DHA-A leader
DHA-A leader

Justice League

Den Helder – De markt van films met oude striphelden lijkt nog lang niet opgedroogd. Zijn er al verschillende verschenen met solo-optredens van Superman, Batman en Wonder Woman, dan nu de beurt aan films waarbij de helden samen komen. We hadden in 2016 al Batman versus Superman en Suicide Squad, maar met de nieuwe film “Justice League” wordt de samenwerking helemaal uitgebreid.

Superman is dood en de wereld loopt ernstig gevaar. Op drie verschillende locaties in de wereld worden de dozen van moeder aarde bewaard. Iemand die deze bij elkaar weet te krijgen zal beschikken over een ongekende macht. De afwezigheid van Superman lijkt te weg vrij te maken voor Steppenwolf (Hinds) en zijn enorme leger van Parademons om de macht te verzamelen.

De schatrijke Bruce Wayne (Affleck) voelt zich geroepen om in actie te komen om het gevaar te keren. Ook Wonder Woman (Gadot), die in het dagelijks leven Diana Prince heet, krijgt een signaal dat een van de dozen al in de handen van Steppenwolf is gevallen en zoekt contact met Bruce (Batman). Om het team te versterken zoeken ze nog een aantal mensen met bijzondere capaciteiten.

Aquaman
Bruce gaat in het koude noorden op zoek naar Arthur Curry (Momoa) die als Aquaman met zijn skills hard nodig is in het team. Diana zoekt naar Victor Stone (Fisher), die door zijn vader in een wetenschappelijk experiment is hersteld van ernstige verwondingen. Na de operatie is hij half mens en half machine en beschikt als Cyborg over bijzondere technische en krachtige capaciteiten.

Bruce vindt verder de jonge student Barry Allen die in staat is om zichzelf met bijzonder hoge snelheden te verplaatsen. Het team bestaat nu uit Batman, Wonder Woman, Aquaman, Cyborg en the Flash. Gezamenlijk gaan ze de strijd aan tegen Steppenwolf en zijn leger. Het team moet met al zijn mogelijkheden tot het uiterste gaan om weerstand te kunnen bieden. Toch blijkt dat er meer voor nodig is en nemen ze een heel bijzondere beslissing om de strijd verder aan te kunnen.

Sterrencast
Regisseur Zack Snyder beschikt in deze film over een echte sterrencast. Naast drie Oscarwinnaars (Affleck, Irons en Simons) zien we oude bekenden uit eerdere heldenfilms. Zo maken onder anderen Superman (Cavill), Lois Lane (Adams) en Moeder Kent (Lane) hun opwachting. Er is veel aandacht voor kleding en spectaculaire decors. De afdeling speciale effecten heeft overuren gedraaid, want wat het team allemaal moet doen is bovenmenselijk. Het ziet er allemaal perfect uit. De teamleden zijn duidelijk sportschoolfanaten. Ray Fisher moest voor zijn rol van Cyborg zo’n 15 kilo aankomen om de juiste uitstraling te presenteren.

Ben Affleck vertolkt de rol van Batman in deze film al voor de derde keer. (Batman Versus Superman en Suicide Squad). Hij is de meest menselijke vertegenwoordiger in het team en zet die rol als vanouds goed neer. Hij blijft de koele held met diepe stem. Alfred, zijn hulp op de achtergrond wordt prachtig gespeeld door Jeremy Irons. J.K. Simons is de politiecommissaris van Gotham City die deze kleine rol body geeft. Jason Momoa is de ruwe bolster die Aquaman voor zijn rekening neemt. Hij verscheen voor het eerst als Aquaman in de film Batman versus Superman en zal in 2018 weer te zien zijn eigen film Aquaman. Ezra Miller speelt de jonge student Barry Allen (The Flash). In deze rol was hij al te zien in Batman versus Superman en ook voor hem ligt een plan klaar voor de film The Flash (Verwacht 2020). Gal Gabot is de mooie Wonder Woman, die ook al eerder verscheen in Batman versus Superman en natuurlijk in Wonder Woman (2017).

Het ei
Het verhaal is simpel: Goed moet slecht verslaan, maar de wijze waarop het in beeld gebracht is verveelt geen moment. Om alle spelers te introduceren en qua karakter wat uit te diepen is aan het begin ruim de tijd genomen. De dialogen zijn goed, soms gevoelig en humorvol, waardoor de karakters geloofwaardig overkomen. Bij elkaar is de rolprent goed aan te bevelen want hij verveelt geen moment. Wel blijven zitten tot na de hele aftiteling, want daar wordt het ei gelegd voor het vervolg.

Regie: Zack Snyder
Met: Ben Affleck, Gal Gadot, Jason Momoa, Ezra Miller, Ray Fisher, Henry Cavill, Amy Adams, Jeremy Irons, J.K. Simmons, Ciaran Hinds, Amber Heard, Jesse Eisenberg
Kijkwijzer: 12 Jaar

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Ad is sinds zomer 2016 verbonden aan Den Helder Actueel. Hij is de vaste vervanger van filmrecensent Jo en maakt reportages van leuke evenementen in onze mooie stad.

Lees ook: