Grijze bak wordt niet vaker geleegd

26

Den Helder – De inzamelcyclus van de grijze afvalcontainers blijft zoals die nu is. Een poging van Sociaal Lokaal Den Helder om de inzameling naar eens per drie weken te krijgen, in plaats van nu eens per vier weken, redde het niet in de raadsvergadering. De gemeenteraad stemde in meerderheid tegen.

Wethouder Odd Wagner waarschuwde voor verhoging van de tarieven als de bakken vaker moeten worden geleegd. Dat vooral gezinnen met kinderen in de luiers het niet redden met een bak die eens per maand wordt geleegd, is volgens de VVD een probleem van tijdelijke aard. “De luierperiode gaat voorbij, dan lost het probleem zich vanzelf op”, stelde raadslid Janneke Kostelijk.

Beter voor Den Helder, ChristenUnie, fractie De Knijf en Sociaal Lokaal stemden voor het voorstel van raadslid Rachel Post, de overige partijen stemden tegen.

Geen onderzoek
Ook een oproep van Post om onderzoek te doen naar de mogelijkheid om afscheid te namen van de HVC haalde geen meerderheid. Wagner waarschuwde dat het zelf weer gaan regelen van de afvalinzameling veel gaat kosten en weinig zal opleveren voor de gemeente. Post noemde dit spierballentaal, maar ook op dit punt was een meerderheid van de raad tegen.

26 REACTIES

 1. ik scheid het afval goed, heb persoonlijk ook geen problemen, de laatste leging van grijs na een maand was deze maar 1/3 gevuld, kan me wel voorstellen dat er mensen met jonge kinderen wel vaker de bak geleegd zouden willen zien maar ik wil niet meer gaan betalen moeilijk onderwerp en ik denk het beste te regelen met ondergrondse verzamel containers die alleen met persoonlijke pasjes die het gewicht registreren te gebruiken zijn zoals nu ook al in andere steden

 2. Verhoging van de tarieven als de bak vaker geleegd wordt (Wagner)??? We hebben toch ook geen verlaging gekregen nu de bak veel minder vaak geleegd wordt?!!

  • Voor de afval scheiding werden de bakken 52 keer per jaar geleegd. Nu met de scheiding worden de grijze containers minder vaak geleegd, maar met het apart ophalen van plastic en papier komt de teller op 78 keer per jaar.

 3. Is toch weer duidelijk dat wij door de gemeenteraad niet serieus worden genomen. De bende in Den Helder wordt steeds groter. Kijk om je heen; bv tijdens ons laatste stormpje afgelopen week. Alle vuilnisbakken, vol of leeg dwarrelend door de straat, volle nog veel meer ellende veroorzakend dan lege en aan de grachten allemaal te water. Maar in alle opzichten gaat het niet helemaal goed, behalve het opknappen van de binnenstad, dat is toppie.
  Maar ook dat is een dood geboren kindje, want over tien jaar koopt iedereen alleen nog maar via internet. Ik zou willen zeggen,, maar ik vrees dat dat tegen dovenmansoren is, word nu eindelijk eens wakker. De wereld is niet meer te redden, maar als we dat met z’n alle willen, Den Helder wel. Gemeenteraad, veel succes.

   • Dat was ook weer een ondoordachte kronkel van de gemeente om de emmers te vervangen voor plastic zakken

   • De vuilniszakken van vroeger waaiden niet door de straten. Het gewicht per volume was bij het grof vuil destijds veel hoger dan dat van de huidige zakken met plastic. U weet toch ook wel dat een kilo lood net zo zwaar is als een kilo veren? En nu stop ik er mee. Ik heb te veel onzin gelezen vandaag. En ja, dat is de schuld van het gemeentebestuur en diverse reageerders. 21 maart kunnen we wel wat doen aan het gemeentebestuur en helaas niet aan de reageerders. Was ik maar dictator.

 4. Mevr. Kostelijk is duidelijk uit de luier periode. Zij heeft er geen last van dus een ander moet niet zeuren. Maar wat als zij of naaste incontinentie materiaal moet gebruiken. En dat is meestal niet tijdelijk

 5. Janneke Kostelijk is het voorbeeld van een totaal incompetent raadslid. Een groot deel van de gemeenteraad bestaat uit incompetente leden, zij staat derhalve niet alleen. Hoe verzin je de uitspraak “de luierperiode gaat voorbij…”. Misschien voor uw buurvrouw mevrouw Kostelijk en uw andere buurvrouw krijgt daar binnenkort mee te maken. Hoe onmetelijk dom mag je zijn bij de VVD.

