DHA-A leader
DHA-A leader

Rapport Kampanje: onthechte organisatie met laag professioneel niveau

Den Helder – Het geheime rapport over de bedrijfsvoering van schouwburg De Kampanje is toch openbaar gemaakt. Het theater zelf besloot hiertoe na aanhoudende vragen hierom, onder meer door enkele fracties in de gemeenteraad.

De directie van de schouwburg benadrukt dat het rapport eigenlijk voor intern gebruik was, maar dat ze de meeste conclusies onderschrijven.

Volgens het rapport is de Kampanje een enigszins onthechte organisatie. “De overstap naar de nieuwbouw en de komst van een nieuwe directeur hebben een forse breuk met het verleden veroorzaakt.” Ook noemen de onderzoekers “het professionele niveau van de organisatie vrij laag” en melden ze dat “in de Kampanje ten aanzien van organisatorische succesvoorwaarden op vrijwel alle resultaatgebieden nog veel werk te verrichten is”.

Exploitatie
Over de exploitatie maakt het onderzoek onder meer de volgende opmerkingen: “Het is redelijk te veronderstellen dat de Kampanje met een aantal interventies in staat moet worden geacht de efficiency van haar bedrijfsvoering te vergroten en derhalve op onderdelen de resultaten te belangrijk verbeteren.” Wat de kostenkant betreft behoeft met name de situatie rond Stoom expliciete aandacht! Op dit moment is zij verantwoordelijk voor bijna 54% van het exploitatietekort 2016.”

Klik hier voor het rapport.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Lees ook:

111 reacties

 1. Henk

  Wel fijn dan voor andere ondernemers die niet hun handje kunnen ophouden bij een exploitatie tekort. Dat is toch vreselijk oneerlijke concurrentie. Echt bizar en helemaal dat de raad het toestaat. Ben heel benieuwd of deze constructie ook zou zijn gevolgd als het om een brillenzaak zou gaan, wat jou Peter?

 2. Roel Prins

  De businesscase voor de. Bouw van de nieuwe schouwburg liet een gat zien van 1 miljoen. Desgevraagd verzekerde de toenmalige schouwburg directeur mij dat de kroeg de financiële gat zou opvullen. Om zogenaamde commerciële redenen mochten wij ( Behoorlijk Bestuur) de financiën van de kroeg niet inzien.
  Is het dan niet opvallend dat de exploitatie van de kroeg zoveel tekort oplevert ? En dan nog iets anders: gemakshalve is er wensdromend ook niet bij stilgestaan dat er in Den Helder nu eenmaal te weinig mensen wonen die zich een avondje schouwburg echt kunnen permitteren. En dat zij uit de omgeving met evenveel gemak hun cultuur in Schagen en Alkmaar kunnen kopen.

  1. Michiel Wouters

   Zo zijn wij continue verkeerd voorgelicht waarbij alles uit de kast is gehaald. In het rapport wordt aangegeven dat de uitbreiding met stoom en de stadshal/keykeg zaal niet in het oorspronkelijke bouwplan en dus budget waren opgenomen. Deze uitbreiding zou opgevangen worden binnen de exploitatie van de totale schouwburg. Op vragen van Behoorlijk Bestuur is toen een accountant ingehuurd die tot op couvertniveau heeft aangegeven dat de businesscase haalbaar was. Ook de accountant is met verkeerde cijfers op pad gestuurd. Hier faalt de directie maar ook de raad van toezicht.
   Wij moeten als gemeente eens leren dat toezicht op al dit soort op afstand gezette instanties die wel met miljoenen subsidie worden ondersteund niet deugt. Raden van toezicht, raden van commissarissen etc blijken keer op keer van onvoldoende niveau en wij vertrouwen er op. De gemeenteraad moet zijn verantwoordelijkheid nemen en veel kritischer worden.

   1. Jacobus Buis

    Die laatste vijf zinnen van Wouters slaan de spijker op zijn kop ! neem eens afstand van al die Bureau’s Raden van toezicht , commissarissen [zakkevullers ] Zelfs de rekenkamer heb ik mijn twijfels over Moréé ,Kirpersteijn en Braas . Ze hebben niets met Den Helder ,hebben tich nevenfuncties [niet alle drie ] als die drie keer per jaar hun werk goed doen ? ja dan ?

  2. qrap88

   Roel, neem aan dat je met de kroeg, Stoom bedoeld ? De kroeg, Het KeyKeg café, is namelijk nauwelijks open om enig omzet of winst te kunnen maken.

  3. Jacobus Buis

   Om z.g.n Commerciële mocht u het niet in zien ? Zulke dingen zou bij de bank moeten doen ! U krijgt dan niets .Maar als Toenmalig Raadslid accepteerde u dat en met u de andere ? Vreemd . De laatste paar zinnen slaan nergens op ,want als ze niet hier gaan maar wel daar dan heeft dat een andere oorzaak Want ze gaan wel .Wat ik trouwens betwijfel . Dat heeft te maken met Kwaliteit en kwantiteit .

   1. tjitskebiersteker

    het onderzoeksrapport bestaat ook uit een vergelijking met andere schouwburgen. Daaruit blijkt dat alleen in Den Helder de recettes minder opleveren dan de uitgaven. Andere schouwburgen vertonen een betere bezetting. Dus mensen gaan inderdaad naar de schouwburg, maar te weinig in Den Helder.

 3. Judge X

  Misschien moet Harry Nieuwenhuizen – directievoorzitter van de Rabobank – maar directeur worden van deze megalomane ballentent, hij schijnt precies te weten waar de bezoekers vandaan komen of moeten komen :
  http://www.denhelderactueel.nl/2015/06/rabobank-cultuurpartner-de-kampanje/

  …. en huh…, zat Prins Jan van Waaienburg er naast dan, toen hij de directie en medewerkers prees om hun professionaliteit ? …. of was Prins Jan gewoon weer laveloos ? :
  http://www.denhelderactueel.nl/2016/02/feestelijke-huldiging-voor-de-kampanje/

  …. en voordat je het zinkende schip met de kast en de lijken achter laat voor je – nietsvermoedende? – opvolger, ga je natuurlijk eerst nog even je ‘welverdiende’ lintje ophalen bij Kameraad / Voorzitter Schuiling :
  http://www.denhelderactueel.nl/2016/05/lintje-voor-schouwburgdirecteur-jan-fokkinga/

 4. sukkels

  vandaar dat de leiding gevende persoon van stoom over de kook is geraakt die zit namelijk thuis met gezondheids klachten

 5. Anton Hagen

  Met dit rapport gaat hopelijk de GEHELE gemeenteraad pas echt op STOOM komen en gelijk eens eventjes schoon schip maken bij dit zooitje ongeregeld,want dat staat duidelijk in het rapport,alleen met nettere bewoordingen.
  En inderdaad geachte heer Prins, er wonen echt te weinig mensen in Den Helder welke zich die(DURE) toegangsprijzen kunnen permitteren,zeker gelet op het gegeven dat zij alsmaar gekort zijn/worden op hun pensioen.
  Wie is de bedrijfsleider van Stoom?

  1. Fred

   Ook die , hebben na aankoop van die 6 Ton kostende villa de centen er niet meer voor .

 6. Smitty26

  En dan moet ik gisterochtend vernemen van iemand van de gemeente: Sorry meneer maar er is voorlopig geen budget om de gemeente tuin naast uw woning te onderhouden ! Snap nu tenminste waarom niet…………………………

 7. Marinus Vermooten

  Toch nog maar ruim een kwart eeuw geleden……

  Schouwburg in rode cijfers….(onthutsende berichten in 1990)

  De vernieuwde schouwburg zat 25 jaar geleden diep in de rode cijfers. Over 1987 en 1988 had De Kampanje flinke tekorten, maar voor 1989 bleven de geluiden tot in het najaar optimistisch, totdat waarnemend directeur Harry Brinkman in  januari 1990 met een onthutsend eindrapport verscheen. De harde cijfers schokten vriend en vijand: in plaats van de berekende 1,4 miljoen stond de schouwburg meer dan 2 miljoen gulden in het rood. Diverse begrotingsposten toonden astronomische overschrijdingen. Bovendien waren bij de vernieuwing van de Kampanje bedragen uitgegeven, waarvoor de gemeenteraad geen krediet had verstrekt. De politiek reageerde verwonderd en verbijsterd op de schokkende cijfers. Wethouder Jan van Eeden (PvdA) nam de verantwoording op zich, maar wilde niet vervroegd aftreden, want vond dat hij het fiasco niet had kunnen voorkomen. Vooral de euforie over de vernieuwde schouwburg en de toegenomen publieke belangstelling werden als hoofdoorzaken aangewezen. De politiek had al die tijd naar de schone schijn van het theater gekeken, zonder zich over het (ontspoorde) management te bekommeren.
  bron: boek Den Helder jaren negentig deel 1 in bewerking )Marinus Vermooten)

  1. Bodelo

   Aan de ene kant leuk Marinus, maar toch ook in- en intriest om te lezen dat we van het verleden erg weinig geleerd hebben.

   1. Bodelo

    Den Helder heeft nog nooit een “nieuw” Stadhuis gehad beste Judge. Dat had U kunnen leren uit het verleden. PS; enige relatie tot een schouwburg?

    1. Judge X

     Het stadhuis waar ze nu in zitten was spiksplinternieuw en speciaal voor dit doeleind verbouwd en heringericht.
     Indertijd een slim besluit van een bestuur dat daarvoor in een minder slim besluit besloot, om garant te staan voor rente en aflossing van de leningen betreffende vele miljoenen,van een dure serviceflat genaamd Zuijder-Horn. En die les is de relatie,want de burger betaald uiteindelijk het gelag !
     U ziet ik leer niet alleen uit het verleden ik kan er ook uit verhalen….. 🙂

 8. Marinus Vermooten

  Dan maar even met weemoed terugdenken aan het ‘stoomtijdperk’ van de vooroorlogse schouwburg ‘Casino’ aan de Kanaalweg, geëxploiteerd door de Joodse theaterdirecteur Meijer Polak, die zonder een cent subsidie wereldartiesten in Den Helder kon laten optreden waaronder de Amerikaanse Mills Brothers, bekend van onder andere hun millionsellers ‘Tiger Rag’ en ‘Nobody Sweetheart now’ (1930) en vele internationale revue en jazzartiesten…

 9. Dick Berts

  De raad wordt ook permanent ‘verkeerd voorgelicht’ over het Rob Scholtemuseum. Als Scholte met een megaclaim komt, hebben we de volgende financiele ramp te pakken. Allemaal het gevolg van vriendjespolitiek in dit Palermo aan het Marsdiep, waardoor B&W nooit aangepakt worden, maar alleen mensen zoals Scholte die terecht kritisch zijn.

 10. Jacobus Buis

  STOOM

  Stoom ontstaat wanneer je water verhit . Natte stoom ,verzadigde stoom ,en oververhitte stoom .
  Drie soorten stoom die je ook voor verschillende dingen gebruikt .
  Dus als je op een restaurant een exploitatierapport los laat moet je wel weten welke van de drie stoomsoorten je nodig hebt .
  Of wel je moet mensen hebben die er verstand van hebben ,z g.n goede ondernemers .
  Want het gevolg van een verkeurde keuze heeft tot gevolg dat en zo is het spreekwoord ,, HET STOOM JE UIT DE OREN KOMT ‘’
  Waar zijn prognoses nu eigenlijk op gebaseerd ? Is een prognose eigenlijk al geen gokje ? Een bank vraagt ook altijd naar een prognose ,of wel hoe denk je dat het gaat lopen ? Om dat krijg je dan geld , dus je moet met een goed verhaal komen .
  Ja daar zit de kneep dat goede verhaal ,de vorige directeur had zo’n verhaal . En alle blazers van de toen en nu zittende Raadsleden ,slikten deze prognoses . Wist Harry niet dat de fluitketen op het vuur stond ? Wist Harry niet dat er misschien verkeerde stoom uit zou komen .
  De stokers van het vuurtje er onder zijnde o.a B&W en waarschijnlijk een advies bureau , hadden niet genoeg hout . Dus verkeerde stoom werd de oorzaak .
  Schoenmaker blijf je bij je leest ! Het is al moeilijk genoeg .
  Een Theater is geen keuken ,of u moet het de keuken van de lach noemen .
  Laat die ondernemer die in de buurt zit ,voor de voorstelling het eten bereiden .
  Hij weet hoe je stoom voor de gerechten moet gebruiken .
  En een ieder die nu begint te blazen ,heeft de overdruk van stoom ondervonden , die moet je afvoeren anders knapt de boel .
  En helaas het is al gebeurt .
  Even een citaat: “Binnen de schouwburgorganisatie zijn de culturele en zakelijke activiteiten gescheiden. Ook de financiële verantwoording van beide activiteiten is gescheiden”, zo meldt het college. “Deze (financiële) scheiding staat onder toezicht van een registeraccountant. Alleen voor de culturele activiteiten wordt door de gemeente een bijdrage gegeven. Het restaurant Stoom ontvangt zodoende geen gemeentelijke subsidie. Er is ook geen sprake van rechtsongelijkheid. De Kampanje moet, net als de andere ondernemers op Willemsoord, een marktconforme huur betalen voor het restaurant.”
  Dit citaat ! Allemaal gelul op niks af .

  1. Roel Prins

   Financiële Scheiding van kroeg en theater is als financiële scheiding van echtpaar dat in gemeenschap van goederen is getrouwd. Ofwel een ontkenning van de wet van de financieel communicerende vaten.

 11. Bombong de Geweldige

  Stoom onmiddellijk afstoten. Er is genoeg prima commerciële horeca in de stad om voor of na schouwburgbezoek te eten en drinken. Verder meer “volks vermaak” in de Kampanje programmeren. Het “volk” heeft ook geld over voor kaartjes naar de Toppers (á € 79,-), daar hoeft geen subsidie bij.

 12. Gekke Henkie

  Hoe bedenkelijk is de rol die voormalig directeur Jan Fokkinga heeft gespeeld in dit drama…! Hij oefende een schrikbewind (autocratisch en directief) uit onder de medewerkers van de Kampanje, bereidde hen niet voor op de toekomst en deinsde er niet voor terug de gemeenteraad op het verkeerde been zetten door een veel te rooskleurig beeld te schetsten van de perspectieven van het nieuwe theater. Het lijkt me tijd om hem boete te laten doen. Ik zou zeggen: laat hem zijn lintje houden, want zo’n koninklijke onderscheiding is toch niet meer dan poespas, maar neem hem wel zijn ongetwijfeld riante pensioen af. Dat zal hem wellicht met terugwerkende kracht leren….

 13. Henk van Kuijk

  In dit rapport blijft de oncontroleerbare rol van Zeestad geheel buiten schot. Zij, het college en de coalitie blokkeren nog steeds in eendrachtige samenwerking de openbaarheid van de financiële gegevens van de verhuizing. Stelt de Stadspartij daar ook raadsvragen over? Nee. En ik weet dat Andries Pruiksma het risico loopt niet op de kieslijst van de PvdA te komen, simpelweg omdat zijn mening in de Raad was: “Geen financiële gegevens , dan geen 1.7 miljoen.” Zo werkt dat.

  1. Judge X

   Inderdaad Henk van Kuijk,is het niet zo – ik kan er naast zitten – dat Andries Pruiksma bij de vorige verkiezingen laag op de lijst werd gezet om dat men van hem af wilde, maar hij met voorkeurstemmen in de raad belandde ?
   Ik hoop dat hij voorbereidingen treft om een eigen lijst in het leven te roepen, want de burgers van Den Helder zullen zijn steun nog hard nodig hebben in de toekomst.
   En dan Zeestad; daar zijn de burgers van Den Helder mee opgezadeld door toedoen van de corrupte VVD-provincie bestuurder Ton Hooijmaijers en zijn VVD-kornuiten in Den Helder,waarbij PvdA-kornuit Hans Boskeljon (oud wethouder) zijn steun verleende.
   In de publicatie ‘Den Helder I Zeestad-historiën’ (google maar even,want mijn links komen er slecht door) van 3 maart 2014 willen Theo Reijnten en Aukelien Jellema (2x PvdA) van Zeestad af, maar Aukelien Jellema zit inmiddels zelf als afgevaardigde bij de Provincie en Zeestad bestaat nog steeds.
   Link separaat hier onder :

   1. Gekke Henkie

    Voordat we Reijnten en Jellema op het schild hijsen: ik neem aan dat ze op het moment dat ze van Zeestad af wilden in de oppositie zaten. Nu de PvdA deel uit maakt van de coalitie is alles natuurlijk weer anders… Een staaltje opportunisme in optima forma. Lang leve de politiek. Maar in maart gaan we naar de stembus, en dan maken we weer recht wat krom is: daarna zal de wereld een betere plaats zijn… Nietwaar, Judge X?

    1. Judge X

     Hijsen of hangen ‘that’s the question’.
     Wie weet Gekke Henkie, we gaan in ieder geval naar de stembus ! 🙂

  2. tjitskebiersteker

   Als straks het onderzoek van de Rekenkamercommissie af is, krijgen we een totaal overzicht naar mijn idee. Nu ging het alleen over de exploitatie, dus over de gewone gang van zaken. Het verleden en de kosten daarvan zijn onderwerp van het onderzoek door de Rekenkamer. Dus nog even geduld.

   1. strandloper

    Ja, geduld is een schone zaak maar kent ook een einde. Mijn geduld is op. Goed, nog even wat reserves aanboren tot het complete beeld er formeel is. Voor iedereen is wel duidelijk, dat wij jaren lang niet, onjuist of misleidend zijn geïnformeerd. Binnen het gemeentebestuur heeft dat een aparte betekenis. In Den Haag worden dat politieke doodzonden genoemd en kunnen de politiek verantwoordelijken per direct vertrekken. In Den Helder schijnt dat allemaal anders te gaan. De heer Wouters heeft al gezegd, dat de raad veel scherper moet zijn. Dat is nog eens de hand in eigen boezem.
    Anyway, ik heb een mega bestelling staan bij Akzo Nobel voor extreem zure azijn, tonnen pek en veren.
    Nog een vraag voor de geachte lezers. De transportkosten voor de veren waren vele malen hoger als die voor het azijn en de pek. Weet u waarom?

   2. Roel Prins

    Merkwaardig excuus. Ieder oplettend raadslid moet al jaaaren van de hoed en de rand weten. In het bijzonder zij die destijds voor de nieuwe schouwburg hebben gestemd. Niet waar Tjits ?!?!?

 14. Judge X

  Ik zou wel eens willen weten wie de adviseurs zijn van de gene die de opdracht tot onderzoek gaf aan het ‘onafhankelijk onderzoeksbureau’, gelezen de met zalvende woorden opgestelde inleiding waar men z’n vragen dus al weer bij kan stellen.
  “Mooie historische omgeving van Willemsoord”, “oude en nieuwe cultuur verenigd”, “onzekerheden, aanname’s, veronderstelde realiteit en zal de realiteit ook de aanname’s dekken”.
  En dan concludeert men in de inleiding al, dat discrepantie tussen aanname’s en onzekerheden alleen aan het licht kunnen komen, door de mooie plannetjes gewoon uit te voeren. 😛
  Oh …? waarom gaan wij allen dan eigenlijk naar school om te leren rekenen, – onderzoeken en – logisch nadenken ?
  Dit theater is gevestigd door megalomaan bedrog ! 🙁

 15. K schmitz

  Ik dacht openbare stukken te lezen maar her en der staan er toch zwarte balken en lijnen te zien moeten we dit gedachtelijk in vullen

  1. Judge X

   U heeft daar een goed punt K Schmitz, als je dus de tekst voor en na het zwart door leest, begrijp je dat daar een persoon of personen achter schuil gaat/gaan met een niet doelmatige functie (neus-peuteraar(s) dus), inmiddels is de functie méér doelmatig geworden (verbeterd pulk-werk zeg maar).
   ‘Heroriëntatie op aart en inhoud van deze functie is te rechtvaardigen’ ; met andere woorden deze kan of kunnen zich beter melden bij het UWV voor ‘echt’ werk.

   1. qrap88

    De tekst is op een wel heel knullige manier gecencureerd Judge X … Selecteer de tekst van de bewuste paragraaf en en plak het in “Word” oid. en je zult de volledige tekst zien zonder de zwarte balken. Er worden overigens geen namen in het hele rapport genoemd.

    1. Judge X

     Slim !!!
     Hartelijk dank grap88 voor uw aanwijzingen,ik heb het gekopieerd en in Word geplakt; hoe simpel kan het zijn …. 🙂
     Slimme mensen als u hebben we straks hard nodig, om het zittende bestuur in 2018 op de knieën te dwingen ! 😉

    2. Hotmail 2

     qrap88, zal er nou niemand in het theater van de lach geweest zijn die weet dat je zwart gemaakte tekst in een PDF makkelijk kan verwijderen? Overigens is het een kwalijke zaak van de ex directeur en die nu keihard stelt dat hij de zaak in orde heeft achter gelaten.

    1. Fred

     Ja , dat had ik gezien, en gedaan. Maar ik reageer op de opmerking van K Schmitz. Juist deze opmerking wekt mijn interesse , daar de Heer Schmitz vervent stadspartijer is, En hier de suggestie wekt , dat er met de viltstift gewerkt is , voordat het rapport vrijgegeven is.

     1. Judge X

      Tja of het met een viltstift is gedaan weet ik niet, vast staat echter dat op een paar plaatsen de tekst middels zwarte balkjes onleesbaar is gemaakt en ik neem aan dat DHA er niet mee van doen heeft.

   1. qrap88

    In de uitgeprinte versie waarschijnlijk wel… Selecteer de tekst van de bewuste paragraaf en en plak het in “Word” oid. en je zult de volledige tekst zien zonder de zwarte balken.

  2. Judge X

   Waarschijnlijk zijn deze ‘zwarte-balk werkers’ ergens weggestopt in 5.2.1.2 Personeelskosten blz. 17 – 18 met opmerkelijke zaken zoals ‘autootje van de zaak’ ; ‘mobieltje van de zaak’ en ‘gunstige salaris schaal’.

   1. qrap88

    4.6.4 Huidige formatie:
    De formatie voor het onderdeel theater vertoont over de hele linie geen significante afwijkingen ten
    opzichte van de referentietheaters. Een uitzondering hierop is de functie van Bedrijfsleider. Deze komt
    bij de andere theaters niet voor.
    In het verleden was deze functionaris vooral gericht op de operationele zaken betreffende de zakelijke
    dienstverlening (horeca, restaurant, catering e.d.). Tevens was de betrokken medewerker
    plaatsvervangend directeur. Gedurende de periode van afwezigheid van de betrokken functionaris, is
    een aantal van zijn taken belegd bij andere medewerkers. Deze werkzaamheden hebben inmiddels een meer doelmatige en minder persoonsafhankelijke inbedding in

 16. Judge X

  Nog interessanter is pagina 20 met het zwarte balkje en de alinea er onder 5.2.3 ‘Overige opmerkingen’.
  Waar duidelijk wordt, dat de gemeente Den Helder graag grond koopt voor een appel en een ei !
  En dan de laatste alinea op de zelfde bladzijde, voor je het weet zijn we 10 jaar verder.

  1. qrap88

   5.2.3. Overige opmerkingen
   Hoewel geen expliciet onderdeel van de diagnose, zijn onder de kop ‘bijvangst’ de volgende
   opmerkingen te maken.
   Naast het besluit tot de aankoop van Stoom, is ook de realisatie van het Keykeg café en de Kleine Zaal
   een staaltje van opvallend ‘ondernemerschap’. Een belangrijk deel daarvan viel buiten het bestek van de
   nieuwbouw en is op initiatief van de toenmalig directeur doorgezet. De financiering daarvan heeft
   plaatsgevonden door forse onttrekkingen aan eigen reserves en dekking door gereserveerde
   voorstellingsgelden. Het laatste is onverantwoord geweest, de reserves zijn vrijwel gereduceerd en er
   zijn extra afschrijvingskosten ontstaat die buiten het spectrum van subsidiering vallen.

 17. Marcel

  Er wordt nogal gemakkelijk van uit gegaan: de gemeenteraad wordt fout voorgelicht en accepteert alles als zoete koek.
  De werkelijkheid ligt toch wat anders: er zijn heel wat raadsleden die goed door hebben dat met hen een dubieus spelletje wordt gespeeld. Maar… om de raad iets te laten ondernemen zijn er 16 (van de 31 leden) nodig.
  Ligt hier niet een enorme verantwoordelijkheid bij een “brillenman” die het 2 jaar geleden nodig vond om de 11-koppige fractie van de Stadspartij te splitsen, de coalitie van toen ten val te brengen en met zijn restant-fractie (6 in totaal) de oude machthebbers opnieuw aan de macht te brengen? Waardoor er permanent in de raad geen meerderheid meer was om de augiasstallen uit te mesten.

  1. Judge X

   Precies Marcel en de raadsleden van de coalitie – met uitzondering van Andries Pruiksma – steunen deze ‘werkwijze’ van B&W.
   ‘Brillenman’ krijgt volgend jaar een koninklijke onderscheiding en een gemeente penning van Schuiling uitgereikt voor zijn hand- en spandiensten; ze drinken een glas, doen een plas en alles blijft zoals het was ?
   Niet als we de Helderse kiezer in maart 2018 massaal gaan mobiliseren ….. ! 😉

   1. Fred

    Hij mag van mij die twee stukkies blik hebben. Maar tegerlijkertijd een vreselijke trap onder zijn kont de politiek uit. Messentrekkers genoeg op de wereld.

 18. K schmitz

  Helaas moet ik mede delelen dat ik al een hele tijd geen lid meer ben van de stadspartij sinds de laatste algehele vergadering in de sporthal

 19. Bert de Jong

  met veel plezier en hier en daar een glimlach de commentaren gelezen en draag deze heren voor als nieuw bestuur van deze mooie stad..xD

  1. Bodelo

   Bert, zo is het natuurlijk altijd. Overigens stel ik voor om ze eerst maar eens als nieuwe toezichthouders bij onze schouwburg aan te stellen. De verantwoordelijke directeur is weg maar de toezichthouders ……..

   1. Judge X

    De toezichthouders hier hebben altijd onderbouwd geadviseerd, om geen nieuwe schouwburg op Willemsoord te betrekken; maar alle motivering werd door een zootje sukkels weg gejuicht……

 20. Henk van Kuijk

  Ik ben beschikbaar, Bodelo. Als je kritisch bent langs de zijlijn, dan moet je ook bereid zijn het veld in te stappen. Maar niet zolang Zeestad openbaarheid en democratie blokkeert. Ik zie overigens veel punten die beter kunnen en moeten, zoals openbaar vervoer er naar toe, en een sfeervolle entree-route. Voor mij is wel duidelijk dat met de aanschaf van de twee extra gebouwen er teveel geld is uitgegeven, dat men wilde compenseren met de horeca. Wat niet lukte. Prognoses…….

  1. Bodelo

   Als je nog tijd over hebt Henk; project De Nollen ….. Mooi museum (althans, zo doet de gedateerde website beloven) in aanbouw. Vele subsidie verstrekkers.

 21. Ziener

  Wat ik mij afvraag, nu de schouwburg gegevens steeds duidelijker worden, hoe de subsidiestromen van de Port of Den Helder en Den Helder airport verstrengeld zijn. Want daar gaat toch ook een hoop geld extra naar toe. En heeft de schouwburg geen PoDH zaal en DHA zaal?

 22. Judge X

  Rapport:
  5.3.4. Opbrengst verhuur blz. 21, dit lijkt mij onmogelijk.
  5.3.6. Huur en overige huisvestingkosten blz. 21, Het vergelijk op de huisvestingskosten mag dan wel lastig zijn, maar geenszins onmogelijk; de betreffende panden hebben immers marktwaarde en de huur hoort in dit geval navenant te worden berekent.
  Werk voor de rekenkamer dus !
  Maar Jan Fokkinga zal zich – de huur betreffende – door Hans Broekmeulen wel een afgesproken oor hebben laten aannaaien, wat kon het Fokkinga schelen ……
  http://www.denhelderactueel.nl/2015/06/huurcontract-ondertekend-kampanje-40-jaar-op-willemsoord/
  ……. hij zou immers binnen een jaar vertrekken ……
  http://www.denhelderactueel.nl/2016/01/kersten-volgt-fokkinga-op-bij-de-kampanje/
  ……. nadat hij eerst nog even z’n lintje op ging halen:
  http://www.denhelderactueel.nl/2016/05/lintje-voor-schouwburgdirecteur-jan-fokkinga/

 23. Judge X

  Resumerend;
  Rapport:
  Bladzijden 22 – 23 en 24 geven duidelijk aan waar de problemen liggen.
  De Kampanje en de burger is genaaid door de vorige directeur Jan Fokkinga (m’n standbeeld en hier dat lintje), – de gemeente DH (grond en gebouw aankoop/verkoop Bernhardplein tegen een te lage marktprijs), – Hans Broekmeulen/Willemsoord (wurgend huurcontract) en door de eigen amateuristische bedrijfsvoering (met als een van de ingrediënten ‘geen budget’).

  1. Judge X

   K Schmitz kunt u mij vertellen hoeveel leden de Stadspartij telde toen alles nog peis en vree was en ook het aantal nadat de partij zich splitste ? ik ben daar al een poosje benieuwd naar, maar niemand kon het mij tot nu vertellen.

 24. Fred

  Moet dat dan ? U deed een mededeling in het algemeen, niet direct aan mij gericht . Maar zoals u het wil. Heeft u zeker op die bewuste vergadering eieren voor uw geld gekocht , nadat u tot de conclusie gekomen was , dat de Stadspartij , toch niet DE PARTIJ was die u in gedachten had en waar u zelfs commissielid van was . Zaken kunnen verkeren.

 25. Peter

  Naast de “normale subsidies” (lees gemeensschapgelden) ontvangt De Kampanje meer gemeenschapgelden. Sponsoring door Port of Den Helder en Den Helder Airport zijn immers ook door de gemeenschap opgehoeste gelden. Bovendien is een sponsorovereenkomst dienst-wederdienst. De één betaald een sponsorbedrag en krijgt daarvoor veelal promotionele prestaties van de ander om zodoende een grotere naam te vergaren en daardoor meerdere klanten. Maar in dit geval, komt er een schip extra in de haven? Komt er een heli extra hierdoor op de luchthaven? Neen!! Bovendien is de Cultuurmakelaar ook een verkapte (loon) subsidie voor de Schouwburg. Immers de Cultuurmakelaar zit op kantoor van de Kampanje met twee petten op waarbij aangetekend dat de pet van de Kampanje het grootst is. Het bijhorende Cultuurkrantje (Den Helder Kust de Zee) is één grote Kampanje promo en voor de rest een aannemerskrant wat helemaal niet in een dergelijk krantje thuishoort.
  Is er ooit iemand ingedoken om boven water te krijgen wat de uitkoopsommen zijn geweest van voormalig Waterworld enz?

  1. Judge X

   Ik lees jouw commentaar in deze altijd met veel belangstelling Peter, ze snijden hout en je hebt er duidelijk verstand van; ……. hadden zij dat ook maar !

 26. Henk van Kuijk

  Wij hebben bezwaar aangetekend bij de rechtbank in Alkmaar tegen de uitspraak van de Commissie van Beroep en Bezwaar dat Zeestad niet onder de verantwoordelijkheid van het College valt, en dat we daarom de financiële gegevens van de verhuizing niet krijgen. Uiterst vreemd overigens dat de Rekenkamercommissie en later de Raad ze wel krijgt.

  1. Judge X

   ….. maar eigenlijk werd u genept door de CBB (prima contacten bij de rechterlijke macht) in samenwerking met B&W en het is nog ‘rechtsgeldig’ ook.
   Dat laatste is ook één van de redenen van oprichting van CV Zeestad door BV Den Helder en BV Prov. Noord-Holland.
   Het is niet de bedoeling dat het publiek / de burger zich gaat bemoeien met of inzicht krijgt in de bedrijfsuitoefening van Zeestad.

   Het is simpel: de CV Zeestad krijgt opdracht om plannen te ontwikkelen en uit te voeren naar smaak en in opdracht van de beide ‘BV’s in samenwerking’, welken hiervoor het benodigde budget ter beschikking stellen (gemeenschapsgeld).
   We denken hier al gauw alleen aan ontwerp,sloop,bouw en infrastructuur, maar als de BV’s opdracht geven aan de CV, om met het voltallige personeel eens lekker twee weken uit te rusten op de Canarische-eilanden en het allemaal zelf te regelen dan is er niks in de weg, mits zij bij het sturen van de factuur maar binnen het beschikbare budget blijven en de bonnetjes laten zien.

   Toen de Stadspartij samen met de andere lokalen, bij de verkiezingen van 2014 een meerderheid aan zetels won,
   zat de gevestigde orde plots met een probleem.
   De macht van de burger deed zich gelden en dit zou het einde van Zeestad wel eens in kunnen luiden; de beerput stond reds half open !
   ‘The rest is history’, want Reenders bleek een overloper. 🙁
   http://www.blumstone.nl/assets/download/De%20CVBV%20in%20vogelvlucht%20(VGR%202%202010)-OCR.pdf

   1. Judge X

    ….reeds
    De link werkt niet want het is een PDF; dat wordt dus googlen; overigens duidt men in het stuk onder ‘conclusies’ dat in de literatuur CV/BV veelal wordt gezien als een veelkoppig monster (iets wat ik al eens eerder aanhaalde).
    Google : De CV/BV in vogelvlucht – Blumstone

 27. Henk van Kuijk

  Wat betreft bedoelingen van college, coalitie en Zeestad heb je gelijk, maar het blokkeren van democratische verantwoording van besteding van veel gemeenschapsgeld mag niet, vanuit het bestuursrecht. Een democratisch stelsel is geen b.v.. Duidelijk is dat Zeestad weg moet.

 28. scherpe ogen en oren

  Ik ben heel benieuwd welke vragen de Stadspartij heeft gesteld naar het college. Al vind ik het wel vreemd als zij vragen gaan stellen want volgens mij hebben zij er mede voor gezorgd dat er een garantstelling van 1 miljoen is vastgelegd. Ik ga er vanuit dat als je voor stemt dat je wel heel zeker van je zaak moet zijn.

  1. Hotmail 2

   scherpe ogen en oren, onderstaande is een citaat.
   .
   Den Helder, 14 juli 2017
   Aan: College van burgemeester en wethouders,
   Schriftelijke vragen conform art. 36 van het Regelement van Orde over onderzoeksrapport bedrijfsvoering Schouwburg de Kampanje van 02-04-2017
   De Stadspartij Den Helder is van mening dat wij in Den Helder een prachtige schouwburg hebben op een unieke locatie maar horen vanuit de directe omgeving van de schouwburg redelijk verontrustende verhalen over de financiële situatie en de bedrijfsvoering. Verder gaat het gerucht dat er geld uit de reserves voor cultuur gebruikt is voor de aankoop van Stoom, waardoor er minder geld beschikbaar is voor de invulling van het culturele programma. Is het college hier van op de hoogte gebracht?
   Als de begroting werkelijk niet op orde blijkt te zijn en er onvoldoende geld beschikbaar is voor de culturele invulling van het theater, hoe groot schat het college de kans in dat de schouwburg wederom aanklopt bij de gemeente voor een nieuwe garantstelling?
   Toen wethouder Haitsma de garantstelling voor de schouwburg in de Gemeenteraad verdedigde, gaf hij aan dat deze niets te maken had met de exploitatie. De inkomsten en uitgaven zijn in evenwicht en leiden in 2018 en verder tot een positief resultaat, aldus de wethouder. Staat de wethouder nog steeds achter zijn uitspraken?
   Is het college bereid om alle relevante documenten m.b.t. de schouwburg aan de raad toe te zenden?
   Namens de Stadspartij Den Helder,
   Peter Reenders

 29. scherpe ogen en oren

  geachte heer Reenders,

  Dank u wel voor het citaat! Ik begrijp alleen niet dat de Stadspartij nu pas enkele vragen stelt want deze vragen hadden mijn inziens in november al gesteld moeten zijn om een goed en gedegen keuze te maken om een garantiestelling van 1 miljoen toe te kennen aan de Kampanje.U heeft toen als Stadspartij ( wellicht onder druk van de coalitie) voltallig voor gestemd zonder ( gezien u vragen want in een half jaar tijd kan dit verlies niet ontstaan en dan reken ik Sail wat toch behoorlijke inkomsten heeft gegenereerd voor de Kampanje en Stoom nog maar even niet mee) dat u naar ik nu aanneem gedegen financiële en bedrijfvoering documenten heeft ingezien De vraag naar wethouder Haitsma lijkt mij zeker gerechtvaardigd maar wat betreft de laatste vraag lijkt het mij toch niet dat de gemeenteraad nu gaat vragen of het college bereid is relevante documenten aan de raad toe te zenden. dit moet een eis zijn!!!!!

  Ik ben het overigens met de Stadspartij eens dat wij een mooie schouwburg hebben ( wel met enkele fouten in de bouw en wie gaat deze herstellen en betalen?) in Den Helder .

  1. Hotmail 2

   scherpe ogen en oren, de Hr Reenders heeft het citaat niet geplaatst zoals Judge al aangeeft. Overigens kan ik de antwoorden, waarvan de tekst in RV17.0040 op 18 juli is vastgesteld, nergens terug vinden.
   .

   Harrie van Dongen van de Spdh heeft op 8 juli ook een reeks vragen gesteld namens de Spdh en staan op hun website onder nieuws(Geplaatst op 25 juli 2017).

 30. scherpe ogen en oren

  Ik zie het nu ook! excuus maar mijn reactie wil ik wel richten aan de heer Reenders. Volgens mij reageert hij af en toe op dit forum.

 31. Judge X

  ‘Onze’ mooie schouwburg is de toren van Babel; derhalve kunnen we eigenlijk wel stellen dat wij al decennia leven in een stad die eigenlijk Den Babel zou moeten heten.
  En gezien het feit dat het verhaal zich hier in omgekeerde volgorde afspeelt, kunnen we nu gaan wachten op de zondvloed, alvorens te vertrekken naar de Utrechtse Heuvelrug ….. de Sint-Pietersberg te Zuid-Limburg …. of houdt u meer van Drente ‘De Hondsrug’ ? 😛

 32. Hotmail 2

  Er is al veel gezegd over het rapport,toch wil ik wijzen naar het volgende feit. Waarom moeten de bovenste 6 fte’s samen € 545.000.00 per jaar krijgen?

 33. Judge X

  Bijna 4 x 24 uur verder, van K Smitz nog geen antwoord ontvangen op mijn – echte en oprechte – tweeledige vraag.

 34. Fred

  Opgelegd zwijgen ? Over interne zaken betreffende de stadspartij ? Ook na vertrek/opzeggen lidmaatschap ?

 35. Hotmail 2

  Citaat uit het rapport; De subsidiebeschikking van de gemeente bevat echter weinig concrete en onderbouwde prestatie-indicatoren.
  .

  Als je de Algemene subsidieverordening 2013 leest dan staan daar genoeg momenten in dat men de situatie had moeten melden. De vorige directie had de uitbreiding buiten budget al moeten melden.

 36. Henk van Kuijk

  Opvallend en vreemd: in het hele rapport komt de naam Zeestad niet voor. Bij de zitting voor de Commissie Beroep en Bezwaar verklaarde het college: “Wij beschikken niet over de financiële gegevens van de verhuizing Schouwburg, Zeestad is de poortwachter daarvan, en die geven ze niet.” Inmiddels hebben we beroep aangetekend tegen die weigering van B&W bij de rechter in Alkmaar. Het wordt hoog tijd dat politici beseffen dat ze hun uitgaven van gemeenschapsgeld verantwoorden in de openbaarheid. Het wordt ook hoog tijd dat de Raad dat eens gaat eisen. Dan worden fouten voorkomen.

  1. Judge X

   Nee …, het rapport gaat over ‘Onderzoek naar de bedrijfsvoering’ en dus de vraag: ‘hoe komt het dat er zoveel verlies wordt geleden’, de vraag gaat niet over sloop (oud), bouw (nieuw), verhuizing en de verantwoording die Zeestad aan de gezamelijke BV van Gemeente en Provincie moet afleggen; tot zover tamelijk logisch lijkt mij.
   Minder logisch vind ik het, dat Ferdinand Vreugdenhil blijkbaar directeur is van deze gezamelijke BV (de opdrachtgever) en bovendien óók directeur is van de CV Zeestad (de ontwerper/uitvoerder).
   Critici noemen zo’n BV/CV combinatie niet voor niets een veelkoppig monster.
   Volgens mij is het gewoon een gelegaliseerde criminele organisatie.
   ‘Zeestad de poortwachter’ sluit daar mooi bij aan, het doet mij denken aan de poortwachter in Franz Kafka’s roman ‘Het Proces’.
   Link ….

    1. Henk van Kuijk

     Als er in het rapport staat, dat de bouw van de Keykegzaal is gefinancierd met recettegelden, “opmerkelijk ondernemerschap”, dan betreft dat vooral het ondernemerschap van Zeestad bv/cv. Met als resultaat grote verliezen op de bedrijfsvoering van de Kampanje b.v..

     1. Judge X

      Ja, mooi dat we dit even uitdiepen Henk van Kuijk.
      Ik denk ook dat we er van uit moeten gaan, dat – bezien vanuit de opdracht – de onderzoeker/opsteller van het rapport niet werd toegestaan om verder te blikken, dan de directe bedrijfsvoering (de opdracht staat omschreven in de inleiding van het rapport).
      De onderzoeker is echter hier en daar ondeugend geweest en wijst waarschijnlijk indirect (tussen de regels gelezen) naar de betrokkenheid van Zeestad de ‘poortwachter’, lees bijvoorbeeld op blz. 20 ‘Overige opmerkingen’ 5.2.3. derde alinea; betreffende de verkoop van het gebouw en de grond aan het Bernhardplein naar de gemeente.
      De opdracht tot aankoop is zéér waarschijnlijk gegeven aan – en uitgevoerd door – ‘beerput’ – Zeestad BV/CV.

     2. Kees Jan

      Judge X, de oude Schouwburg is niet verkocht aan gemeente Den Helder, maar via een ABC-constructie aan Woningstichting.
      .
      Zover bekend was er in de constructie een harde eis meegenomen dat Woningstichting direct moest beginnen aan de ontwikkeling van Halter Belleveu. Het pand mocht alleen gesloopt worden als er direct begonnen werd met de bouw.
      .
      (Even buiten de discussie van de kampanje. Het valt wel op dat dit soort problemen altijd het daglicht zien tijdens vakantieperiodes.zou dat zijn omdat de raad dan niet meteen in actie komt? En ze hopen op minder reacties op forums als deze? Ook ik was even afwezig en kan daardoor nu pas reageren)

 37. Roel Prins

  Henk, men heeft mbv adviseurs een NIRS oogetuigd. Nobody Is Responsible Society. Daartegen is slechts op te treden door een gemeenteraad die het partijtje de stad uit jaagt.

 38. Judge X

  Tja Kees Jan – hier even verder – dan ontvouwd zich dus langzaam het beeld van de praktijk zoals het in theorie en op papier bedacht was.
  De onderzoeker wijst in het rapport naar de gemeente als koper (bij De Kampanje Bernhardplein), waarschijnlijk is ‘de handel’ in één sessie twee maal gepasseerd bij de notaris en daartussen ligt dan de winst – één van de doelen, van de door u zo genoemde Abc-constructie.
  Men vraagt en wij draaien, Zeestad regelt het – neem dat maar mee terwijl u het rapport verder door neemt.

   1. Dick Berts

    Belangrijk dat je ons dat laat weten na je 37 reacties bij een enkel onderwerp. Uiteraard is het je goed recht om te reageren, maar ieder recht kan ook misbruikt worden.

    1. Judge X

     Ik ga er voor het gemak maar van uit dat je goed hebt geteld Bert, lezen en schrijven vraagt nog enige aandacht ghi ghi ..
     En veel reageren valt nu onder misbruik ? ik kan het niet in de regels terug vinden, ‘heeft u de regels wel goed gelezen’ ?
     U neemt maar beter contact op met Ronald Boutkan, ik hoor het liever van hem ouwe democraat. 😉

     1. Dick Berts

      Over lezen en schrijven gesproken het is Dick en geen Bert. Volgens jou is er dus geen innerlijk fatsoen los van de formele regels. Triest. Als mensen zich een beetje fatsoenlijk gedragen, dan zijn er niet of nauwelijks regels nodig. Doen ze dat niet, dan zijn miljoenen regels nog niet voldoende om alle denkbare vormen van wangedrag te kunnen beschrijven en verbieden.

    2. Gekke Henkie

     Kop op, Judge X, trek het je niet teveel aan: in maart gaan we immers weer naar de stembus….. Dan rekenen we af met iedere vorm van onrecht en maken we de wereld, en wellicht ook dit forum, tot een betere plaats!

 39. Anton Hagen

  Ik denk dat de heer Boutkan deze deze reactiemogelijkheid betreffende het onderwerp schouwburg maar beter kan gaan sluiten,men begint n.l een beetje onvriendelijk tegen elkaar te worden en dan is het niet leuk lezen meer.

Reageren is niet meer mogelijk.