Nieuwe rechtszaak over voormalig postkantoor

Den Helder – De gemeente stapt weer naar de rechter inzake het voormalig postkantoor. Vorige week werd bekend dat het gebouw aan de Middenweg 172-174 is gegund aan A. Tuin Den Helder BV. Dit bedrijf betaalt 650.000 euro (kosten koper) voor het pand. Verder is in de verkoopvoorwaarden opgenomen dat de gemeente het pand op 1 maart vrij van huur en gebruik moet opleveren. Om dit mogelijk te maken is een gang naar de rechter noodzakelijk.

“Vrijdag 1 december heeft de gemeente het bericht ontvangen dat de heer Scholte beslag heeft gelegd op de levering van het pand”, zo meldt het college in een brief aan de raad. “Kortgezegd houdt de beslaglegging in dat de gemeente het pand niet mag leveren aan de koper. Scholte is van mening dat eerder sprake is geweest van overeenstemming tussen hem en de gemeente Den Helder. Voor zover dat betwist wordt, zijn er volgens Scholte in ieder geval nog onderhandelingen gaande tussen hem en de gemeente.”

Dat de rechter deze beslaglegging heeft toegekend, wil niet zeggen dat hij Scholte daarin ook gelijk geeft. “Een verzoek om beslag te mogen leggen wordt door de rechter namelijk slechts marginaal getoetst. De beslaglegging kan worden opgeheven door een uitspraak hierover van de rechter te vragen. Daarvoor is het nodig een kort geding aan te spannen. Het college heeft het besluit om dat te doen op 5 december genomen. Het formele verzoek aan de voorzieningenrechter zal uiterlijk maandag 11 december worden verstuurd. De kosten voor dit kort geding zijn geoffreerd op ca. € 5.000,–.”

Andere procedures
Daarnaast lopen er nog twee andere zaken. De voorzieningenrechter gaf in oktober aan dat het niet uit te sluiten is dat Scholte op basis van een huurovereenkomst in het pand woont en werkt. Daarom werd de vordering van de gemeente niet toegewezen. “Zekerheid kon de rechter echter niet geven, omdat hiervoor nader feitenonderzoek nodig zou zijn. Het college wil hier snel helderheid over, zodat op 1 maart 2018 desgewenst vrij van huur en gebruik geleverd kan worden. Daarom heeft de gemeente de heer Scholte hierover ‘in spoedappel’ gedagvaard. Daarnaast is het college bezig de voorbereidingen te treffen om de zaak ook via een bodemprocedure grondig uit te laten zoeken, het zogenaamde feitenonderzoek waar de voorzieningenrechter naar verwees. Zoals eerder aan de raad gemeld zijn de juridische adviseringskosten voor het spoedappel en opstart van de bodemprocedure ingeschat op ca. € 15.000,-.”

Met de verkoop van het pand aan A. Tuin Den Helder BV is volgens het college uitzicht op een opgeknapt pand. “Bovenstaande inspanningen zijn er op gericht dat zo snel, efficiënt en goed mogelijk te laten verlopen.”

DHA-H 468

Over de schrijver:

Onder 'Redactie DHA' staan berichten over DHA zelf, persberichten en dergelijke.

Lees ook:

19 reacties

 1. RB

  kan die Scholte niet in het V&D pand gaan zitten dan kunnen we door hier met het opknappen van de binnenstad

  1. Monique_K

   Wil RB maar niet snappen dat de gemeente niets te vertellen heeft over andermans pand? Kunt u aub stoppen met het aanbieden van ‘oplossingen’ die simpelweg niet mogelijk zijn?

 2. Jonathan

  Rogier Bruin VVD kandidaat en oud raadslid loopt even te trollen en iedereen zand in de ogen te strooien onder pseudoniem RB. Niet op letten.

 3. Ziener

  De wethouder vastgoed is er heilig van overtuigd dat omgang binnen de vastgoedwereld, zoals hij het gewend is binnen die sector, dezelfde is als binnen openbaar bestuur. Probleem is echter dat de vastgoedwereld geen rekening hoeft te houden met beginselen van behoorlijk bestuur, openheid van zaken, bestuurlijke integriteit en belangenafwegingen. De wethouder illustreert feilloos waarom het ongewenst is om “vastgoed jongens” als bestuurder te laten functioneren.

  1. Kees Jan

   Ziener, Lolke Kuipers is zeker geen goede vertegenwoordiger van de vastgoedwereld. Het gros van de “jongens & meiden” uit het vastgoed (Buiten Den Helder) doen tegenwoordig eerlijk zaken. Maffia praktijken komen ( Buiten Den Helder) steeds minder voor in de vastgoedsector.
   .
   Ook is hij geen goed bestuurder, is zijn integriteit ver te zoeken en heeft hij van behoorlijk bestuur nooit gehoord. Maar dit geldt ook voor Burgemeester Koen Schuiling die zich op dezelfde manier manifesteerd.
   .
   De gemeente weet inmiddels dat zij geen enkele rechtszaak zullen winnen. Winst is alleen te halen door zoveel rechtszaken te starten dat Scholte financieel wordt uitgekleed. In de hoop dat hij dan de strijd zal opgeven…
   .
   Het is een grove schande dat de gemeenteraad niet ingrijpt. Een enkeling doet zijn uiterste best om het college tot de orde te roepen. Zowel oppositie als coalitie moeten dit college direct terug op hun plaats zetten, zo niet met pek en veren de stad uit jagen.
   .
   Het Rob Scholtemuseum is mogelijk het topje van de juridische ijsberg. En zijn er in Den Helder veel meer zaken die het daglicht niet kunnen verdragen, waar wij als inwoners niets van af weten. Door de bekendheid van Scholte is dit regelmatig nieuws. Maar ook de zaken Watertoren, Dhr Marinus stinken volledig… Laat iedereen met juridische problemen met de gemeente zich maar op dit forum melden….

   1. Ramon

    Wat dacht u van de zaak Krul? Johanna moest in no time de boel opknappen vanwege de lokatie en het gevaar, vervolgens word zei uit haar huis gewerkt middels een zwaar overtrokken toneelspel waarvan nog nooit iemand een foto heeft gezien van de bewijslast. En vervolgens vind onteigening plaats en is het pand verkocht aan Tuin, en staat het er al 3 jaar troosteloos bij in dezelfde gevaarlijke staat op dezelfde lokatie, is hetzelfde laken een pak.

 4. Judge X

  De aangespannen korte procedures van ons dagelijks bestuur (B&W) onder aanvoering van Kuipers (D66), zijn – gelezen de wet en aanhangende jurisprudentie – m.i. kansloze ondernemingen en een bodemprocedure duurt tot ver na de verkiezingen.

  In de Stemming-peiler, daalde het percentage burgers dat op een landelijke partij stemt intussen weer met 1% van 31% naar 30% en ik verwacht dat we volgende week reeds op 29% geraken.

 5. Monique_K

  Wat onbegrijpelijk is, is waarom Scholte het museum zou moeten verlaten als die volgens Tuin, die het ‘pareltje’ wil behouden, gewoon mag blijven. Moet Scholte er soms eerst uit met al zijn spullen om later terug te mogen komen nadat het asbest verwijdert is en alles opgeknapt?

 6. Corina

  Wat ik begrepen heb, is het “pareltje” alleen het museum. Niet het woongedeelte, atelier en opslagruimten. Waar ik steeds meer problemen mee heb, is het uitgeven van gemeenschapsgeld door het College aan advocaten. Mag toch hopen dat ze met hun prive inkomen anders omgaan.

 7. 't Kraaiennest

  Als de inwoners van deze stad hier al doodmoe van worden, dan zal dat voor Rob Scholte en z’n gezin wel helemaal om gek van te worden zijn. Wat hebben we nu nodig in deze stad, huizen, kantoren, winkels?
  Dit kan van het college alleen maar rancune zijn!

  1. Kees Jan

   U heeft helemaal gelijk. Jarenlang getreiter door Burgemeester Koen Schuiling en zijn wethouders Lolke Kuipers, Pieter Kos, Od Wagner, Edwin Krijns en ex Wethouder Bob Haitsma zal erg ingrijpend zijn voor dat gezin.
   .
   Het zou het college, maar ook de coalitiepartijen incl de VVD zou het sieren om te stoppen met deze hetze, en door het stof moeten kruipen om excuses aan te bieden.
   .
   Als ze dit niet doen, moeten wij als inwoners de VVD, D66, CDA, PvdA en Stadspartij dwingen om hun excuses aan te bieden door niet meer op deze partijen te stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2018.

    1. Kees Jan

     Klopt er hebben er twee daadwerkelijk de schuld door hun rancune richting het gezin van Scholte; Lolke Kuipers en Koen Schuiling

    2. Dick Berts

     Als RB nog eens van zijn fiets afgeslagen wordt en hij probeert hem terug te pakken, dan sluiten we hem samen met de fietsendief een jaar op. Zeer rechtvaardig, althans volgens de tegeltjeswijsheden.

    1. Kees Jan

     Nee hoor Stefan, je wordt hier alleen moe van de nietszeggende reacties van een aantal “Trollen”
     Die gaan namelijk nooit in op de inhoud.
     .
     Die komen over het algemeen alleen te voorschijn als er kritiek geuit word op de overheidsinstanties.en politici die niet integer zijn. Met als enigste doel ze uit de wind proberen te houden.
     .
     Normale inhoudelijke reacties bestaan meestal uit meerdere zinnen en alinea. Als het een enkele zin is, gaat het meestal om een extra uitleg of een bevestiging. uiteraard door de zelfde persoon.

 8. scherpe ogen en oren

  Weg gegooid geld van de gemeente want ze zijn kansloos in de rechtszaal. Het is trouwens beschamend dat Kees Jan Tuin zich voor dit karretje laat spannen. Zoals al eerder gemeld heeft hij niet mee gedaan aan de eerste bieding ronde omdat hij toen nog niet wist dat de gemeente het asbest zelf wilde verwijderen want dat was toen ook niet de bedoeling. Rob Scholte diende dit zelf te regelen. NU MOET DE OPPOSITIE OP STAAN EN HET GOOIEN OP VALSE CONCURRENTIE!!!!Naast de oppositie geef ik de college partijen ook het advies om de koop te stoppen op de huidige condities want anders lijkt het mij dat de oppositie een motie van wantrouwen moet indienen richting de heer Kuipers. een integriteit onderzoek in deze zaak lijkt mij een MUST en zou ook een eis moeten zijn van de oppositie. ben benieuwd of de stads partij nog meer zijn politieke graf dieper gaat graven door niet mee te gaan met de oppositie .

Reageren is niet meer mogelijk.