DHA-A leader
DHA-A leader

Patrouilleschepen Marine tijdelijk aan de kant

Den Helder – Door problemen met de blusinstallatie varen de 4 patrouilleschepen van de Koninklijke Marine tijdelijk niet. Een reguliere test aan boord van Zr.Ms. Holland toonde vorige maand een storing van de sprinklerinstallatie. Onderzoek naar de installaties op de andere 3 zogenoemde ocean-going patrol vessels wees uit dat bevestigingsbeugels en koppelingen niet in orde zijn.

De patrouilleschepen varen met een gereduceerde bemanning. Dit kan door vergaande automatisering, zo ook bij het brandblussysteem. Als de sprinklerinstallatie niet goed functioneert, is de veiligheid van de bemanning niet gegarandeerd. Vandaar het voorlopige vaarverbod.

De sprinklerinstallatie van het 4-tal wordt de komende maanden vervangen. Voor het patrouilleschip dat in februari 2018 als stationsschip naar het Caribisch gebied gaat, komt een tussentijdse oplossing. Die bestaat uit een gedeeltelijke vervanging van de sprinklerinstallatie. Daarnaast gaan extra bemanning en brandbestrijdingsmaterieel mee.

3 van de 4 patrouilleschepen moeten binnen een jaar weer operationeel zijn.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Onder 'Redactie DHA' staan berichten over DHA zelf, aangeleverde (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke.

Lees ook:

18 reacties

 1. Dick Berts

  Voordeel van het uitvallen van sukkelige marineschepen zonder enige gevechtskracht (paar knullige kanons) is dat je gevechtskracht daardoor nauwelijks afneemt.

    1. Fred

     Was het ook al niet zo , dat èèn van deze schepen ( De Friesland ? ) op èèn been de grote plas over moest ?

   1. Fred

    De coalkeeper is al een verouderd wapen. En zeker in deze moderne tijd ,al achterhaald. Bovendien , is het een wapen dat meestal ter verdediging van het schip zal dienen. En zoals Dick al zegt, èèn kanon. Dit is dan wel een snelvuurkanon ( Oto Melara) maar dat is ook al verouderd.

   2. Monique_K

    Van de coalkeeper heb ik inderdaad nog nooit gehoord, wat is dat? De goalkeeper daarentegen ….

    1. Fred

     Inderdaad, c of g het maakt verschil. Maar vindt je het ook niet dat dit , een beetje op elke slak zout leggen is ?

    2. Judge X

     Wij hadden vroeger thuis ook een kolenbak …, gelukkig besloot vader ons er niet de zee mee op te nemen. 😀
     Bij mij kun je wel terecht met dat soort humor Dick en Monique. 🙂

    1. Fred

     Bewapening , bestaat uit 1 Oto Melara snelvuur kanon van 76 mm 120 schoten per minuut. En 2 Marlin 30mm snelvuur wapens tegen snelvarende zee doelen Deze twee zijn de nieuwste binnen de Marine. 1 Voor de brug geplaatst en 1 bij het Helidek.

   3. Pjotr

    Sprinklerinstallatie, Red. ??? Deze schepen hebben een watermist-installatie, hier wordt onder hoge druk water verneveld om de beginnende brand te blussen.

 2. Hijneken

  Ja…

  Je kunt natuurlijk weinig verwachten van een bedrijfstak dat jaar op jaar op jaar te kampen heeft gehad met bezuinigingen. Ook bij Rutte III is het nog maar de vraag of en vooral wanneer er extra geld bij komt.

  Ik heb er vooralsnog geen enkel fiducie in.

 3. Dick Berts

  “Goedkoop is duurkoop” aldus Rob Verkerk -tot voor kort de hoogste baas van de marine- op Twitter naar aanleiding van de problemen met de patrouilleschepen.

 4. HZdwg

  Goalkeeper is voor de verdediging van het eigen schip tegen inkomende geleide wapens, Om als volwaardig oorlogsschip te kunnen functioneren moet een schip heel wat meer hebben dan alleen een Goalkeeper.

Reageren is niet meer mogelijk.