DHA-A leader
DHA-A leader
DHA-A leader

Zr.Ms. Rotterdam is weer thuis

Den Helder – Het amfibisch transportschip Zr. Ms. Rotterdam keerde zondag terug in Den Helder, na drie maanden dienst in de Somalische wateren voor antipiraterijmissie Atalanta. De bemanning ontving daarvoor de Herinneringsmedaille Internationale Operaties.

“Brandbestrijding of het overmeesteren van piraten. Jullie waren erop voorbereid.” Dat zei Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer vandaag tegen de Nederlands-Zweedse bemanning van Zr.Ms. Rotterdam. Zweedse en Nederlandse boarding teams voerden tal van verkenningen uit langs de kust en spraken met opvarenden van tientallen schepen en kleine bootjes. Zo kregen ze een goed beeld van voorbereidingen op piraterij.

Bauer complimenteerde de Nederlandse en Scandinavische collega’s voor hun goede samenwerking. “Met elkaar verzamelde u waardevolle inlichtingen op zee en in de lucht. Samen trainde u ook de Somalische kustwacht, de Keniaanse marine en militairen op de Seychellen. U leerde mensen met weinig opleiding en middelen hun eigen persoonlijkheid in te zetten.” Zo trainde de bemanning de Afrikaanse militairen hoe mensen op de juiste manier te benaderen, maar ook hoe te handelen wanneer die niet meewerken.

Alert blijven
Zeerovers vormen voor de kust van Somalië al jaren een gevaar voor de scheepvaart. Vóór 2012 werden tientallen schepen gekaapt, in ruil voor grote sommen losgeld. Dankzij de internationale inspanningen waren er sindsdien weinig succesvolle kapingen. “Maar we moeten alert blijven”, zei Bauer. Zo onderschepte Italiaanse collega’s een dag na het vertrek van de Rotterdam een mogelijk piratenschip. Het toont volgens hem dat de veiligheid fragiel is.

“Onze twee landen maakten het verschil. En dat blijven we doen”. Deze woorden van Bauer werden in Den Helder benadrukt met het tekenen van een overeenkomst aan boord van het Zweedse marineschip HSWMM Belos. Onderzeebootbemanningen gaan ontsnappingen onder water beoefenen. Daarbij worden ook duiken, berging en onderwatergeneeskunde getraind.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Onder 'Redactie DHA' staan berichten over DHA zelf, aangeleverde (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke.

Lees ook: