DHA-A leader
DHA-A leader
DHA-A leader

Gemeenteraad stemt voor renovatie stadhuis

Den Helder – De gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met het verder gaan met de renovatie van het stadhuis. De fracties van Sociaal Lokaal, CDA, D66 en VVD stemden tegen, de rest van de raad voor. Dezelfde verhouding (18 voor, 13 tegen) koos voor extra geld voor klimaatplafonds en het verwijderen van balkons.

Het was een lange avond in de raad. Alle fracties deden nogmaals hun zegje, maar niemand wisselde van standpunt. Ook waren er veel insprekers, waaronder de voorzitter van de Ondernemingsraad. Hij overhandigde een petitie die door 327 ambtenaren van een handtekening was voorzien. De boodschap aan de raad: kies voor nieuwbouw of doe de renovatie goed! “We gingen ooit van een weeshuis naar een aangepast bejaardenhuis, wanneer geeft u ons en de stad Den Helder een echt stadhuis?”

Er komt een goed stadhuis, meent de meerderheid van de raad. Zeker nu er op het laatste moment nog aanpassingen zijn gemaakt ten behoeve van het binnenklimaat. Het kost wel meer dan de ooit gestelde 9 miljoen, maar “renovatie is nog steeds de allergoedkoopste manier om weer 20 jaar vooruit te kunnen”, stelde Peter Reenders van de Stadspartij. “Ondanks dat we 2,1 miljoen meer gaan uitgeven voor een goede werkplek voor onze ambtenaren.”

Zwarte bladzijde
De tegenstanders zien het somber in. “Wederom wordt een zwarte bladzijde toegevoegd aan dit dossier”, sprak Hans Verhoef (D66). “Wij waren altijd voor nieuwbouw in het centrum. Een andere weg is gekozen, maar wie gelooft er nog in? Er moet steeds meer geld bij, nu ook weer voor het binnenklimaat.” Ook Kees Visser (VVD) snapt het ook niet meer: “duurzaam is niet meer nodig, de 9 miljoen wordt 13,2 miljoen en misschien nog wel meer, er zijn nog vele vraagtekens en een risico dat de aanbesteding gaat mislukken. Vele partijen zeggen doe het niet, het college staat er niet achter, maar het gebeurt toch. Het is een megalomaan project geworden.”

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Lees ook:

12 reacties

 1. strandloper

  Het maakt niet uit welke meerderheid tot iets besluit in de raad. Het is altijd onbetrouwbaar. 9 miljoen = 9 miljoen, behalve in de gemeenteraad van Den Helder.

 2. Judge X

  Stadspartij en de oppositie minus 1 hebben de goedkeuring van het besluit uitermate goed onderbouwd verdedigd.
  De tegenwerpingen van VVD, D66 en CDA klopten van geen kant, waren cijfermatig volkomen misleidend en hielden derhalve geen stand tegen de becijfering, die door Stadspartij en de oppositie in stelling werden gebracht, bovendien door dhr. Wouters (Behoorlijk Bestuur) ook nog eens via de presentatie op een scherm, duidelijk werden uitgelegd.
  Kortom alle toegepaste goocheltrucs van voornamelijk Kees Visser VVD en de hakkelend van een briefje aflezende Hans Verhoef D66, lieten zichzelf op Tommy Cooper-achtige wijze verraden en onderuit halen.

  Peter Reenders professioneel top verweer ! ; Michiel wouters perfecte presentatie en onderbouwing ! en ook mevr. Biersteker, Carlo Assorgia, mevr. Dol en dhr. Vermooten lieten geen spaan heel van alle tegenwerpingen der dwarsliggers binnen de coalitie.
  Allen dus mijn felicitaties voor deze uitstekende performance; er kan worden aanbesteed ! 😀

  Ben ik nog iemand vergeten …. nee natuurlijk niet, de minus 1 Rachel Post nog van Lokaal Sociaal die al enige tijd tegen de verkeerde partijen zit aan te schurken, heeft hopelijk toch wel in de gaten dat haar rol na 21 maart geheel is uitgespeeld ?
  Ook voor haar daarom de volgende voorstelling van Kees Visser’s Engelse tegenhanger met doorzichtige trucjes 😛 :

 3. Henk van Kuijk

  Onze stadsregering praatte vier jaar lang over hun navel, het stadhuis. Terwijl de kiezer toch helder was. “Bejaardenhuis, verzorgingshuis, bejaardenhuis, verzorgingshuis, Weeshuis, bejaardenhuis…..”, ik word zo moe van al die manipulerende sprekers, die niet willen dat een Raadsbesluit gewoon wordt uitgevoerd. Frisseluchtbalkons slopen, “uitstraling aan de buitenschil”, en klimaatplafonds met energievretende, dure ventilatiesystemen vanwege de duurzaamheid. Ik kan het niet meer volgen, deze burger haakt af. Ambtenaren dicht bij de burger? Laat me niet lachen. Ze kunnen alleen nog maar praten over “fatsoenlijke werkplek” en Arbo. De verkiezingsuitslag kennen ze niet. Net als hun bonden. Het wordt tijd voor een ander, fris klimaat in het stadhuis, waarbij een college dat als een bokkige geit een Raadsbesluit niet wil uitvoeren en er niet achter staat, gewoon opstapt. In Parlementair Den Haag gebeurt dat namelijk wel. Dan kunnen eindelijk zaken als onderwijs, werkgelegenheid, jongeren, zorg, renovatie van station en postkantoor, toerisme, cultuur, financiering schouwburg en dubbelspoor aan bod komen.

  1. Judge X

   Inderdaad Henk van Kuijk, wat had men al niet kunnen realiseren met het geld van alle nodeloze kapitaal vernietiging, ‘onze belasting-euro’s !’

  2. Remco Duijnker

   De termen bejaardentehuis en verzorgingstehuis in relatie tot dit huidige gemeentehuis hebben een lading. Die lading houdt in, gelet op de denigrerende wijze waarop deze termen worden uitgesproken door D66 en VVD, dat daarmee wordt bedoeld “aftands, afgedaan, uit de tijd, niet meer mooi, rijp voor sloop”.
   Hoewel het hier een metafoor betreft voor een gebouw geeft het wel een treffend voorbeeld hoe met name D66 en VVD over ouderen denken.

 4. Monique_K

  Altijd in voor een grapje, die Kees Visser met zijn ‘het is een megalomaan project geworden’. Geeft goed aan hoever men weg is van de realiteit ..

 5. Mandy Seinstra

  In het “raadsspel” is dit een move om dit gesteggel over de verkiezingen heen te tillen. De nieuwe raad kan dit besluit alsnog agenderen en naar het ronde archief verwijzen.

 6. Ĺoes Vermeer-lagerveld

  Ben afgelopen zondag nog in de Hermitage in Amsterdam geweest. Het gebouw aan de Amstel is ruim 3 eeuwen oud en gebouwd als verpleeghuis. En ook 3 eeuwen lang als zodanig in gebruik geweest. Ik meen in de jaren 80 van de vorige eeuw is het verbouwd tot het prachtige museum de Hermitage. Dus ook daar geen sloop maar verbouwd (of aangepast zo men wil) . En in Den Helder over een gebouw van rond de 45 jaar zo’n irritant gesteggel over een verbouwing voor een betere werkplek voor de ambtenaren met de garantie dat aan alle normen voor een goed werkklimaat wordt voldaan. De coalitie heeft zich als tegenstander van deze verbouwing als een stel kleine kinderen gedragen. Wat een inhoudloze discussie waarbij met name de heer Visser met een gewoon kinderachtig gedoe geen hoog intellectueel niveau liet zien. En deze man is fractievoorzitter en ook straks lijsttrekker? Nou VVD is dit jullie “Gezicht van de Zaak? Geen schoonheidsprijs!!

 7. Peter

  Er wordt mij te veel gedramd over een nieuw Stadhuis, nu en gisteren. De hunkering naar een nieuw Stadhuis is voor sommigen een obsessie geworden. Sommigen hebben zelfs kunnen aanschouwen dat Koen op het strand liep in zwembroek met een levensgrote tatoeage van het nieuwe Stadhuis op z’n rug. Ik kan me absoluut niet aan de indruk onttrekken dat er iets speelt wat gevolgen gaat hebben voor de Gemeente. Ligt er soms op de schouw van een aannemer een schadeclaim te dampen?

 8. Stefan

  Beste Remco, ik weet dat de argumenten die je gebruikt, argumenten zijn die je eigen politieke ondergang zullen zijn. Ik weet dat oudere inwoners van deze stad jou zullen doorzien. Je hebt een dubbele agenda en ik hoop dat stemmers daar niet intrappen. Het enige wat jouw doel als ex-ondernemingsraad-figurant van deze gemeente is: is het uitvechten van een oude vete tegenover het bestuur. Onder het mom van deze vete werp je je op als voorvechter van oudere mensen in deze gemeente.
  Vader van ex van bekende pizza-bakker, adviseur van de fractie die dieren steunt en overal een boek over heeft geschreven, oprichter van een Senioren-partij die een fractie-voorzitter van ex-SP-ers voorliegt en adviseur van Geurt Visser. Je enige doel is: je eigen zogenaamde gelijk halen. Remco, als ik jou was zou ik me diep schamen, en eens uitleggen aan iedereen wat je echte motieven zijn om als voorvechter van senioren op te treden. Als je het hebt over denigreren dat is het “dat” waar je me bezig bent. Ik noem het misbruik maken van “Senioren” ten faveure van jezelf. Zogenaamd optreden als woordvoerder voor een dierenparti, om je eigen vete uit te vechten tegen je vorige werkgever. Geurt en Remco kennen elkaar ook door en door. Remco was ook “adviseur” voor “Gemeent Belangen Den Helder”.

  Stemmers in Den Helder wordt nu eens wakker. Het partijkartel bestaat niet alleen uit VVD/CDA/D66/PvdA maar ook uit GB0223/de Senioren Partij/BB/VS/Fractie Vermooten. Om over SL nog maar te zwijgen

  1. Judge X

   Aah …jaa.., een lokaal kartel dus, eindelijk produceer je eens een flink aantal woorden op een rij met enige inhoud Stefan.
   Daar kunnen we wat mee, het ‘Lokartel’ van lokale partijen tegenover het kartel van landelijke partijen, ik kan er in mee gaan 🙂
   Het is ook eigenlijk precies wat de stem-peiling op deze site weergeeft, de kiezer geeft hier duidelijk aan dat men gaat stemmen op overwegend lokale partijen.
   Op welke lokale partij men stemt dat is uiteraard nog ongewis, maar dat al deze partijtjes als ‘Lokartel’ een machtsblok gaan vormen tegenover het kartel van landelijke partijen, dat lijkt mij een duidelijke zaak en daar is geen ontkomen aan.
   Daaruit vloeit voort dat de landelijk opererende partijen (excl. CU en GL) weer flink zetels gaan inleveren, waarbij ik mij afvraag of dhr. Pruiksma (PvdA) – gezien zijn opstelling tegenover het voortbestaan van Zeestad – nog aan een éénmans-fractie zal geraken.
   Misschien moeten de burgers/kiezers eerst hun ongezouten mening over Zeestad maar eens ventileren aan de politiek en misschien moet breed politiek Den Helder als eerste maar eens aan haar burgers vragen “Wat vindt u van Zeestad ?” – om de voor hun enge politieke richting te vinden.

   Over SL (Sociaal Lokaal) duidelijke taal, de politieke carrière van mevr. Post gaat in maart 2018 eindigen, zij krijgt niet genoeg stemmen voor een zetel en de partij die haar voor de verkiezingen binnen haalt zal het bezuren.
   Alle anderen echter zullen de spelers zijn, waar WIJ de burgers richting geven; vandaar het vissen over de volle breedte van alle partijen naar de ‘gevoelsstemming’ onder de burgers/kiezers, daar is de Stadspartij niet uitzonderlijk in.
   Nog 5 maanden ! 😛

 9. Jonathan

  Als de kartel partijen VVD D66 CDA PvdA door middel van kartel afspraken de macht willen houden is het toe te juichen dat lokale partijen elkaar opzoeken om te proberen van die vreselijke junta af te komen, anders blijven Koen en zijn lakeien aan de macht . Stem daarom lokaal, er is keuze genoeg.

Reageren is niet meer mogelijk.