DHA-A leader
DHA-A leader

700 Judoka’s op de mat tijdens OHK 2017

Den Helder – Op zaterdag 25 en zondag 26 november vond in sportcentrum Quelderduijn in Den Helder alweer de 40e editie van de Internationale Open Helderse Judo Kampioenschappen plaats. Aan dit judotoernooi deden maar liefst rond de 700 judoka’s mee uit onder meer Engeland, België, Georgië en Algerije.

Vanuit Dun Hong werd massaal ingeschreven op dit eigen toernooi. Maar liefst 32 wedstrijdjudoka’s deden een poging om een wel hele mooi zware medaille te winnen op dit toernooi. De prijsuitreiking werd gedaan door onder anderen oud-wereldkampioen Ruben Houkes, locoburgemeester van Den Helder Edwin Krijns en oud–wereldkampioen Dennis van der Geest.

Naar verwacht werd het een behoorlijk zwaar toernooi voor de judoka’s. Van de 32 judoka’s wonnen uiteindelijk slechts twee judoka’s een 1e prijs en drie judoka’s een 3e prijs.

3x is scheepsrecht
Op de eerste dag won Jayden Tijdeman in de klasse -10 jaar, -30 kg voor het derde achtereenvolgende jaar de 1e prijs op dit toernooi. In aanloop naar dit toernooi was een artikel aan hem gewijd in het Helders Weekblad en hij wist de zware verwachtingen weer volledig waar te maken. Alle partijen werden met een ippon gewonnen. In de finalestrijd vloerde hij zijn tegenstander met een wel heel mooi uitgevoerde offerworp, waardoor hij de hoogste trede van het podium mocht betreden.

Debuut
Voor Cyano Hunting (-8 jaar, -32 kg) was het zijn debuut op dit toernooi. Het werd met recht de verassing van de dag. Voorafgaand aan de wedstrijden kreeg hij aanwijzingen van zijn coach en deze werden samen geoefend. Vervolgens wist hij vier partijen te winnen door zijn tegenstander volledig op de rug te werpen, wat hem de maximale score (ippon) opleverde. De laatste partij werd door hem gewonnen met een houdgreep. Hierdoor mocht hij uiteindelijk dan ook de felbegeerde zware medaille ontvangen.

Voor T.J. Schippers (- 8, jaar, -25 kg) was het ook zijn debuut op dit toernooi. Zijn eerste partij verloor hij helaas, mede vanwege het feit dat hij erg zenuwachtig was. In de volgende partijen herpakte hij zich en door mooi judo te laten zien wist hij de halve finale te behalen. In deze halve finale moest hij aantreden tegen zijn concurrent van Bakker Sports, Kyle Stendert. De strijd ging gelijk op en beiden wisten niet te scoren. Luttele seconden voor het einde van de wedstrijd gaf de scheidsrechter op aangeven van de hoekscheidsrechter T.J. een straf voor het afhouden, waardoor de winst naar de tegenpartij ging. T.J. mocht hierop met opgeheven hoofd op plek 3 van het podium gaan staan.

Chris Korver (- 10 jaar, -27 kg) draait dit nieuwe seizoen in een zwaardere gewichtsklasse en presteert hierin erg goed. In zijn poule zaten tegenstanders uit Georgië, Engeland en Duitsland. Ondanks zware concurrentie wist hij toch een mooie 3e prijs te bemachtigen en hij ontving ook de felbegeerde zware medaille.

Dag 2
Op de tweede dag van dit judotoernooi was het de beurt aan Quinn Hofman. Quinn (-15 jaar, +66 kg) was ondanks blessureleed toch weer van de partij op dit zware toernooi. Tijdens zijn wedstrijden werd hij net als vorig jaar luid toegejuicht door zijn vrienden van de Britse judoclub. De eerste partij werd helaas verloren, maar de volgende twee partijen werden overtuigend met een vol punt (ippon) door hem gewonnen, wat een sensatie teweegbracht. De laatste partij werd helaas verloren, waardoor hij uiteindelijk 3e werd.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Onder ‘Redactie DHA’ staan berichten over DHA zelf, persberichten en dergelijke.

Lees ook:

Geef een reactie (heeft u wel de spelregels gelezen?)

DHA-B Home468