  • Mogelijk is mevr Kostelijk voor geboorte beperking. Als een echtpaar er voor kiest om meerdere kinderen te willen zitten zij toch voor langere periode, dan tijdelijk, in die luier cyclus .

   • Als je over langere duur niet voldoende hebt aan één grijze bak kan je er zonder problemen een tweede bij vragen. Waarom zou je de hele gemeente op kosten jagen voor die pakweg 2.000 kinderen die in de luiers zitten?

    • Gaat niet om de hoeveelheid bakken, maar de lediging periode. Een of meerdere bakken met “bepaalde”materialen vier weken in de zomer is echt geen pretje.

    • Het gaat er niet om nog meer stank- en ziekteverwekkende zaken in nog meer bakken te dumpen. Het gaat om warm weer, dat te verwachten is in de zomer. Er zijn gemeenten die dat goed weten en daarom in de maanden mei tot en met september de frequentie verhogen naar 1 x per week.
     Wethouder Odd Wagner deugt ook niet door te zeggen, dat de prijs voor de burger dan omhoog gaat. Het is het gevolg van een uitermate slechte deal met HVC. Gesloten door de gemeente, ten overvloede!

     • Weten de mensen van vandaag de dag nou echt helemaal niets meer? Vroeger deden we een sneetje brood met een scheutje witte azijn in de goed gesloten (!) vuilniszak met daarin onder andere stinkluiers, die we nota bene in de eigen woning moesten houden tot de ophaaldag, en je rook helemaal niets!

     • Vroeger Monique, Hadden we uitwasbaren katoenen luiers en werden de vuilnisemmers twee keer in de week geleegd. En hadden we niet zo veel (plastic) troep. Voor uit kijken. niet achterom

     • Monique_K; ik heb even op de site van HVC gekeken v.w.b. de extra bak. Ik was namelijk ook in de veronderstelling dat dit probleemloos geregeld kon worden. Die veronderstelling is dus verkeerd. Er staat letterlijk; “U dient een medische verklaring te overleggen of 3 of meer kinderen in de luiers te hebben”. Daarnaast zijn er extra kosten aan verbonden.
      Ik ben teleurgesteld.

     • Als je de mogelijkheid om de boel goed te scheiden, krijg ik (voorheen twee bakken) die ene nu in vier weken niet vol Bodelo.Maar als ik mijn luierdragende kleinkinderen op bezoek heb gehad ga ik echt niet vier weken zomers van de grijze kliko genieten.

     • George, wegwerpluiers bestaan inmiddels al zo’n 50 jaar, dus over welk ‘vroeger’ heb je het hier? Daarnaast is de wasbare luier terug van weggeweest en wordt steeds vaker gebruikt, niet alleen vanwege de grote afvalberg maar ook omdat ze over de gehele luierperiode honderden euro’s goedkoper zijn. En een stinkende overvolle bak zou weleens een goede inspiratie zijn om toch maar op wasbare luiers over te gaan, beter voor je portemonnee en beter voor het milieu. Zoals je zelf al zei, vooruit kijken, niet achterom 😉

     • En wij 40 jaar terug maar die luiers wassen en drogen.
      Moet er toch echt niet meer aandenken om dat in deze tijd te doen Monique.
      Vraag me trouwens af of het zo veel goedkoper is. Investeren/vervangen katoenen luiers, wassen en drogen waar dan water elektra en zeep voor nodig zijn t.o.v. die weggooi luiers.

 6. Schandalig zeg, Dan dumpen jullie al het overige afval toch voor het gemeente huis toch wedden dat ze dan alles snel veranderen, je zal maar kinderen hebben in de pampers lekker als het dan zomer is met al die maden en ratten en plastic wordt wel meerdere weken opgehaald en wordt uiteindelijk ook weer bij elkaar gegooid bij de restafval en verbrand etc en dat weet ik omdat ik iemand ken die bij de vuil afval werkt etc, dan kunnen ze ook net zo goed het restafval ook meenemem.

 7. Geef mensen met kinderen in de luiers tijdelijk een extra grijze bak. Hadden wij ook toen de kinderen klein waren.. probleem opgelost.

 8. Janneke Kostelijk denkt zeker dat er geen nieuwe baby’s worden geboren……en dat een gezin soms wel 2 kinderen in de luiers heeft maar daar houden ze allemaal geen rekening mee……ze drukken toch altijd hun eigen wil erdoor en maling aan de burger zoals gewoonlijk.

Comments are closed.