DHA-A leader
DHA-A leader

Drie ton per jaar extra voor De Kampanje (update)

Den Helder – Schouwburg De Kampanje krijgt als het aan het college ligt de komende jaren een fors hogere subsidie. Het voorstel is het bedrag per jaar met 300.000 euro te verhogen en het theater bovendien nog eens drie ton te geven voor het te verwachten tekort over 2017.

“Met de nieuwe vestiging van het theater op Willemsoord is Den Helder in het bezit van een mooi en aantrekkelijk theater dat fungeert als podium van onze stad”, aldus het college. “Het draagt bij aan het culturele leven voor mensen uit Den Helder, de regio en zelfs daarbuiten. De bezoekersaantallen nemen toe en er wordt gestreefd naar verdere groei, onder andere door de programmering nog meer af te stemmen op wat passend is bij de inwoners (van jong tot oud) uit Den Helder en de regio.”

“Op deze manier komen meer mensen met cultuur in aanraking en is er tegelijkertijd een extra trekpleister om naar Willemsoord en het Stadshart te komen. Met de jaarstukken van 2016 werd duidelijk dat de bedrijfsvoering van de Kampanje structureel meer tijd en inzet vraagt dan oorspronkelijk was voorzien, waardoor er onder andere meer personele inzet nodig is en de exploitatie meer geld kost. Ook moeten de aanloopkosten als gevolg van de nieuwe locatie worden gedekt. Hiervoor heeft theater de Kampanje financiële ondersteuning nodig.”

Verhoging subsidie
Het college stelt voor een bijdrage aan de Kampanje te doen van € 300.000 voor een compensatie van het verwachte tekort over 2017 en de subsidiebijdrage aan theater de Kampanje voor 2018 en 2019 te verhogen met een bedrag van € 300.000. De raad wordt gevraagd om met het voorgenomen besluit van het college in te stemmen.

Update
Inmiddels zijn ook vele vragen van raadsfracties beantwoord, zie hieronder voor de documenten:
Vragen van Beter voor Den Helder
Vragen van de Stadspartij
Vragen van de ChristenUnie

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Onder 'Redactie DHA' staan berichten over DHA zelf, aangeleverde (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke.

Lees ook:

52 reacties

  1. Henk

   Nee natuurlijk niet, rugby club geen subsidie de rest ook afgebouwd en dan de elite, want die komen daar, op deze manier sponsoren…… Gaat ie!?

 1. Jonathan

  Het tekort lag niet aan de exploitatie zei het college van VVD CDA D66 PvdA en Stadspartij. Het wordt tijd dat iemand eens de waarheid vertelt, de oppositie had dus toch gelijk. Bij de vorige donatie had Reenders gezegd dat dit de laatste keer was. Hoe gaat de Stadspartij zich hier uit draaien?

  1. bjorn

   Dat hij dat heeft gezegd, is dit jaar werkelijk voor het laatst. Na de verkiezingen zien we hem gelukkig niet meer terug.

 2. Hendrikje

  Als zoveel aan de schouwburg geef de komende jaren, Verkoop dat ook het oude postkantoor aan Rob Scholte voor het bedrag dat hij bod. Ook dat valt onder cultuur, En lopen de kosten daarvoor niet meer verder op.

 3. Corina

  Toe maar, het kan niet op voor dit “mooie en aantrekkelijke theater”. Via de gemeentelijke belasting betaal ik mee maar een kaartje kunnen kopen? Hoe maar. (ben niet zielig hoor). De WMO wordt zeker weer uitgekleed om dit op te hoesten?

 4. Dick Berts

  Het zal me wel verweten worden, dat ik weer over hetzelfde begin,maar het bovenstaande is te absurd voor woorden. In de richting van de schouwburg -waar kennelijk vriendjes zitten van B&W- wordt met miljoenen gesmeten. Een andere instelling in deze stad, die niet eens om subsidie vraagt en een nog veel grotere bijdrage kan leveren aan de culturele ontwikkeling van het achterlijke Den Helder, probeert men onderhand vele tonnen te laten betalen voor een gebouw dat aantoonbaar een negatieve waarde vertegenwoordigt, omdat het instort en vol asbest zit. Zo moeten alle ramen eruit omdat er asbestkit in zit…..En wat is de achtergrond hiervan?? Rob Scholte is kritisch op B&W… Den Helder is een corrupte stad geworden. DAT is wat ik niet kan accepteren en daarom blijf ik tot ik erbij neerval over deze zaak schrijven. Zoiets doe ik beslist niet alleen om mijn vriendje Rob Scholte te helpen.

   1. Dick Berts

    Mega slappe reactie. Zeker omdat ik haarfijn uitleg waarom ik weer reageer. Een aantal mensen heeft zo’n arrogant brein, dat ze iedere bij hen opkomende geachte of gevoel direct voor de universele waarheid houden. Argumenten of een verhelderend inhoudelijk debat lijken daardoor overbodig. Kreten als “IK word hier moe van” of “Daar gaan we weer” lijken voor zo’n brein voldoende om iedereen te overtuigen. Want het gaat immers om de universele waarheid. Althans zo ervaren die breinen dat. Of er worden domme stickers geplakt die geen enkele inhoud hebben zoals azijnpisser en zo. Zelf houd ik van een fel debat. Mits dit niet bedoeld is om het eigen ego te laten prevaleren, maar om de waarheid te vinden. Beide partijen moeten bij zo’n debat bereid zijn om hun ongelijk toe te geven. Ik ben dat maar al te graag, want ik heb absoluut de wijsheid niet in pacht. Bovendien leer ik graag wat. Dat laatste lukt niet van mensen die niet verder komen dan het uiten van van loze kreten die niet de waarheidsvinding dienen, maar slechts de bedoeling hebben om een ander in diskrediet te brengen.

    1. Lady bug

     Inderdaad en daar gaan we weer! Probeert U zich eens aan het onderwerp te houden i.p.v telkens Uw “vriendje” erbij te halen. Wat word ik daar moe van.

    2. RB

     bij ieder stukje hebben we bepaalde personen die het zelfde riedeltje afspelen, het gaat altijd of over een bepaalde politieke kartel vorming (jonathan en consorten) of over een postkantoor met kunstenaar die voor een duppie op de eerste rang wil zitten (Dick, Fred en consorten), ben moe van altijd maar het zelfde te lezen, verzin eens iets origineels…..

     1. Dick Berts

      Even verderop op deze site draagt RB de heer Schuiling voor als jutter van het jaar. Zo zit het dus. Daarom tellen argumenten niet en wordt RB zo gauw moe….

   2. Monique_K

    Je doet het zelf toch ook, vaker dan eens, de laatste keer op 10 november, dus wat zeur je nou? Daarnaast heeft Dick helemaal gelijk, hebben we een internationaal bekende kunstenaar in onze gemeente die veel publiek trekt en bijna niets kost, binnenkort helemaal niets meer als de nutsbedrijven hem de rekening sturen, en het enige dat die krijgt is tegenwerking.

    1. strandloper

     Laat RB en Lady buk maar gaan geachte Monique. Zij zwammen maar wat. Natuurlijk heeft Dick gelijk en reageert ten rechte onder dit artikel. Het culturele leven in Den Helder wordt ter sprake gebracht. Als je enerzijds miljoenen blijft storten in een bodemloze put die de Kampanje is om dat in stand te houden voor een handjevol mensen en anderzijds absurde bedragen uitgeeft om het RS museum juridisch maar ook anderszins te dwarsbomen en treiteren dan ben je als gemeentebestuur rijp voor een gesloten psychiatrische afdeling.
     In “Nieuwsuur” werd vanavond in hun rubriek “De Onderstroom” weer erg duidelijk hoe gemeenten omgaan met normale burgers met normale wensen. Het ging nu om twee gevallen in de gemeente Bergen. De burgemeester daar, ene mevrouw Haverzak, vond het allemaal heel normaal. Gemeenten kunnen ook rustig een uitspraak van de Hoge Raad naast zich neerleggen.
     Het is niet te geloven.

     1. Dick Berts

      Wat kun jij de dingen af en toe geweldig onder woorden brengen Strandloper. Kan ik als voormalig professioneel schrijver nog wat van leren. Ik heb een citaat uit bovenstaande tekst op mijn Twitter gezet. Uiteraard met de naam van de auteur erbij. Helaas moest ik het ietsje inkorten. Dat voelde alsof ik een stuk van de Nachtwacht moest afsnijden, omdat hij niet in het nieuwe stadhuis past. Smiley.

     2. Gekke Henkie

      Met het compliment aan Strandloper wil mijnheer Berts wellicht vooral zeggen: ‘wat kun jij toch af en toe geweldig onder woorden brengen dat Dick gelijk heeft’!

     3. strandloper

      Bedankt Dick voor het compliment. Ik liet mij wel inspireren door jouw reactie van 15:04. Weer eens een sterke analyse. Ik wilde hier ook iets van plaatsen op mijn twitter, echter bedacht ik helemaal geen twitter te hebben.

   3. Ad

    inderdaad. 3 ton voor dat zinkend schip schouwburg is belachelijk.
    maar triester is dat eeuwige gepeupel van die Scholte-fanclub.

 5. sjaak oosterwaal

  Waarom worden de entreekaartjes niet duurder gemaakt zodat bezoekers de kosten zelf ophoesten en niet de hele gemeenschap.
  Overal is marktwerking het toverwoord van de liberalen maar hier even niet.

   1. bjorn

    Door zwaar verliesgevende activiteiten af te stoten is ook een vorm van zelfredzaamheid. Zij geven zelf al aan , waar de schoen wringt. Aan een dood paard blijven trekken helpt niet.

 6. Stefan

  Als het kaartje te duur wordt, komen er minder bezoekers en gaan de inkomsten weer omlaag. Nieuwe directeur zit met puinzooi van gevluchtte directeur opgezadeld. Als je niet helpt zijn de gevolgen nog groter.

 7. Jonathan

  Het beste is de zaak failliet te laten gaan zodat er echt gesaneerd kan worden. En Willemsoord moet als BV ophouden te bestaan.

  1. RB

   en dan? aan een failliete boel heeft niemand iets, beter een goede crisismanager in de arm nemen die de bezem er eens goed doorheen haalt en de boel eens goed op de rit zet bijvoorbeeld een Hennie van der Most of iemand anders van dat kaliber

 8. Judge X

  Willemsoord schrijft dit jaar waarschijnlijk zwarte cijfers, vanwege de lucratieve huurafspraken met poppenkast De Kampanje.
  Follow the money !

 9. Hotmail 2

  Schouwburg weg dat scheelt dan 1,8 mio aan subsidie p.j.
  .
  Willemsoord heeft dan een tekort van 8 ton per jaar.
  .
  De winst op de begroting is dan 1 mio.p.j.

 10. bjorn

  Ik had het eigenlijk zo moeten formuleren, Wat gebeurd er als Willemsoord als BV failliet gaat. Alle bedrijven die op Willemsoord staan, hebben waarschijnlijk een andere bedrijfsvorm., Bv ’s ,VOF’s ,NV’s , etc ,hoe moet het daar dan mee . Is de schouwburg een BV ? Laat je die failliet gaan, dan gaat Willemsoord niet automatisch mee .Net zo als alle andere bedrijven. Het zijn allemaal zelfstandige bedrijven op het bedrijven terrein Willemsoord.

  1. Judge X

   De Kampanje is een stichting en een stichting werkt zonder winstoogmerk, dat is dan ook precies waar ze erg goed in zijn, alleen hebben ze het slecht begrepen !
   Alles bedacht en gefaciliteerd door het corrupte Zeestad CV/BV.

 11. scherpe ogen en oren

  Zullen we vragen of het bestuur van de HOV wellicht deze sponsoring op zich wil nemen. Of zal er eerst een bijeenkomst worden georganiseerd om aan te geven dat dit echt moet want anders ????? VVD heeft een tactische zet richting de verkiezingen gedaan door uit het college te stappen. Trekken op deze wijze hun handen af van 3,5 jaar geld weg gooien zonder dat hun Wethouder ( financiën) controle heeft uitgevoerd of laten uitvoeren. Kiezers laat u geen zand in ogen strooien door de VVD, zij zijn juist de verantwoordelijke in dit dossier.Kampanje, zeker helpen 1 jaar en als eis 2019 sluitende begroting anders te kort inhouden op subsidie 2020. Volgens mij werkt dat het beste.

 12. bjorn

  Dus de VVD ers zijn de beestjes met die lange staarten , die van het schip afspringen als het dreigt te zinken.

 13. Roel Prins

  Het zou de pers sieren als zij eens grondig onderzoek deden naar de oorzaken van de verhuizing van de Kampanje naar Willemsoord. Daarbij is een weergave van de samenhang der hoofdrolspelers van belang. ook lijkt mij het tegen het licht houden van de argumenten van belang. Den Helder heeft nu een Kampanje waarmee wordt gepronkt. Een Kampanje dat het zich niet kan veroorloven en een College van B&W die dit niet onder ogen wenst te zien. En de helderse belastingbetaler draait weer verder op voor dit toneelstuk. Toen de Kampanje werd verplaatsts is een jaarlijkse subsidie vastgesteld en daarbij, door de Raad, nadrukkelijk gesteld dat de hoogte van de subsidie vast stond. Maar wat de Raad bepaalt is in Den Helder geen garantie. Zo zou de vorige Kampanje pas gesloopt worden wanneer er vast stond dat er geen gat in de binnenstad zou zijn. Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Het zou de pers sieren wanneer zij de helderse bevolking omstandig inlicht welk deel van de begroting voor de komende jaren al vast ligt en dus hoe klein de speelruimte van een nieuwe coalitie is. Dan zal ook duidelijk worden dat de gemeenteraadsverkiezingen hoofdzakelijk gaan over de door het kiezersvolk aantrekkelijk geachte gezichten.

 14. Glijn

  Het verplaatsen van de schouwburg is nog steeds een historische blunder van de eerste orde.
  Een beetje jammer dat de Helderse bevolking mee moet betalen om het gezicht van de sukkels die dit verzonnen
  hebben te redden.
  Diep triest en uitzichtloos als we dit gaan reanimeren .
  Laat de welgestelden de schouwburg maar kopen en stoom afblazen.

 15. Dick Berts

  Samen met een handjevol collega journalisten heb ik ook jarenlang geschreven over de afschuwelijke zaak Spijkers-Ovaa. Een van de grootste beerputten uit de Nederlandse geschiedenis. Ook toen werd mij steeds voor de voeten geworpen; ik word zo moe van je en daar heb je hem weer… Maar ik word nooit moe van het bestrijden van onrecht. Henk Rijkers -een uiterst moedige collega van het Katholiek Nieuwsblad- verloor er zelfs bijna zijn baan door. Wat mijzelf is overkomen laat ik maar even onbesproken. Uiteindelijk was het resultaat van ons oneindige geschrijf en nooit opgeven wel, dat Spijkers en Ovaa een miljoenen schadevergoeding hebben gekregen. Ook in de zaak Scholte ben ik buitengewoon vasthoudend. Dat moet wel, want het boeventuig is dat ook! En ja Rob is een vriend van me, maar bij de eerste misstap die hij maakt, ben ik de allereerste om hem de grond in te schrijven, want rechtvaardigheid gaat voor mij boven vriendschap. Helaas gaat bij velen een stukje gevarieerd leesplezier boven het opnemen voor iemand die door het gemeentebestuur van Den Helder constant de stront ingetrapt wordt, alleen omdat hij terecht kritisch is.

  1. Gekke Henkie

   Mooie vriend bent u om iemand bij de eerste misstap direct de grond in te schrijven… Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig, me dunkt. Is het juist geen teken van vriendschap om bereid te zijn af en toe wat door de vingers te zien?

 16. roodborstje

  Wie besteedt er nu zoveel geld aan een schouwburg in een krimpgebied als Den Helder? Elk weldenkend mens kon van tevoren al bedenken dat dit een schip van bijleg zou worden.
  1 op de 4 Heldenaren heeft schulden ( w.s. nog wel meer), die gaan écht geen duur schouwburgkaartje kopen. Daarbij is het achterland van Den Helder veel te klein om de Kampanje vol te krijgen.
  Dan wordt er dan ook nog een restaurant ( Stoom) gerealiseerd wat veel te groot én te duur is.Daar waar de gemiddelde Jutter vooral véél voor weinig wil als het om eten gaat.
  De belastingbetaler draait hier weer voor op.
  Gemeente Den Helder:wordt nu ein-de-lijk eens realistisch!

  1. Rbhd

   Een plaats als Heerhugowaard heeft zelfs een eigen schouwburg, terwijl er ook schouwburgen zijn in Alkmaar en Hoorn. Dus laten we onze schouwburg koesteren! Bovendien weet ik dat de schouwburg op Willemsoord zeker mensen uit de regio trekt, die ook voor Alkmaar of Hoorn hadden kunnen kiezen, o.a. vanwege de goede bereikbaarheid en parkeergelegenheid.
   Laten we nu toch eens een keer trots zijn met z’n allen in plaats van alles steeds zo negatief te belichten, ongefundeerde beschuldigingen van fraude en corruptie de wereld in te helpen en iedere kop die boven het maaiveld uitsteekt eraf te hakken. Mensen van buiten Den Helder zijn veelal veel positiever over de stad, wat hier allemaal gebeurt en het potentieel dat de stad heeft, dan de Heldenaren zelf. En nu dan weer ‘Den Helder first’ oftewel ‘terug naar af’. Onze stad verdient toch echt beter!

 17. Henk

  Voor mensen die met de trein komen in de nieuwe locatie een enorme achteruitgang. En als je dan in de krant leest hoeveel verlies het restaurant per dag heeft gedraaid dan vraag je je af waarom er niet eerder aan de bel getrokken is, want de verhuizing was niet in het belang van de winkeliers, nadelig voor mensen van buiten en uiteindelijk een duur avontuur voor de stad,

Reageren is niet meer mogelijk.