DHA-A leader
DHA-A leader
DHA-A leader

Huisvrouwen bestaan niet

Den Helder – Voor alles staat een eerste keer en dat is best een sprong in het diepe! Rick Engelkes, opgegroeid voor de camera, was nu betrokken daarachter bij zijn eerste filmproductie; Richard Kemper schreef voor de eerste keer een filmscript, gebaseerd op het toneelstuk ‘De Huisvrouwmonologen’. Spannend zoiets, maar zij vertrouwden op Aniëlle Webster (winnares van een Emmy Award) voor de regie. Daarbij had zij de beschikking over een prima cast met ook nog een (kleine) rol voor de heren zelf.

Het is een enorm contrast, de zusjes Gijsje (Van de Wijdeven) en Marjolijn (Van Houten) verschillen als dag en nacht. Gijsje is de perfectionist, een carrière in de reclame, een keurig huis en een serieuze relatie met Jasper (Greidanus). Om het plaatje compleet te maken zou ze graag zwanger worden. Marjolijn heeft met haar Huib (Alkemade) al drie kinderen, een huis waar een bom ontploft lijkt te zijn en raakt door haar chaotische manier van doen haar journalistieke baan kwijt. Het loopt bij beide zusjes niet zoals het moet gaan en zo hebben ze allebei hun zorgen.

Die zorgen worden nog groter, als moeder Loes (Luca) zich in de nesten heeft gewerkt en een ton aan hypotheek schuld moet ophoesten. Voor Gijsje ligt er een kans om een belangrijke opdracht binnen te halen op het werk, maar ze wordt ook geregeerd door haar ovulatie app en laat alles uit haar handen vallen als ze vruchtbaar is. Dan gaat de geslachtsdaad voor alles!

Schoolpleinmoeder
Marjolijn denkt ook mee over de financiële wanorde en het huis, maar heeft het lastig in haar nieuwe rol als ‘schoolpleinmoeder’. Voor ze kan weigeren zit ze in de app-groep ‘plons’ om de kinderen naar het zwembad te rijden, helpt ze in de bieb en komt ze in een bootcamp terecht. Alle beslommeringen stapelen zich op, het eind der tijden komt nader en dan gloort er opeens licht aan de horizon. “Het leven is net een vuilniszak, er kan altijd wel wat bij” is in dit geval de boodschap en daar schuilt zeker een kern van waarheid in!

De herkenbaarheid van dingen uit het dagelijks leven is de grote troef, het is een film met een lach en een traan over hoe het kan gaan. Relatieperikelen, onvruchtbaarheid, werkloos zijn, vreemd gaan en geldzorgen zijn pittige thema’s, die echter zowel gevoelig als op humoristische wijze zijn uitgewerkt. Van de Wijdeven en Van Houten matchen fantastisch als de tegengestelde zusjes en spelen subliem hun rol. Kay Greidanus is bij de sterk spelende mannen de uitblinker als het zaadslaafje van zijn vrouw, ga er maar aanstaan! En dan hebben we ook nog ‘joehoeee’ Fred van Leer in zijn eerste piepkleine passende filmrol. Origineel!

Geslaagd debuut
Het is voor de heren Engelkes en Kemper een geslaagd productie- en scriptdebuut. Een film uit het leven gegrepen, die vertedert en verrast. Kijk de aftiteling ook uit, want dat is nog een toetje toe met de bloopers. En deze filmrecensent die de film zag in de kerstmatinee is dankbaar, want na de rollade ging hier Waldemar Torenstra’s guilty pleasure uit de film op en schalde Engelbert Humperdinck uit de boxen. Nagenieten met de muziek uit een leuke film, we werden er blij van!

Regie: Aniëlle Webster
Met: Eva van de Wijdeven, Jelka van Houten, Kay Greidanus, Loes Luca, Leo Alkemade, Victoria Koblenko, Jim Bakkum, Richard Kemper, Waldemar Torenstra, Fred van Leer
Kijkwijzer: 12 jaar

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Lees ook: