DHA-A leader
DHA-A leader

Raad heeft moeite met extra geld voor De Kampanje

Den Helder – Het is nog niet zeker dat de Kampanje de gevraagde 300.000 euro per jaar extra krijgt om de exploitatie rond te krijgen in 2017, 2018 en 2019. In de commissie Bestuur en Middelen werd woensdagavond een flinke discussie gevoerd over het geld, veel fracties hebben er moeite mee. De beslissing moet vallen tijdens de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad, op maandag 11 december.

Behoorlijk Bestuur is geen voorstander, “want er wordt hier eigenlijk voorgesteld: we gaan op dezelfde voet verder en daarvoor moet de burger drie ton per jaar extra geven”, aldus Michiel Wouters. Hij vond het plan van het theater om tot een betere exploitatie te komen getuigen van weinig realiteitszin. Ook de fractie Vermooten zal tegenstemmen. “Dit biedt geen oplossing. Het college denkt dat de drie ton tijdelijk is, de Kampanje zelf geeft aan dat het structureel zou moeten zijn. De weg die het college in wil is doodlopend en zorgt voor nog meer verspilling.” Ook vindt Vermooten dat het zakelijke deel van het theater moet worden gescheiden van het culturele.

Carlo Assorgia, Beter voor Den Helder, sluit zich hierbij aan. “De extra bedragen zullen structureel zijn, waardoor de subsidie naar 2 miljoen per jaar gaat. Wederom zullen we een greep uit de reserves moeten doen, dat is naar de burger toe niet te verantwoorden.” Sociaal Lokaal Den Helder vroeg zich bij monde van Rachel Post af waar de bezuiniging zit in de toekomstplannen, omdat er wel allerlei extra medewerkers worden aangetrokken (waaronder een educatief medewerker en een salesfunctionaris). “Ze zijn verzelfstandigd, dan zijn ze dus ondernemer en dan kun je niet steeds aankloppen bij de gemeente als het niet lukt”, vond Tjitske Biersteker van de ChristenUnie. GroenLinks vindt het raar dat het verzoek nu pas komt en dat alle stukken niet voor de vaststelling van de begroting al bekend waren bij de raad.

Commercie niet afstoten
Het CDA wil vooraf weten hoe de Kampanje gaat aantonen dat na de jaren met extra geld de subsidie weer omlaag kan. Peter Reenders, Stadspartij, sprak van een prachtig exploitatieplan en heeft vertrouwen in de nieuwe directeur en de verbeterplannen. “Afstoten van de commerciële tak lijkt ons niet verstandig, dan krijg je geen grote groepen meer binnen.” De Partij van de Arbeid is het hiermee eens en stelde dat de gemeente de nieuwe directeur wel de ruimte moet geven.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Onder 'Redactie DHA' staan berichten over DHA zelf, aangeleverde (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke.

Lees ook:

24 reacties

 1. Sjaak

  Toen er kortgeleden een miljoen gevraagd en gekregen is zei Reenders letterlijk dat het echt de allerlaatste keer was. Als hij nu 900.000 euro extra schuift is de Stadspartij totaal niet meer geloofwaardig.

 2. Fred

  Hij kan beter zijn tijd besteden aan het zwarte piet zijn. Sinterklaas speelt hij ( met andersmans geld ) in het college al. Gelukkig zijn we na de verkiezingen van die Joker af.

  1. RB

   ben erg benieuwd, gaat dhr Fred zich ook verkiesbaar stellen komend jaar en eens de daad bij het woord voegen?

 3. Glijn

  De zaak is allang beklonken.
  De bodemloze put krijgt gewoon 300.000 euro van de burgers per jaar extra, en dat dan 3 jaar lang.
  Tevens liet de wethouder doorschemeren dat na deze 3 jaar het nodig is de schouwburg te blijven ondersteunen.
  En Stoom blijft gewoon bestaan en doorgaan met zwaar verlies draaien.
  De enorme groepen congresgangers moeten daar kunnen eten en drinken ergens anders in de stad is dat onmogelijk ?
  Wederom breekt de stadspartij haar belofte, ja nu weten we wat we toen niet wisten.
  Precies toen zijn we voorgelogen en nu weer.
  De stadspartij wederom onbetrouwbaar.
  Het CDA een nieuwe koers( Komt ie RB ) lachen.
  D66 blijft de project ontwikkelaars en zeestad steunen.
  En Rob Scholte, die wordt gewoon weg getreiterd door de Tuin.
  Hebben jullie allemaal prima gedaan sukkels.

 4. Hans Boskeljon

  Een hele slechte zaak als de Stadspartij en de PvdA nu weer geld van de burger naar de Kampanje schuiven. Laat de Kampanje die al 1,6 Me per jaar aan subsidie krijgt de tering maar eens naar de nering zetten. Het niet afstoten van Stoom (oneigenlijke taak want er is zat lokale horeca in de buurt) en de ongeplande Keykegzaal is niet aan de Helderse inwoner te verkopen. Ook het ge-hobby met de Stadshal moet niet over onze rug plaatsvinden. immers de Stadshal is ontstaan op de oude locatie toen het reddingsmuseum vertrok en de ruimte leeg achterbleef. Absoluut geen kerntaak van een schouwburg die daardoor steeds meer gemeenschapsgeld is gaan consumeren. Terug naar een mean en lean theater waardoor de subsidie eerder naar beneden kan dan dat hij omhoog moet. Gemeentebestuur doe u werk nu eens voor uw inwoner in plaats dat u weer allerlei schimmige belangen dient waar de Helderse burger geen flikker mee opschiet.

 5. Judge X

  En intussen blijft de Peiling-wijzer van deze site zich duidelijk bewegen in het voordeel van oppositie Lokaal + CU en GL.
  Het percentage van Lokaal stemmende kiezers is vandaag 1 december wederom met 1% toegenomen tot 54%.
  Voor de overige landelijke partijen + Stads Partij die zakken naar 31%, gaat het er dramatisch uit zien in aanloop naar de verkiezingen.
  Van de kiezers die aangaven nog niet te weten of men landelijk of Lokaal gaat stemmen – op 12 september nog 8% – weet 2% het inmiddels wel en die groep slinkt dus naar 6%.
  De groep kiezers die aangaven niet te gaan stemmen begint ook aardig in beweging te komen; op 29 september gaf 11% aan niet naar het StemLokaal te gaan, maar inmiddels is dat met 2% teruggelopen naar 9%. 🙂

 6. jantje123

  Denk dat de meeste inwoners van Den Helder moeite hebben met extra geld voor De Kampanje!

 7. Peter

  Heb het al een paar keer aangegeven. Kampanje koopt in bij peperdure Theater bureau’s waarbij bands vijf a zes keer over de kop gaan. Zit een 100% kracht die programmeert, dus waarom niet op internet shoppen of direct bands benaderen i.p.v. één keer per jaar aanstrepen uit gelikte brochure van een duur bureau?? En iedereen vergeet, er zit een gesubsidieerde Cultuur makelaar bij Kampanje op kantoor. Verkapte loon subsidie. Daarnaast een verkapte subsidie onder de noemer “Sponsoring” verkregen door Port of Den Helder. Sponsoring is prestatie/weder prestatie. Maar die vlieger gaat hier niet op. Port of Den Helder betaald gelden maar er komt geen schip extra door in Den Helder door deze “sponsoring”. Dus er gaan meer gemeenschapsgelden naar de Kampanje als op het eerste gezicht lijkt.

  1. Judge X

   Ik had door eerdere reacties al enige tijd in de gaten dat u er kaas van heeft gegeten Peter, uw verhaal klinkt in ieder geval vrij logisch voor zover ik het kan volgen voor deze bedrijfstak.
   De basis is gewoon slim ondernemerschap en dat begint bij slimme omvorming van overhead.
   De sponsoring van deze blijkbaar op amateurisme gestoelde stichting, – een erfenis van escapades achtergelaten door de vorige directeur en connecties – loopt dan al gauw uit op het met gemeenschapsgeld kopen van vriendendiensten en voor men het weet bevinden de partijen zich op een hellend vlak, waar geen beheersing meer mogelijk is.
   Misschien moet u uw diensten maar aanbieden, maar wel na 21 maart natuurlijk als u begrijpt wat ik bedoel. 😉

   1. Peter

    Heb ik al een paar keer gedaan Judge X. Laatst nog een lijst toppers naar de programmeur van Kampanje gestuurd waar ik niets op hoor. Maar waarschijnlijk zijn deze bands te goedkoop voor de Kampanje. En Sjaak, klopt wat je zegt. Zit dan met haar familie en kennissen naar een peperdure balletvoorstelling te kijken waar voor de rest van de bevolking nauwelijks belangstelling voor is.

 8. Sjaak

  Het is nog veel erger, want de dochter van een lid van de raad van toezicht van de Kampanje is leidinggevende in het theater. Als dat geen nepotisme is, weet ik het niet meer.
  Ik zal de politiek partij dit keer maar niet noemen.

 9. Ĺoes Vermeer-lagerveld

  Het is mevrouw Smit-Weel, moeder van Kim Smit, werkzaam in de schouwburg. Dat is gewöon vermeld op internet. Mevrouw Smit is lid van het CDA en ook voorzitter (geweest) van de Helderse afdeling van het CDA en klakkeloze meeloper van de VVvD……Bij de meeloop club willen horen….

  1. Dick Berts

   De reacties van mevrouw Vermeer-Lagerveld spel ik altijd uit. Niet omdat ik het altijd met haar eens ben, maar omdat zij een van de weinige niet met de maffia meelopers is in dit Palermo aan het Marsdiep. Een vrouw die ergens voor staat en daar heb ik respect voor. En ook nog eens iemand met een hoop ervaring….

   1. HZdwg

    Palermo, ik ben er weleens geweest. Toen wij door een stil, donker straatje liepen kwam iemand ons achterna rennen. Dat gaat mis, nu worden wij beroofd, dachten we.
    Maar nee, de man kwam mij mijn fotocamera brengen die ik in een restaurant aan een stoel had laten hangen. Door Palermo te vergelijken met het Den Helder van het huidige stadsbestuur doet Dick Berts die stad groot onrecht.

 10. katy

  Ik kijk altijd in t boekje wat we 1x per jaar krijgen, als ik dan de prijzen zie!!! tja dat ken bruintje gewoon niet trekken, ook het aanbod is om te huilen, haal eens een paar keer bekende zangers hier heen, er zijn er genoeg die het heerlijk vinden om in kleine zalen op te treden en er niet de hoofdprijs voor vragen, kijk eens op t internet voor vraag en aanbod. probeer eens in te spelen op de jeugd, trek die aan met hun muziek en lagere prijzen. Ik las dat Peter een lijst had opgestuurd met toppers, doe er dan wat mee. Trek de helderse bevolking met een aanbod die hun aantrekt en vooral doe eens wat aan die prijzen zodat een ieder eens heen ken.

 11. Kobus

  Stop met de verbouw van het stadhuis en ga met de hele groep in de Kapajne zitten. Eén keer verbouwen voor een paar ton en je zit er vorstelijk.

 12. Jonathan

  De verbouwing van het Stadhuis is nog niet eens begonnen en ik betwijfel of het ooit doorgaat. Huidig college zal de renovatie wel over de verkiezingen heen tillen en wat er na de verkiezingen met dit dossier gebeurd valt niet te voorspellen. Kartel partijen gaan natuurlijk voor peperdure nieuwbouw. Dat is helaas nog steeds mogelijk.

Reageren is niet meer mogelijk.