DHA-A leader
DHA-A leader

Wonder

Den Helder – Tussen al het geweld van de actie- en rampenfilms is er ook nog ruimte voor een mooi menselijk verhaal. Regisseur Stephen Chbosky leverde eerder dit jaar al de film Beauty and the Beast voor Disney af. Met de film Wonder is het allemaal wat kleiner, maar geeft hij de kijker een prachtig beeld van menselijk gedrag.

Als moeder Isabel Pullman (Roberts) bevalt van haar tweede kind, kijken vader Nate Pullman (Wilson) en het ziekenhuispersoneel geschrokken naar het jongetje August. De film maakt een sprong in de tijd en we zien August (Tremblay) met een ruimtevaarthelm op zijn hoofd spelen in zijn eigen wereld. Auggie, zoals hij wordt genoemd, heeft de erfelijke ziekte Treacher Collins Syndroom (TSC). Een zeldzame gezichtsaandoening, waarbij het gezicht ernstig misvormd is.

Omdat hij in zijn jonge leven meerdere malen is geopereerd is hij nooit naar school geweest. Moeder Isabel heeft hem voortreffelijk les gegeven, maar nu is het moment aangebroken dat Auggie naar een echte school moet. Vader, moeder en grote zus Olivia (Vidovic) brengen Auggie, met ruimtevaarthelm op zijn hoofd, naar school. Voor de school spreken alle drie hem moed in en zet hij zijn helm af. Voor de eerste kennismaking heeft het hoofd van de school, Mr. Trushman (Patinkin), drie leerlingen geselecteerd om hem rond te leiden. Het is de eerste verlegen kennismaking met andere kinderen, maar ook voor hen is het even wennen om hier mee om te gaan.

Vriendschap
Natuurlijk krijgt Auggie te maken met de harde buitenwereld. Met name de grote pestkop Julian (Gheiser) weet hem herhaaldelijk te kwetsen. Auggie is niet de domste en weet met name tijdens de natuurkunde lessen alle leerlingen af te troeven. Klasgenoot Jack (Jupe) heeft bewondering voor hem en wordt zijn vriend. Vader, moeder en zus Via zien Auggie dan ook helemaal opbloeien. Toch gaat het mis en als Auggie alle vertrouwen in zijn vriendje verliest volgt een rollercoaster van gevoelswisselingen, waarin vriendschap, eenzaamheid en liefde van verschillende kanten belicht wordt.

De film is gebaseerd op het boek Wonder van R.J. Palacio en laat op een hartverwarmende wijze zien hoe mooi en begripvol mensen met elkaar om kunnen gaan. Julia Roberts laat als moeder zien hoe om te gaan met de gevoelens en problemen van Auggie, maar vooral ook van dochter Via. Owen Wilson kennen we vooral van komedies (Wedding Crashers), maar als vader weet hij in deze serieuze rol geliefd en begripvol over te komen. Hij weet zijn zoon elke keer weer met een geweldige peptalk te stimuleren. Dochter Via is het meisje, dat door de aandacht die de ouders voor Auggie hebben, zich soms wat achtergesteld voelt. Izabella Vidovic speelt zus Via die zo haar eigen problemen heeft. Vooral dat haar vriendin Miranda (Danielle Rose Russell) haar negeert hakt er behoorlijk in.

Schmink
Noah Jupe kruipt in de huid van vriend Jack en geeft die jongen precies dat mee wat je in een ideaal vriendje zoekt. Mandy Patinkin kennen we ook als de mentor Saul Berenson uit Homeland. Hij zet de hoofdmeester Mr. Trushman neer zoals hij Saul speelde. Begripvol, tactisch en slim. Natuurlijk gaat alle aandacht uit naar de 11-jarige Jacob Tremblay die zelf niet de ziekte TCS heeft. Voor elke draaidag zat hij 1,5 uur in de schmink om te veranderen in Auggie. De jonge acteur uit Canada heeft nu al een aardig CV opgebouwd, met films als The Smurfen 2 en Room. Voor de laatste film heeft hij zelfs twee prijzen ontvangen.

Al is hij onherkenbaar, zijn talent komt ook in deze film goed uit de verf. Als kijker ga je van dit jongetje houden en leef je mee met zijn strijd om op de been te blijven in die harde wereld. Dat een verhaal meerdere kanten kan hebben is goed in beeld gebracht. Zo wordt niet alleen Augie gevolgd, maar krijgen we ook te zien hoe Zus Via, haar vriendin Miranda en Jack tegen het leven met hem aankijken. De film draagt duidelijke een mooie boodschap die breed uitgedragen mag worden. Weet wie je bent en straal uit wie je wilt zijn. Mooi toch? Kijken dus.

Regie: Stephen Chbosky
Met: Julia Roberts, Owen Wilson, Jacob Tremblay, Mandy Patinkin, Izabella Vidovic, Noah Jupe, Danielle Rose Russell, Bryce Gheisar,
Kijkwijzer: 6 jaar

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Ad is sinds zomer 2016 verbonden aan Den Helder Actueel. Hij is de vaste vervanger van filmrecensent Jo en maakt reportages van leuke evenementen in onze mooie stad.

Lees ook: