegelaten zijn. Of wanneer een overheid onredelijk hoge tarieven, en buiten het ‘democratisch speelveld’, gaat eisen.
  Momenteel lijkt me daar geen sprake van.
  De wereld verandert altijd,elke dag.
  Natuurlijk ben ook ik met bepaalde ontwikkelingen niet blij, maar niets blijft zoals het was en we kunnen nog steeds fundamentele vrije keuzes maken als individu.
  Keuzes zoals; ‘de ouders in huis’…, een rietfilter, een groentetuin in plaats van tegels in de tuin.., een nonolet, zonneenergie, een Finn oven, een tijger wormen hotel, een elektrische fiets of de deel- auto, verhuizen of emigreren, en ga zo maar door, niets hoeft, veel mag.
  Ook zingen we het nog wel een tijdje uit wanneer ik naar de flexibiliteit van onze jeugd kijk, wat een luxe. Veel jongeren willen bijvoorbeeld geen auto meer en dat is heerlijk, auto’s zijn er al meer dan genoeg.
  Ook komen ze bijna dagelijks met nieuwe interessante initiatieven en implanteren nieuwe technologie in ‘dagelijkse beslommeringen’.
  Zelf heb ik al jaren geen GFT afval meer aan te bieden en eerlijk en oprecht gezegd, het kost me maar 2 minuten per dag om dat voor elkaar te krijgen…
  Het ‘paradijs’ ligt om de hoek, daar ‘moet je wel nog naar toe willen lopen’.

Reageren is niet meer mogelijk.