DHA-A leader
DHA-A leader

Koop villa door buurtbewoners ‘eigen schuld’ COA

Den Helder – De verkoop van de villa aan de Linieweg, eigenlijk bedoeld voor de opvang van jonge vluchtelingen, is de schuld van het COA zelf. Dat stelt Carlo Assorgia (Beter voor Den Helder) tegen NHNieuws, terwijl de rest van de omwonenden zwijgen.

Het COA wilde in het gebouw een opvang vestigen voor maximaal zestien alleenstaande minderjarige asielzoekers. Maar vlak voor de bewonersbijeenkomst over dit onderwerp kreeg het orgaan te horen dat de woning was verkocht aan een andere partij. De villa stond te koop voor 599.000 euro.

Volgens gemeenteraadslid Assorgia is het COA onduidelijk geweest in de communicatie naar omwonenden en heeft dat kwaad bloed bij de mensen gezet. “In de communicatie van het COA naar de wijk zit de grote fout. Ik had als COA zijnde die dertig families uitgenodigd en gevraagd hoe ze erin stonden.” Hij denkt dat veel omwonenden geen problemen hadden gehad met asielzoekers in de wijk als er wel duidelijk was gecommuniceerd.

Overvaltechniek
Het COA vindt dat er wel is geprobeerd om de omwonenden over de komst van de vluchtelingen in te lichten. Mensen hadden een brief gekregen waarin stond dat het COA van plan was om het pand te kopen. Daarbij kwam ook een uitnodiging voor de inloopavond. “Als je met een overvaltechniek zoiets in zo’n wijk plant, komen de mensen in opstand”, zegt Assorgia daarover.

De omwonenden van de villa willen niet reageren. Ze erkennen noch ontkennen dat ze er iets mee te maken hebben.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

NH is de provinciale omroep voor Noord-Holland en sinds 2016 mediapartner van Den Helder Actueel.

Lees ook:

36 reacties

 1. RB

  prima, goede zet van de buurt, het is van de zotte dat er weer asielzoekers (waarschijnlijk ook nog uitgeprocedeerd) op dit soort locaties komen te zitten, god wat hoop ik toch dat die Jesse Klaver geen vinger in de pap krijgt in de politiek, dan gaan we echt ten onder……..

 2. Mandy

  En wat begrijp ik de bewoners….lijkt me vreselijk om zo’n project naast je te hebben…wat heb je ze te bieden?Niks toch…scholing jawel maar na schooltijd dan?

 3. dirk

  wees maar blij dat ze dit gekocht hebben want die gasten gaan zich vervelen en mogelijk tot rottigheid dus men heeft dit goed gedaan,we hebben de doggershoek,2 mooie kazernes stop ze daar maar in of zet ze maar op de razende bol

 4. John

  Jammer dat het COA de bewoners in Oud Den Helder pas heeft ingelicht nadat alles al achter de schermen was geregeld, dan was dit daar ook nog te voorkomen. Nu kan ik mijn kinderen niet meer met een fijn gevoel alleen richting de speeltuin laten gaan.

 5. mdelmonto

  Locatie aan de Nieuweweg sluiten en tevens nieuwe locaties kopen. Hebben ze bij Het COA geld teveel?

 6. Gekke Henkie

  Waar ik me over verbaas is de reactie van het gemeenteraadslid Assorgia. Hij doet voorkomen alsof de bewoners van het luxe wijkje de minderjarige asielzoekers vast en zeker een warm welkom hadden geheten als het COA maar vooraf op de juiste wijze met de buurt had gecommuniceerd. Dat is natuurlijk je reinste onzin. Als zo’n volksvertegenwoordiger in staat is dergelijk onnozel commentaar te geven, wat kun je dan nog van zo’n schertsfiguur in de gemeenteraad verwachten?

  1. sukkels

   hij zit er alleen om schuiling weg te pesten dat is zijn hooft doel dus niet op stemmen bij de volgende verkiezingen

   1. Judge X

    🙂 Inderdaad Jonathan zo werken de zaken; en gelijk even wat ondersteunend bewijs bij uw bewering.
    Toppie hoor mijn dag is weer goed en in maart gaan we naar het stemlokaal ! 😀

   2. strandloper

    Mooi statement Jonathan. Graag wil ik dat ondersteunen met uitlatingen van de geveinsde moraalridder Koen Schuiling gedaan in het NHD. Hij gaf daarmee weer een sterk staaltje van het hypocriete VVD gedachtengoed. Hij had geen goed woord over voor de “villakapers”. Dat is dan wel weer consequent, omdat hij nooit een goed woord over heeft voor inwoners van Den Helder.

 7. boaz

  Gevalletje Pizzabakker hou je bij je leest ! naar eigen zeggen niet benaderd omdat hij fractievoorzitter is van een grote partij in den helder. ik begrijp werkelijk niet wat die opmerking toevoegt aan de TVND reporter en zegt overduidlijk iets over zijn eigen ego.

  1. Jonathan

   Die pizzabakker is wel de enige die zijn nek uitsteekt voor de inwoners van Den Helder en ik overweeg op hem te stemmen. Het domste wat men nu kan doen is blind achter de burgemeester en zijn lakeien van de ‘bende van vier’ aan lopen.

 8. Glijn

  Laten de welgestelden de schouwburg maar kopen kunnen ze daar ook het klootjesvolk weren.

 9. Hijneken

  Het is ook niet erg om tijdelijk opvang aan daadwerkelijke asielgegadigden te verlenen. Het doel- en statusloos blijven kleven, hangen, en ronddolen moet onmogelijk gemaakt worden.

  Met zulks moet je niemand opzadelen, zelfs niet de beter gesitueerden. Maar van de politiek hoeven wij het niet te verwachten, denk maar aan 1 juni 2005 of aan 6 april 2016.

  #NEE=NEE

 10. scherpe ogen en oren

  Ik ga er vanuit dat de Burgemeester door het COA op de hoogte is gebracht van hun voornemen? Zou de Burgemeester wellicht gedacht hebben dat hij de heer Assorgia hiermee een mooie loer zou kunnen draaien?

  1. Gekke Henkie

   Als Assorgia in staat is tot het leveren van zo’n onwaarachtig commentaar en doet alsof de buurt de minderjarige asielzoekers een warm welkom had bereid als het COA vooraf maar beter had gecommuniceerd met de bewoners (kortom, ons treft geen blaam, het zijn de anderen die in de fout gaan) , dan verdient hij het om een loer te worden gedraaid….. En zelfs wel meer dan één. Waarom niet gewoon open kaart gespeeld en toegeven dat je niet zit te wachten op overlast van zestien uitgeprocedeerde jongeren, die geen toekomst hebben in Nederland, in dat opzicht dus ook niets hebben te verliezen als ze over de schreef gaan en daardoor lastig tot de orde zijn te roepen. Slechts weinig mensen zouden hem dat kwalijk hebben genomen. Maar neen, meneer verkiest schijnheiligheid boven de waarheid. Een volksvertegenwoordiger waardig, dat dan weer wel!

 11. Henk van Kuijk

  Plannen die migratie en vluchtelingen betreffen vragen om behoorlijke inspraak, vooraf. Helaas beseffen het COA en burgemeester en college dit nog steeds niet. Na Oranje, Drenthe, waar een bewoonster letterlijk voor een auto van de minister ging liggen, zou je toch denken dat men vooraf overleg gaat plegen, en de juiste info geven over het plan, het plan dus, niet het besluit. Dit stond ook in het verkiezingsprogramma van de Stadspartij voor de verkiezingen. Je ziet er niets van. Het betreft geen uitgeprocedeerde jongeren, uitgeprocedeerden zitten in Maaskamp, die wonen ook dicht bij een woonwijk, geen enkel probleem, beste angstigen en bevooroordeelden hierboven. Maar bewoners hebben gewoon het recht op inbreng, én op mogelijke alternatieven, vooraf. En moeten vooral niet overvallen worden, waarbij een besluit simpelweg door bestuur en COA wordt doorgedrukt. Waarbij je als bewoner dan nog even mag sputteren op de informatie-avond. Dan jaag je mensen de gordijnen in. Die politieke blunder hebben we nu wel vaak genoeg op het Journaal en in de talkshows gezien. Het bestuur beschadigde dus zelf het imago van de stad. En los daarvan, zestien jongeren in één woonhuis, vier op één slaapkamer, geeft zeer weinig privacy aan hen. Die ze wel nodig hebben. P.s. ik begeleidde vele jaren vluchtelingen, en gaf les aan hen.

  1. Monique_K

   Ik las elders (NHD als ik het goed herinner) dat het wel het plan was de nogal grote kamers op te delen, zodat ieder kind zijn eigen slaapkamer heeft.
   Wat het van te voren inlichten en vragen betreft heb je enerzijds 100% gelijk, inspraak in je leefomgeving is je goede recht, maar anderzijds vraag ik me af of er dan ook maar een enkele vluchteling ergens op een normale plek (dus in de samenleving en niet weggestopt in een hutje ver weg op de hei) gevestigd zou worden. De vooroordelen lopen de spuigaten uit namelijk, en zo op het eerste gezicht lijkt in zowat elke wijk een ruime meerderheid tegen de komst van vreemdelingenopvang te zijn. Ik kan me wel voorstellen dat het COA in een behoorlijke spagaat zit, ze moeten wel voor opvang zorgen, soms nog rap ook, maar als de mensen ze niet willen hebben in hun buurt, wat doe je dan?

   1. RB

    gewoon de reguliere opvang plekken die leegstaan gebruiken, in het oude Maaskamp zijn nog zo’n 50 kamers beschikbaar, eigen sanitair er bij en al, ook zijn vast in de doggerij en de doggershoek nog plekken beschikbaar, waarom zou je dan 5 ton ex verbouwingen gemeenschapsgeld verspillen?

    1. Monique_K

     Het gaat hier om alleenstaande kinderen die hoe dan ook tot hun 18de in Nederland blijven, niet om alleenstaande volwassenen of gezinnen. Het is uiteraard de bedoeling om kinderen dusdanig op te vangen dat ze niet nog verder beschadigt raken dan ze al zijn, hetzelfde wat jij ook zou willen als het om jouw kinderen zou gaan.
     En wie zegt dat er geld verspilt wordt? Dat pand kan als het niet meer nodig is gewoon weer in de verkoop. En zelfs als dat met wat verlies zou zijn is het waarschijnlijk alsnog goedkoper dan jarenlang een pand van dezelfde grootte huren.

     1. Fred

      Wat de bewoners van de Linieweg gedaan hebben , is gewoon het beschermen van hun eigendom/investering. Door de komst van de vluchtelingen, zouden hun woningen flink in waarde dalen, zo niet onverkoopbaar worden

     2. Judge X

      ….. door onverantwoord gedrag van hun ouders in het thuisland en aangemoedigd door hun regering,op een gevaarlijke lange reis gestuurd,met een financieel-economisch motief.

     3. RB

      de doggershoek heeft 100 plaatsen voor alleenstaande kinderen, snap nog steeds niet waarom er dan 16 in een kapitale villa moeten weggerukt van hun vriendjes en bekenden in het AZC…..
      .
      .
      van de site van het COA:
      De voormalige Rijksinrichting voor jeugdigen de Doggershoek in Den Helder is na een verbouwing in 2015 gebruik genomen als asielzoekerscentrum. De eerste bewoners arriveerden eind augustus en op 30 september 2015 is het azc officieel geopend. Er is plaats voor maximaal 600 asielzoekers, waaronder 100 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv).

     4. Fred

      Er bestaat onderdak voor deze uitgeprocedeerde jongeren. Zij mogen hier niet blijven en zijn tot hub 18de niet uitzetbaar. In afwchting tot hun verjaardag , zet ze maar in het uitzetcentrum. Kan je ze gelijk onder controle houden tot hun 18de en dan hup wegwezen.

 12. Willie

  goede zet van de bewoners, vluchtelingen horen niet in een villawijk. de oude jeugdgevangenis, ruimte zat, en anders terug sturen naar land van herkomst. vol is vol. er zijn al genoeg vluchtelingen in Den Helder. er is verdorie bijna geen woonruimte voor de heldenaren, maar voor asielzoekers dan is er wel woonruimte?

 13. pietjepuk

  waarom moet het COA kopen groeit het gemeenschapsgeld tot in de hemel er staat voldoende leeg in den helder waar ze als antikraak in kunnen gaan zitten, neem het oude belasting kantoor staat nog een mooi hek om ook.

 14. Hans Groenhuizen

  Het COA had overleg willen hebben, maar de uitslag stond natuurlijk al vast.!!!
  Dat wisten de bewoners ook en hebben juist gehandeld en middels aankoop laten weten hier niet van gediend te zijn.
  Op de informatieavond van het COA op 4 juli , werd door bewoners gesuggereerd dat in oude belastingkantoor nog voldoende ruime beschikbaar was. Volgens COA was dat geen optie omdat daar scholen in de buurt zijn…begrijpt u het nog ?
  De burgemeester verklaarde gisteren dat imago van stad een deuk oploopt en gaat op stoel van rechter zitten, door actie omwonenden te veroordelen..
  Ik denk dat imago van de stad een grotere deuk oploopt door de dagelijks rotzooi van opengereten plastic afvalzakken, ten gevolge van beleid van dit college….Ik zou de burgemeester aan willen raden daar ook eens over na te denken !

 15. Hotmail 2

  RB, op diezelfde site staat onder documenten de brief aan de omwonende van de Doggerij van 12 januari 2017 .
  Citaat; De Doggershoek is sinds september 2015 in gebruik als opvanglocatie voor asielzoekers.
  Een deel van deze locatie is ingericht voor de opvang van minderjarige alleenstaande
  vreemdelingen (amv).
  Het COA zoekt voor deze minderjarigen kleinschalige locaties, waar zij 24 uur per dag
  begeleid kunnen worden en heeft het plan hiervoor de boerderij Doggerij aan te kopen.
  Wij onderzoeken of deze locatie gebruikt kan worden voor de opvang van
  minderjarigen.

  1. RB

   dus de boerderij naast de opvanglocatie aankopen, makes sence, niet een pand op de Linieweg….

 16. Jan Modaal

  Toen ik de afkorting AMA las moest ik gelijk denken aan de padvindetij.
  Wat ben jij ? AMA ? .nou dan zullen je ouders wel trots op je zijn.
  Tegenwoordig heet de padvinderij scouting want dat staat wat stoerder.
  De vergelijking met de padvinders gaat touwens wel op. Deze gasten hebben namelijk een hele reis ondernomen om vervolgens moeder en vader ziel alleen in het Nederlandse klimaat te belanden.
  Het politieke klimaat wel te verstaan.
  Dat het in Nederland niet zo warm is als in het inderhaast verlaten land van soms onbekende herkomst, hebben ze wel meegekregen.
  Maar dat hun komst niet altijd even lekker wodt ontvangen stond niet in de brochure.
  Zijn we dan zo ongastvrij ?
  Nee, dat valt best mee. We heten jaarlijks meer dan een miljoen Duitsers welkom.
  Nou dat was 77 jaar geleden wel anders.
  We zijn dus nog vergevingsgezind ook !
  Ja,ja met ons valt best te praten.
  Daar zit bij de AMA’s ook het probleem.
  Ze worden begeleid door de slechtste touroperator die er bestaat : het COA.
  Deze club van geitenwollensokken neukers en gesjeesde psychologen weet feillooos de pijnpunten van de samenleving te vinden als het gaat om de plaatsing en intergratie van asielzoekers zoals de AMA’s
  Met een communicatie tactiek waar zelfs Donald Trump nog wat van kan leren walsen deze lieden onze, van nature tolerante samenleving plat.
  De gevolgen hiervan zijn dagelijks merkbaar.
  Een toenemende intolerante houding tegenover alles wat buitenlands is en geen Duits spreekt.
  Onbegrip, angst, woede en het gevoel van onvermogen om iets te doen tegen deze ondemocratisch opererende groep hulpverleningsterroristen.
  Hoewel, in Den Helder staat een kleine wijk blijkbaar met afstammelingen van inwoners uit een Gallisch dorp.
  Ze bieden dapper weerstand tegen de overmacht van het COA.
  En met succes !
  Met hun actie weten ze de komst van 16 AMA’s te blokkeren.
  Hebben deze, van nature tolerante autochtone inwoners dan een hekel aan buitenlanders ?
  Nee, natuurlijk niet.
  Ze weten, in tegenstelling tot de agogen van het COA, dat het vestigen van 16
  Kinderen zonder vader of moeder in een buurtje met een hand vol ( bijna ) gepensioneerden geen goede omgeving is voor intergatie in onze samenleving.
  De vele steunbetuigingen geven aan dat ze in de goede hoek zitten.
  Een beetje logisch nadenken geeft het zelfde resultaat.
  In onze samenleving is ruimschoots plaats voor AMA’s , verslaafden, daklozen, asielzoekers met een terechte verblijfstaus en ga zo maar door.
  In het geval van Den Helder is het de COA dictatuur die het probleem veroorzaakt.
  Ze worden hierbij gesteund door een verzuurde burgemeester die de slogan ” er gaat niets boven Groningen ” tot zijn lijfspreuk heeft gemaakt.
  De AMA’s van en in Nederland verdienen een plaats in onze samenleving net zoals onze eigen weeskinderen.
  Ga dus in gesprek met die samenleving.
  Je zal zien dat het dan geen 77 jaar hoeft te duren voor acceptatie een feit is.

  1. Judge X

   Binnen 3 jaar worden deze AMA’s DRAMA’s,ze worden dan namelijk 18 en illegaal als ze niet terugkeren naar het land van herkomst.
   Tot acceptatie komt het dus eigenlijk niet,gedogen (tot 18 jarige leeftijd) is een beter woord.

Reageren is niet meer mogelijk.