DHA-A leader
DHA-A leader

Apollo Amsterdam in laatste kwart aan de kant gezet door Suns

Den Helder – De Basketballers van de Den Helder Suns hebben zaterdagavond hun tweede winstpartij kunnen bijschrijven ten koste van Apollo Amsterdam. De Suns hadden zich afgelopen donderdag in Weert ook al geplaatst voor de kwartfinale van het NBB-bekertoernooi. Hiermee zijn de Helderse sportmannen dit jaar nog ongeslagen.

De avond werd geopend door Apollo-speler Berend Weijs, in het eerste kwart was het, zeker in de beginfase, rommelig vanaf de Helderse kant. Quinterian McConico wist wel tot driemaal toe een aanvallende rebound te pakken, echter dit werd door zijn teamgenoten niet omgezet in scores. Amsterdam kon dan ook al snel uitlopen naar 0-9. Coach Van Noord probeerde orde op zaken te stellen door het nemen van een time-out.

Na bijna vier minuten spelen werd de eerste Suns score genoteerd door een driepunter van Alex Laurent. Dyon Halman laat zich gelden onder het bord met een aanvallende en een verdedigde rebound aan de andere kant, die hij omzette in zijn enige score van de avond. Toch liet hij zien dat hij zich steeds beter ontwikkelt binnen het team van de Suns. Tjoe de Paula noteerde met een driepunter de 15-18 aan het einde van de eerste tien minuten, waardoor de slechte start enigszins was weggepoetst.

Gelijkwaardig
In het tweede kwart mag Mack Bruining namens Amsterdam openen met een driepunter. Laurent zorgt voor aansluiting bij 19-21. Max van Schaik (Ex- Den Helder Kings) krijgt veel ruimte onder het bord en legt er nog maar eens van zijn scores in (23 punten totaal). Laurant weet andermaal de Suns in het kielspoor te houden met een harde dunk: 24-25. De verhoudingen binnen het veld zijn dan op ze minst gelijkwaardig en dat dwingt Amsterdammer Dimeo van der Horst tot aan aanvallende fout, omdat de Suns stevig aan het verdedigen zijn geslagen. Bij 28-29 verzuimen de Nieuwediepers de leiding te nemen en dat geeft Apollo de gelegenheid om andermaal uit te lopen. Door een sterke rebound en score van Tom Koopman en achtereenvolgend een score van McConico komen de Suns voor het eerst op gelijke hoogte, 34-34. Van Schaik bepaalt de ruststand met een driepunter op 34-37 in het voordeel van de Amsterdammers.

Weijs opent in kwart drie. De Paula zorgt ervoor dat de Suns bijblijven met een driepunter. Op 5:50 is de eerste voorsprong voor de Suns er door twee punten van McConico (46-44). Laurent zorgt voor een vijf punten verschil met een raak schot van achter de driepuntslijn. Van Schaik loopt in ‘no time’ tegen drie persoonlijke fouten op. Amsterdam probeert dan in een time-out even wat zaken recht te trekken. Dat lukt aardig, want een 4-11 run is het resultaat. Het scorebord geeft 53-55 aan als de zoemer gaat voor einde kwart.

In controle
In tegenstelling tot de eerste drie kwarten is het nu aan de Suns om de score te openen. Laurent opent met een driepunter en Boyd van de Vuurst de Vries zet de Suns andermaal op voorsprong (58-57). Met nog zeven minuten op de klok is de stand 62 gelijk. De laatste zeven minuten zijn volledig in controle bij de Helderse basketballers. Van de Vuurst de Vries zoeft een “drietje” door het net en met 3:38 te gaan wijst het scorebord 74-68 aan. Alles lijkt er op dat Den Helder de tweede winst in de competitie gaat pakken en McConico doet nog even een duit in het zakje door een schitterende Alley-oop, op aangeven van De Paula (80-70). De Paula ontvangt kort hierna een technische fout als hij verhaal wil gaan halen bij Akeel Eduardo, die hem kort daarvoor tussen de reclameborden deed belanden. Het opstootje wordt snel in de kiem gesmoord door de aanwezige teamgenoten. Beiden teams mogen nog tweemaal aanleggen voor een succesvolle score en daarmee is bij het verstrijken van de tijd de winst van Den Helder een feit (84-74).

Tom Koopman namens de Suns: “Dit hadden wij even nodig. Een lekker en goed begin van het nieuwe jaar. Wij maken stappen als team. En daarmee is dit ook een terechte overwinning. Ik moet wel Amsterdam credits geven hoe zij hun twee ‘Big men’ (Weijs en van Schaik) elke keer vrij weten te spelen. Daar draait hun hele spelletje om. En wij moeten ze stoppen. Dat is het laatste kwart pas echt gelukt.”

Topscores:
Den Helder: McConico 20 (77%) Laurent 19 de Paula 17
Amsterdam: van Schaik 23 Weijs 16 Merkusse 11 Bruining 11

Foto’s: Van Eis Foto en DHFOTO.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Wop woont al sinds 1972 tot volle tevredenheid in Den Helder. Sinds 2008 is hij verbonden aan Den Helder Actueel.

Lees ook: