DHA-A leader
DHA-A leader

Extra controles politie op smartphonegebruik

Den Helder – Elke dag zorgen veel automobilisten voor gevaarlijke verkeerssituaties op de weg, omdat zij achter het stuur met hun smartphone bezig zijn. De politie controleert daarom de komende tijd extra op het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het autorijden.

Niet alleen bellen is gevaarlijk en bij wet verboden, maar ook het intoetsen van een nummer, sms’en of internetten is niet toegestaan. Tijdens het bellen hebben bestuurders meestal de neiging langzamer te rijden, ze reageren langzamer op verkeerstekens en missen aanmerkelijk meer richtingborden en het zicht op de weg en het overig verkeer. Uit onderzoek is gebleken dat het voeren van een gesprek via een handheldtelefoon de kans op een ongeval verdubbelt en het bezig zijn met tekstberichten (appen) de kans op een ongeval zelfs zes keer groter maakt.

Verkeersongevallenanalist Gerard Schoen heeft in zijn werk veel te maken met ernstige ongevallen als gevolg van afleiding in het verkeer. “Tijdens ons onderzoek bij verkeersongevallen nemen we, als er enigszins twijfel is over het gebruik van de telefoon tijdens het rijden, de telefoon in beslag. De bel- en/of whatsapp-gegevens worden door ons onderzocht. Dit onderzoek vindt trouwens niet alleen plaats bij bestuurders van motorvoertuigen maar ook bij fietsers en voetgangers, want ook zij hebben een verplichting om zich veilig in het verkeer te bewegen.”

De regels
Het is niet toegestaan een mobiele telefoon vast te houden tijdens het autorijden.
Ook het tussen oor en schouder klemmen van de telefoon valt onder dit verbod.
Bellen of appen in een geparkeerde of stilstaande auto mag wel. De boete voor bellen tijdens het rijden bedraagt 230 euro (of 160 euro op de scooter).

https://www.rijksoverheid.nl/…/vra…/mag-ik-bellen-in-de-auto

DHA-H 468

Over de schrijver:

Onder ‘Redactie DHA’ staan berichten over DHA zelf, persberichten en dergelijke.

Lees ook:

10 reacties

 1. jantje123

  Hele goeie zaak. Er komen veel te veel bestuurders “om onverklaarbare reden” op de verkeerde weghelft bijvoorbeeld. Ook nog even extra controleren op verlichting van (brom)fietsers aub.

  Reply
   1. George

    We kunnen allemaal wel eens onbewust een fout maken. Bellen sms etc of beschonken achter het stuur doe je bewust. Eigenlijk ben je dan een potentiele moordenaar. Hele hoge straffen zullen een “stimulans”moeten zijn om dat streken te laten.

    Reply
  1. HZdwg

   Voor iemend met bescheiden middelen is een boete van 230 euro een flinke strop, voor die prins met die honderden pandjes zou het een lachertje zijn. Daar zit iets onrechtvaardigs in, boete afhankelijk van de financiële situatie zou misschien eerlijker zijn, maar ik vrees dat daar in de praktijk nogal wat haken en ogen aan zouden zitten.

   Reply
 2. Hijneken

  Wat zou het fijn zijn als de hermandad zich ook zo druk zou maken om de gepleegde misdrijven. Al jaren loopt de aangiftebereidheid terug en loopt het aantal opgeloste misdrijven vér achter op de normale verwachtingen.

  Verkeerscontroles zijn nodig, maar ze zijn ook makkelijk. Er wordt veel geld mee ‘verdient’ terwijl de échte criminaliteit gewoon door blijft gaan.

  Roepende in de woestijn? Ik weet het. Dit nieuws is niet nieuw en ook niet van vandaag. Het OM is niet verplicht tot vervolging en 50%! van de aangiften verdwijnt sowieso in de prullenbak. De kans dat het veiliger wordt is dus gelijk aan ongeveer nul. De kans dat u als automobilist een verkeersovertreding begaat en daarvoor in Den Helder wordt aangehouden is daarentegen wel flink gestegen.

  Reply
  1. RB

   het zou zoiezo wel eens fijn zijn als blauw weer terug op straat zou komen en gewoon zou handhaven, door alleen al aanwezig te zijn krijg je weer een veiliger gevoel terug, de politie is tegenwoordig de grootste werkgever van het land en ik zie zo goed als nooit een diender op straat, waar zijn al deze 60.000+ man de hele tijd?

   Reply
 3. dirk

  niet te vergeten hoeveel doden per jaar vallen door gebruik van hun smartphone,regelmatig zie ik bellende bestuurders,waarom bouwen ze die dingen standaard in auto,s,is er wel maar men gebruikt toch liever de telefoon,en lopen janken als ze een bekeuring krijgen

  Reply
 4. Rupert S

  Het is een spel van de liberalen die het justitieel apparaat langzaam uitfaseren. Het werkt als volgt. De boetes worden heel hoog gemaakt, zodat het afschrikwekkende effect dat ervan uitgaat het werk zelf doet. Dat kost namelijk niks! Tegelijk wordt de handhaving gedecimeerd, want dat kost meer geld (personeel en materieel) dan het oplevert, dus is het in liberale zin een parasiet. Verder speelt de liberale gedachte onder de radar nog een véél grotere rol: méér speelruimte geven aan de vrijheidminnende medemens die het ‘geen probleem vindt om tijdens het rijden even op je telefoon te kijken”, want zo denken ze. Ik weet dat, want ik zit midden in het epicentrum van de liberale kliek. Ik weet EXACT hoe er gedacht en gesproken wordt en hoe dit vertaald wordt naar handelen binnen het correcte, politieke proces. Dus als je voor integriteit, gelijkheid en veiligheid staat, moet je toch écht aan het andere einde van het politieke spectrum gaan. Zo simpel is het.

  Reply
 5. Henk

  Niet alleen automobilisten maar ook fietsers en bromfietsers. letten ook nergens op met de telefoon in de hand.

  Reply

Geef een reactie (heeft u wel de spelregels gelezen?)

DHA-B Home468