DHA-A leader
DHA-A leader

Thijs Zuurbier pakt eerste geel in 63e Tour de Lasalle

Den Helder – Thijs Zuurbier vertrekt vrijdag in het geel voor de tweede etappe van de 63e Tour de Lasalle. Hij won donderdag op Texel de eindsprint van medevluchters Sam Boon, Arjen Bos en Luc Ducrot. Laatstgenoemde, inderdaad de zoon van Maarten, staat na de eerste dag tweede in het algemeen klassement, op tien seconden achterstand.

De etappe op Texel was een chaotische, maar enerverende. Kort na de start ging het bij Den Hoorn al direct mis, toen het peloton verkeerd werd gestuurd. Volgens renners de schuld van de jury, volgens het officiële jurycommunique kwam het door een verkeersregelaar die te laat op zijn post was (door een aanrijding). Na een snelle neutralisatie ging de koers weer verder, al waren de posities in het veld toen wel aardig door elkaar geschud.

In het begin ook al veel pechgevallen, meerdere renners stonden in de eerste twee ronden langs de kant van de weg te wachten op een nieuw wiel. Ook waren er enkele valpartijen, waarbij onder anderen Bas Bervoets (Pro Salton, gebroken sleutelbeen), Sander Schipper (Alcmaria Vixtrix) en Gerard Welling (HRTC Hoorn) betrokken waren. Laatstgenoemde moest per ambulance naar Den Helder worden vervoerd. Dit drietal zal vrijdag niet meer van start gaan.

Sprint
Het viertal Bos, Boon, Ducrot en Zuurbier wist te ontsnappen in de tweede ronde en bouwde al snel een voorsprong op van meer dan veertig seconden. Die wisten ze tot het einde aan toe vast te houden. De sprint van het viertal werd gewonnen door Thijs Zuurbier van de Govers-Dokformatie. Op de streep hadden ze 61 seconden voor op wat toen nog over was van het peloton. Daarin wel namen als Raymond Bakker, Marc Hulzebos en Ruud Slagter, maar geen Glenn van Nierop. De winnaar van 2015 die vorig jaar op de dijk betrokken was bij de grote valpartij, eindigde op 3.04 minuten van de winnaar. Daarmee lijkt zijn kans op een nieuwe zege voorbij. Vooraf werd Van Nierop, samen met Zuurbier en Boon, getipt als een van de drie die dit jaar de Tour zou kunnen gaan winnen.

Ducrot werd na afloop uitgeroepen tot de meest strijdlustige renner van de avond. Vooraf, bij vertrek vanaf de Stadshal, werd een minuut stilte gehouden. Dit als eerbetoon aan Andre Kok, renner van De Spartaan en vorig jaar nog aanwezig in de tour. Hij kwam recent om het leven tijdens een ongeval in de Alpen. Ook zijn ouders waren naar Den Helder gekomen en waren eregasten van de Tour. De Spartaan zelf, vorig jaar nog aanwezig met twee teams, is nu alleen aanwezig met de renners Xander Hensing en Diederik Thier.

De tweede etappe gaat vrijdag om 19.00 uur van start op Fort Erfprins en finisht op de Jan Verfailleweg. De wedstrijd is live te volgen via LOS radio.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Lees ook: