Downsizing

0

Den Helder – Lilliputters, dwergen en kleine mensjes spreken tot de verbeelding en met een goede trucage is dit geweldig leuk op het filmdoek neer te zetten. De film Gulliver’s Travels uit 2010 en onze Nederlandse Wiplala uit 2014 hadden bijzondere grappige effecten in de film, dus werd ik blij verrast de trailer van Downsizing te zien. Met ook nog eens twee favoriete acteurs, Matt Damon en Christoph Waltz, in de rolprent. Het voelt van tevoren al als een feestje, soms kun je echt nieuwsgierig zijn naar een film.

Een laboratorium in Noorwegen waar een onderzoeker zijn werkzaamheden doet en dan is daar het moment van euforie. De proef met een rat, ingespoten met het serum, werkt; de rat is verkleind en dat was de uitvinding waar men naar zocht. Vijf jaar later wordt dit nieuws pas naar buiten gebracht en gaat gelijk wereldwijd. Al vier jaar lang leven 36 vrijwilligers als verkleinde mensen in een eveneens kleine gemeenschap en zelfs de eerste twee verkleinde kinderen zien daar het levenslicht!

Paul Savranek (Damon) is gefascineerd en als vijf jaar verder ‘downsizing’ genormaliseerd is in de wereld gaat hij samen met zijn vrouw Audrey (Wiig) overstag. Hun geldzorgen zijn verdwenen, ze kunnen riant leven in Leisureland, hoeven niet meer te werken en gaan genieten. De verklaring dat het onomkeerbaar is wordt bevestigd en dan worden ze verkleind. Althans, dat was de bedoeling, maar als Paul slecht 13 centimeter lang wakker wordt, blijkt hij alleen het plan uitgevoerd te hebben. Zijn vrouw is teruggekrabbeld en een jaar later is de echtscheiding een feit.

Wilde westen
In de nieuwe situatie woont Paul niet meer in zijn riante villa, maar in een appartement en maakt kennis met zijn flamboyante buurman Dusan Mirkovic (Waltz) en de feestgangers in zijn onderkomen. Mikovic en zijn maatje Konrad (Kier) zien hun verkleinde wereld als ‘het Wilde Westen’ en Mikovic probeert ook Paul een beetje van het rechte pad af te helpen. “Je bent te aardig, maar ook wel sneu” is zijn boodschap, iets wat de schoonmaakster Ngoc Lac Tran (Chau) ook was opgevallen!

Het is een waanzinnige wereld waarin die kleine ieniemienie mensen zich bevinden; een levend Madurodam als het ware! De sterk visuele scènes zijn die waarin de oude grote mens zich naast de miniatuur mens bevindt, in de congreszaal, op het keuken aanrechtblad en in het vervoer onderweg. En zeker ook het moment na de verkleining, waarbij Paul en de anderen met een opscheplepel in de kleine bedjes gaan op weg naar het nieuwe leven. Komisch en bizar tegelijk.

Hong Chau
Het creatieve script krijgt een onverwachte wending door de gehandicapte Ngoc Lac Tran, die haar rol fantastisch speelt. Hong Chau hoort bovenaan op het filmaffiche, want ze overschaduwt Kristen Wiig en Laura Dern, die overigens nog geen 5 minuten in beeld is. Hoofdrolspeler Damon zet prima zijn karakter als de ‘gewone man next door’ neer en Christoph Waltz is altijd geknipt voor de afwijkende typetjes, oftewel geniaal gek.

Onderhoudende film van Alexander Payne, met wat tragiek en drama erin verwerkt, maar ook humor. En een SF-tintje, waarbij het redden van de mensheid centraal staat door het verkleinen van de bevolking; minder ruimte en grondstoffen nodig, minder productie van afval. Een geniale fantasie, die nog niet aan de orde is, we hebben nog maar net schaap Dolly en twee apen gekloond! De film is echter een aanrader, dus op naar de bioscoop voor dit unieke popcornvermaak.

Regie: Alexander Payne
Met: Matt Damon, Hong Chau, Christoph Waltz, Neil Patrick Harris, Kristen Wiig, Udo Kier, Laura Dern
Kijkwijzer: 12 jaar