DHA-A leader
DHA-A leader

The Circle

Den Helder – Er zit een generatie verschil tussen beide hoofdrolspelers, Tom Hanks is 60 jaar en Emma Watson is onlangs pas 27 geworden. Ondanks dat verschil zijn het beiden ervaren mensen in het vak. Samen zijn ze nu te zien in “The Circle”.

Op 9-jarige leeftijd werd Watson’s talent ontdekt en begon zij in de Harry Potter reeks, waardoor ze nu al heel wat films en gewonnen prijzen op haar naam heeft staan. Net als Tom Hanks, wiens deelname aan een rolprent wel garantie voor filmsucces lijkt te beloven. Ze vervullen de hoofdrollen in de film op basis van het gelijknamige boek door de Amerikaanse auteur Dave Eggers.

Ze zit in een vreselijk baantje in een callcenter, de jonge Mae Holland (Watson), en springt letterlijk een gat in de lucht als haar vriendin belt. Annie (Gillan) werkt bij een enorm multimedia internetbedrijf genaamd The Circle en heeft voor Mae een sollicitatiegesprek geregeld. Een gesprek met een lijst aan vragen, maar Mae slaat zich er goed doorheen. Het antwoord ‘bang voor onbenut potentieel’ op de vraag waar ze angst voor heeft, lijkt de doorslag te geven haar in dienst te nemen.

Leefgemeenschap
The Circle is niet alleen een bedrijf, waar gewerkt wordt, het is een complete leefgemeenschap, waar Mae al snel onderdeel van wordt. Bailey (Hanks) is de Big Boss en elke vrijdag spreekt hij het personeel toe; het zijn bijeenkomsten met waardering voor elkaar en bijbehorend applaus. Mae komt door een onfortuinlijk kajakavontuur persoonlijk in contact met Bailey en kiest ervoor om haar leven 24 uur per dag zichtbaar te maken. Door alles met elkaar te delen, elkaar te helpen, openheid op alle fronten te realiseren kan de wereld verbeteren, misdaad bestreden worden en iedereen hulp krijgen.

De ouders van Mae, haar vader heeft MS, worden bijgestaan; het lijkt inderdaad of de theorie van The Circle werkt. Er zijn echter ook twijfels en als er iets radiaal mis gaat in het perfecte plaatje, gaat Mae een tijdje terug naar de ouderlijke woning. Kan zij The Circle loslaten of gaat het anders?

Bloedstollende thriller?
Al decennia lang speelt het gegeven ‘big eye is watching you’ een rol in sf-boeken en -films. In The Circle is dit ook het thema en het is een feit dat we in onze wereld met sociale media en internet mogelijkheden hier steeds meer mee te maken hebben. Het verhaal is interessant en de trailer van de film gaf de indruk dat het boek in een bloedstollende thriller verpakt zou zijn. Die komt echter niet zo uit het filmblik vandaan; de montage van de trailer beloofde spanning, de film kabbelt gewoon wat door met veel dialogen en mooie interactieve shots met zwevende tekstwolkjes.

Dit keer dus geen succesgarantie door de deelname van Hanks. De rollen worden goed gespeeld, hoewel Watson wat vlak acteert hier en daar, maar de film mist chemie op het onderdeel spanning. Je zit te wachten op die gebeurtenissen, waarbij het uit de hand loopt, maar die komen niet en voor je er erg in hebt draait de aftiteling. Alles bij elkaar is het geen slechte film, maar ook geen topper en had er meer uitgehaald kunnen worden. Rapportcijfer een 6 en dat is voldoende, maar niet echt veel. Jammer!

Regie: James Ponsoldt
Met: Emma Watson, Tom Hanks, Karen Gillan, John Boyega, Ellar Coltrane
Kijkwijzer: Alle Leeftijden

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Lees ook: