DHA-A leader
DHA-A leader

Vijfde Fotoroute toont zeer divers werk

Den Helder – Voor de vijfde keer wordt in Den Helder de foto route georganiseerd. In Windkracht 13, van initiatiefneemster Els Ellen, werd zondagmiddag de officiële opening van het evenement gehouden.

Els werd ooit na een bezoek aan Museum Belvedere in Heerenveen bij de expositie Noorderlicht geïnspireerd. Ze wilde Den Helder ook kennis laten maken met het werk van fantastische fotografen uit binnen- en buitenland. Daarbij wordt ook altijd ruimte gehouden voor de talenten uit Den Helder. De route voert dit jaar langs tien locaties die elk een deel van de expositie vormen, maar ook in een aantal lege etalages in de Koningstraat en de Spoorstraat zijn foto’s te bekijken.

Den Helder vol in de zon en voor de deur van Windkracht 13 rijden de oude auto’s langs die deelnemen aan het historisch weekend. Binnen krijgen de locatiebeheerders de mogelijkheid om in twee minuten een pitch te geven, waarin ze de bezoekers mogen uitleggen wat ze kunnen verwachten. Van deze mogelijkheid werd enthousiast gebruik gemaakt. Na de opening konden de belangstellenden de locaties bezoeken.

Bekende Nederlanders
In Windkracht 13 is het werk te zien van zes fotografen. Opvallend zijn de kleurige platen van Guda Koster die in kleine decors in het oog springende stillevens creëert waarin zij vaak zelf te zien is. De portretten van Barton van Flymen zijn een reis door de geschiedenis met vooral bekende Nederlanders. We zien oude platen met onder anderen Gert & Hermien, Tante Leen, Johnny Kraaikamp, Andre Hazes, Sylvia Kristel en vele anderen, maar ook Frank Zappa heeft voor zijn camera gestaan. Joyce Overheul maakt kleurenfoto’s op aluminium met satijnroze wapens. De wapens zijn door haar zelf in elkaar genaaid en geuren naar lavendel, waarmee ze aan wil geven hoe nutteloos ze zijn. Harry van der Woud heeft een wand vol schaduwfoto’s van kleine objecten gevuld.

Restaurant Stoom geeft ruimte aan de leden van de Fotoclub Den Helder. Elk deelnemend lid heeft zo zijn eigen interessegebied, waardoor de kijker verschillende interessante thema’s voorgeschoteld krijgt. Kunst & Kitchen heeft een aantal donkere wanden behangen met het kleurige werk van May Heek. In de aangrenzende Kunstuitleen moet je wel even goed kijken om de foto’s van Paulien Oltheten en May Heek te ontdekken.

Begreissunge
In Werkatelier Richter is het werk te zien van het Luxemburgse kunstenaarscollectief Bergreissunge. Met het ouderwetse knippen en plakken bewerkt dit collectief, van voornamelijk vier kunstenaars, oude zwart-wit foto’s. Daarnaast is er een wand ingericht met foto’s van telefoontoestellen. IJssalon Laan heeft een aantal zwart-wit zelfportretten van Paul Blanca aan de wand die elk een eigen emotie en verhaal uitdrukken.

Triade heeft zijn fotocursisten aan het werk gestuurd met het thema verbinding. Het resultaat is te zien in de hal van het gebouw. Veel bruggen en touwen zijn als invulling van het thema in beeld gebracht. Fort Kijkduin heeft het werk van burgemeester Schuiling ten toon gesteld. Hij is op pad gestuurd met een professionele camera om een inkijk te geven van zijn leven en belangstelling. Naast de camerabeelden zijn ook foto’s, gemaakt met een telefoon, te zien.

Nieuwe kunstenaars
Om 16.00 uur hield Wouter van Deenen van Loods 46 in Huisduinen zijn openingstoespraak. Hierin vertelde hij dat de kunstwerkplaats graag nieuwe kunstenaars helpt om te creëren, maar vooral om de werken bekendheid te geven. Met veel enthousiasme laat hij ons kennis maken met de Helderse Bob van Deutekom en Peter de Bock. Bob is muzikant en Peter werknemer bij Defensie, beide zijn autodidact in het fotograferen. Beide met een enorm gevoel voor detail en perfectie dat met behulp van Van Deenen en zijn contacten op een hoger niveau gebracht wordt.

Van Deutekom heeft een aantal zwart-wit foto’s gemaakt van patronen in strandzand. De Bock heeft een enorme lading foto’s op zijn schijven staan die variëren van portretten, artiesten, landschappen, gebouwen en interieurs. Nu werkt hij, uitgerust met een tilt-lens, aan foto’s van straatbeelden met mooie en interessante lijnen en vlakken in zwart-wit. Door Van Deenen zijn beide gaan uitdiepen hoe de foto’s het beste gepresenteerd konden worden. Het perfecte resultaat is nu te zien in LDS46. Naast van Deutekom en de Bock exposeert ook het Utrechtse collectief Fotogroep030 in de loods. De groep bestaat uit vier fotografen met onder andere de uit Den Helder afkomstige Pieter Dijkstra.

Straatfoto’s
Kunsthal 45 heeft van tien fotografen werken hangen die allemaal te maken hebben met het thema “Publieke ruimte”. Om 17.00 uur was de openingstoespraak van Jan Theun van Rees. Van Rees, die zelf vorig jaar in de fotoroute te zien was met foto’s van verlaten ruimten met wapperende gordijnen, richtte deze expositie in. Zo zijn er onder meer beelden te zien van straten als decor voor een persoon, groene struiken die om objecten groeien, rennend bankpersoneel in driedelig pak of mantelpak. Ook in diverse lege etalages van de Koningstraat en de Spoorstraat zijn de straatfoto’s te vinden.

Om 18.00 uur was voor de bezoekers gelegenheid om tijdens een Meet & Feed in Windkracht 13 met de deelnemende fotografen van gedachten te wisselen. De Fotoroute Den Helder is nog tot en met 1 oktober te bezoeken. Folder met informatie is bij de deelnemende locaties te verkrijgen.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Ad is sinds zomer 2016 verbonden aan Den Helder Actueel. Hij is de vaste vervanger van filmrecensent Jo en maakt reportages van leuke evenementen in onze mooie stad.

Lees ook:

3 reacties

 1. Hijneken

  Alleraardigst artikel. Dat er zoveel panden leegstaan in Den Helder is natuurlijk super verdrietig… Voordeel is dan weer wel dat je er foto’s in kunt ophangen.

 2. Fred

  Dichtplakken, en foto’s en kunst etaleren, camoufleert de leegstand. Het gebeurd niet alleen in DenHelder. Ik heb het in meerdere steden gezien, o.a in Schagen , Beverwijk, Akmaar, Amsterdam. en Utrecht doen ze het ook.

  1. Hijneken

   Inderdaad Fred, daar heb je gelijk in, al denk ik dat Den Helder wel de kroon spant. Hoe dan ook… beter dat er dan mooie kunst en foto’s te zien zijn. Want ik vind het wel mooi die exposities.

Reageren is niet meer mogelijk.