DHA-A leader
DHA-A leader
DHA-A leader

Aantal alcoholvergiftigingen in Noord-Holland Noord neemt flink toe

Den Helder – In Noord-Holland Noord worden nog steeds veel jongeren met te veel alcohol, drugs of een combinatie hiervan in hun bloed door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Tot nu toe al 308 jongeren. Uit de cijfers komt naar voren dat de jongste 13 jaar oud is.

De wettelijke leeftijd waarop alcohol mag worden gedronken is 18 jaar. Het aantal alcoholvergiftigingen onder jongeren in Noord-Holland Noord is in de eerste drie kwartalen van 2017 ten op zichte van 2016 fors toegenomen. Terwijl het aantal drugs- en meervoudige intoxicaties in die periode juist afnam. Dat blijkt uit de rapportage alcohol- en drugsintoxicaties van de Veiligheidsregio NHN.

In vergelijking met vorig jaar worden meer jongens dan meisjes door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De grootste groep jongeren zijn tussen de 18 en 23 jaar oud. De stijging van alcoholintoxicaties in NHN geldt niet voor West-Friesland: hier is een daling van 13% t.o.v. 2016 te zien. De daling van meervoudige intoxicaties in NHN geldt niet voor West-Friesland: hier een stijging van 63% t.o.v. 2016. Terwijl het aantal meervoudige intoxicaties in NHN met 11% is afgenomen.

De meisje-jongen verhouding is op NHN niveau gelijk, maar in West-Friesland worden meer jongens met drugsintoxicatie naar het ziekenhuis gebracht. In de regio Alkmaar is Koningsdag de grootste piekdag. In de regio West-Friesland is nieuwjaarsnacht de grootste piekdag. In de Kop van Noord-Holland zijn de piekdagen waarschijnlijk te linken aan evenementen.

In Control of Alcohol & Drugs
Het project ‘In Control of Alcohol & Drugs’ zet in op de bewustwording van de gevaren van drank en drugs in de regio Noord-Holland Noord. Een samenwerkingsverband van de 17 gemeenten, GGD Hollands Noorden en Veiligheidsregio NHN, Brijder Jeugd en GGZ dat elkaar versterkt in deze strijd tegen alcohol en drugs bij jongeren. Deze cijfers zeggen alleen iets over die kinderen die in de ambulance terecht komen. Een indicatie dat op dit terrein nog veel werk te verrichten is voor ouders, jongeren zelf en alle partners van het project. Kortom, de hele maatschappij.

Ook in de gemeente Den Helder worden jaarlijks aardig wat jongeren met alcoholhoudende drank betrapt. Dit jaar staat de teller op 46. Bijna gelijk aan 2016 toen er 48 jongeren met alcohol werden betrapt door handhavers en het Jongeren Interventie Team. In vergelijking met 2015 (toen 17 jongeren) is dit wel een flinke stijging. De meeste jongeren worden door het JIT-team betrapt op indrinken tijdens evenementen. In 15 gevallen zijn jongeren beboet en er is vijf keer doorverwezen naar bureau HALT.

Risico’s
De risico’s voor jongeren die alcohol gebruiken zijn groot. Alcohol is extra ongezond tijdens de groei. De hersenen ontwikkelen zich tot gemiddeld het 24e jaar. Alcohol verstoort die ontwikkeling en dat kan van invloed zijn op het karakter en het gedrag van kinderen. En bij jongeren die regelmatig drinken is de kans op alcoholverslaving op latere leeftijd groter. Daarom gemeente ziet scherp toe op de naleving leeftijdsgrens bij de verkoop van alcohol. Gelukkig zijn steeds meer ondernemers en organisatoren van evenementen zich daarvan bewust en werken zij mee aan een verantwoord alcoholgebruik.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Onder 'Redactie DHA' staan berichten over DHA zelf, aangeleverde (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke.

Lees ook:

5 reacties

 1. RB

  sinds de opkomst van internet / social media kunnen de jongeren zich niet meer normaal vermaken en heeft het gros van de ouders geen tijd / zin meer om het kroost normaal op te voeden / tijd aan ze te besteden (uitzonderingen daar gelaten natuurlijk), we gaan nog veel meer ellende krijgen als we de ogen niet openen

 2. wat

  de jeugd van nu is een andere generatie.De generatie van de jaren 60 was de sex,drugs en rockandroll generatie en de generatie daarvoor was de oorlogsgeneratie.De jongeren van nu zijn de Waterman generatie en dat houdt in dat ze veel en met iedereen communiceren. Het hoort bij deze jeugd. En ze zullen meer op hun ego gericht zijn. En de drank…..die zijn veels te lekker gemaakt, met allerlei smaakjes en kleurtjes (fabrikant). Natuurlijk drinken ze dan wat teveel en laat dat dan een goeie les zijn.

  1. RB

   communiceren gaat alleen nog via de media, faceboek en zo, normaal met iemand praten is er niet meer bij, dat is een van de redenen dat er te veel alcohol (en drugs) genuttigd word voordat ze uitgaan, contactgestoord en te veel innemen om toch maar de drempel over te gaan om met iemand te communiceren…..

   1. wat

    Ik denk dat dat wel meevalt, met het contactgestoord zijn.Maar steeds meer speelt zich af via internet enzo,zelfs geld zoals Bitcoin enzo.

 3. wat

  wat nadelig is van die chemische drugs, die pilletjes is dat ze echt niet na 1 dag uit het lichaam zijn, dat kan zo een paar maanden duren.Je wordt er niet slimmer of gelukkiger van.

Reageren is niet meer mogelijk.