DHA-A leader
DHA-A leader

Helderse Oranjerie floreert op nieuw postzegelvel PostNL

Den Helder – Ter gelegenheid van het Jaar van de Botanische Tuinen in 2017 geeft PostNL een postzegelvel uit. Tien bijzondere planten en bomen staan op de zegels afgebeeld. Deze zijn alle afkomstig uit botanische tuinen in Nederland. De Vanillestokjes uit Oranjerie De Groene Parel uit Den Helder is één van de kroonjuwelen op het postzegelvel.

Nederland kent ruim dertig botanische tuinen. Vierentwintig daarvan zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT). De vereniging heeft 2017 in het teken gesteld om de meest bijzondere, vreemde en met uitsterven bedreigde soorten planten en bomen in de spotlights te zetten. In deze tuinen staan 47.000 planten en bomen uit de hele wereld.

Op de afbeelding van Oranjerie de Groene Parel (tegenwoordig Hortus Overzee) pronkt de vanille, een kruidachtige orchidee die circa 30 centimeter lang wordt. De Vanilla planifolia komt oorspronkelijk uit Mexico. De bloemen worden bestoven door orchideeënbijen, die een lichte geur verspreiden. Na bestuiving ontwikkelt de vrucht zich in vier weken tot ‘peul’ (een soort bes). Vanille wordt veelal gebruikt in parfums, sigaren en likeuren, maar dient tevens als geneesmiddel.

Individuele karakter
Uit een selectie van circa honderd mogelijke planten en bomen koos ontwerper Robbert Zweegman tien ‘kroonjuwelen’ uit voor het nieuwe postzegelvel. Hij liet natuurfotograaf Edwin Giesbers deze allemaal vrijstaand fotograferen. “Hiermee wordt het individuele karakter van de plant of boom zichtbaar, als symbool voor de botanische tuin”, verklaart Zweegman.

Andere gekozen planten en bomen voor deze postzegels zijn onder andere de wolfskers (Hortus Botanicus Amsterdam), de rode zonnehoed (Hortus Alkmaar) en de zwarte nieswortel (Nederlands Openluchtmuseum Arnhem). Zweegman koos ervoor om ook de Latijnse naam van iedere plant of boom in het ontwerp te benoemen. Hiermee refereert hij aan de Zweedse plantkundige Carl Linnaeus, die in de 18e eeuw planten en bomen in logische categorieën indeelde en daar een tweedelige Latijnse naam aan gaf.

Verkrijgbaarheid
Het postzegelvel ‘Botanische Tuinen in Nederland’ telt tien postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegelserie is vanaf 24 april te koop bij alle winkels van Bruna en via Collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Onder 'Redactie DHA' staan berichten over DHA zelf, aangeleverde (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke.

Lees ook:

2 reacties

 1. Monique_K

  Wel vreemd, hebben ze de Oranjerie net omgedoopt, komt er een zegel van de Oranjerie.

  1. Judge X

   …..of is het misschien vreemd om als er een postzegel uitkomt,je naam te veranderen.
   Maar echt uitmaken voor naamsbekendheid doet het niet,want gezien de afscheur-lijn is de zegel blijkbaar ontworpen voor filatelistische doeleinden…..

Reageren is niet meer mogelijk.