DHA-A leader
DHA-A leader

Buurthuis en winkels ‘fout’ met alcohol

Den Helder – Afgelopen weekend hebben toezichthouders van de gemeente Den Helder in een aantal bedrijven overtredingen van de Drank- en Horecawet vastgesteld. Zo zagen ze op vrijdagavond dat in een kantine aan de Drs. F. Bijlweg een feest gaande was waarbij alcoholhoudende drank werd verstrekt. Bij nadere inspectie bleek het te gaan om een verjaardagsfeest.

Ook bij een buurthuis aan de Gravin Magdalena van Waardenburglaan bleek dit het geval. Omdat dit soort privéfeestjes niet zijn toegestaan in kantines van stichtingen en verenigingen wordt hiertegen handhavend opgetreden.

Verder zagen de toezichthouders dat bij een meubelbedrijf aan het Ravelijncenter op vrijdagavond alcoholhoudende drank werd verstrekt aan bezoekers van de zaak. Ook twee kledingzaken aan de Beatrixstraat gingen op zaterdagavond tijdens de shopping night in de fout door aan winkelend publiek alcoholhoudende drank te verstrekken. De aanwezigheid van alcohol bij deze bedrijven is verboden vanwege de Drank- en Horecawet. De gemeente let hier scherp op en wil alcoholmisbruik zoveel mogelijk terugdringen. Ondernemers en verenigingen hebben hierin ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Onder 'Redactie DHA' staan berichten over DHA zelf, aangeleverde (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke.

Lees ook:

12 reacties

 1. Fred

  Het zou toch worden toegestaan, om je bij aankoop van een spijkerbroek een bij behorend stuk in je reet te zuipen ?

 2. Bodelo

  Ik ben enigszins verward; in mijn beleving kun je een zaaltje huren in “de Boerderij” maar bijvoorbeeld ook in de Draaikolk. Daar vier je dan je verjaardag of bruiloftsfeest. En daar wordt alcohol geschonken. Ik weet niet beter dan dat dat is toegestaan?
  Daarnaast ben ik in dezelfde veronderstelling als Fred; het zou toch worden toegestaan worden dat tijdens speciale evenementendagen de middenstanders een drankje zouden schenken?

 3. Anton Hagen.

  Nee Bodelo,het is NIET toegestaan om feestjes te houden in buurthuizen en kantines van clubs door particulieren zoals verjaardagen of bruiloften.
  Er is echter wel een uitzondering dat het voor de vrijwilligers van genoemde instellingen WEL mag.
  Alleen moet men dan wel aan kunnen tonen dat die persoon welke het feestje daar wil houden een echte vrijwilliger is. En dat al voor een langere tijd,dus absoluut NIET iemand welke net is komen aanwaaien,dit wordt n.l streng gecontroleerd.Alleen vrijwilligers welke langdurig op een officiële lijst staan mogen dit wel, bij hoge uitzondering.
  Dit zijn afspraken welke met de Helderse horeca zijn gemaakt i.v.m het concurrentiebeding.

  1. Fred

   Makkelijk, om dat te omzeilen. Dan zorg je gewoon , dat er iemand van de vrijwilligers van het clubhuis/buurthuis bij dat feestje aanwezig is. Meestal , is dat al zo . de beheerder/bar personeel etc. Het feest,/verjaardag, moet besloten zijn alleen voor familie en genodigden. Als iedereen er zomaar in en uit kan lopen, dan heeft het een openbaar karakter, en is het paracommercie, en dat mag niet . Dit speelde vroeger heel erg bij de Marine Kantine. Daar kwam toen de hele horeca tegen in actie.

  2. Bodelo

   Duidelijk verhaal Anton.
   Onbewust heb ik kennelijk ook de wet overtreden door deel te nemen aan feestjes in buurthuizen. Overigens is het wel begrijpelijk, als uitbater van een horeca gelegenheid zou ik er ook veel moeite mee hebben.

 4. helder1961

  Tja, best lastig hoor… Waar moet je heen als je vader zijn 75 jarige verjaardag graag wilt vieren of zoals in bepaalde culturen gebruikelijk is, een jongen van 14 jaar die naar gebruik “dan volwassen wordt” en je ongeveer 50 tot 100 mensen verwacht? Reguliere horeca is niet te betalen en de eigen woning is te klein… Heb je dan geen recht om iets te vieren..?

  1. Bodelo

   Je laatste zin is onzin helder! Natuurlijk heb je het recht om iets te vieren, en daar zijn kosten aan verbonden. Elk feest kost geld en je kunt naar eigen behoefte besteden.
   Overigens zijn er best wel oplossingen hoor. Ook met een uitbater van een horeca gelegenheid kun je afspraken maken.

 5. Fred

  Deze( “”ZWARE”” ) Misdrijven, zijn geconstateerd door toezichthouders van de gemeente. De echte “”columbo’s”” en”Sherlock Holmsen”” hebben wel wat anders te doen. Rondjes rijden in hun gemotoriseerde luie stoel b.v.

  1. Bodelo

   Kees Jan, dank voor je aanvulling. Hier zocht ik naar.
   Mogen we dan hier uit afleiden dat er nooit een “pilot” in Den Helder is gekomen?
   Ik vind alles nogal tegenstrijdig, en ik kan mij absoluut voorstellen dat de middenstanders ook niet meer weten waar ze aan toe zijn.

Reageren is niet meer mogelijk.