Inwoners willen vaker grijze bak geleegd

25

Den Helder – Inwoners van Den Helder willen dat de grijze bak vaker wordt geleegd. Dat stelt Sociaal Lokaal Den Helder naar aanleiding van hun onderzoek via de Facebookpagina van de partij. Er werd 830 keer gestemd en “dit heeft ons zeker geholpen om een beter beeld te krijgen van hoe de inwoners van Den Helder de afvalverwerking beleven”, meldt raadslid Rachel Post.

Een grote meerderheid (79%) geeft aan het niet te redden als de bak slechts eens per maand wordt geleegd. Degene die het redden geven aan het afval goed te scheiden. Degene die aangeven het niet te redden zijn vaak mensen met een gezin van meer dan drie personen, mensen met een hobby of situatie die afval oplevert of gezinnen met kleine kinderen in de luiers.

“Soms hebben mensen alternatieven gevonden om het afval toch kwijt te raken. Bijvoorbeeld een extra bak geregeld (die krijg je niet zomaar van de HVC), of men brengt het afval ergens naar een ondergrondse container. Soms brengt men het afval naar familieleden die nog ruimte hebben in hun grijze bak. Dit zou natuurlijk niet zo moeten zijn. Iedereen moet op een normale manier van zijn afval af kunnen raken.”

Stank
“Daarnaast geven een aantal mensen die het wel redden toch soms aan dat de bak bij voorkeur wel vaker geleegd mag worden in verband met stank en insecten. Ook wordt benoemd dat het opsparen van al dat afval veel tijd en ruimte kost. De manier van invoeren is niet als prettig ervaren. De plastic zakken om plastic te verzamelen veroorzaken ook veel ergernis. Er zijn veel mensen die een andere bak gebruiken om het plastic in te verzamelen. Dit om te voorkomen dat katten of vogels er mee aan de haal gaan.”

Naar aanleiding van deze poll en de reacties gaat Sociaal Lokaal aanstaande maandag tijdens de raadsvergadering waarop de afvalstoffenverordening 2018 op de rol staat bij dit punt een amendement indienen. Via dit amendement zal Sociaal Lokaal aan de gemeenteraad vragen om de grijze bakken eens per drie weken te gaan legen. De vergadering begint om 19.30 uur en is te volgen via gemeenteraaddenhelder.nl en via de lokale omroep (tv, site en app).

25 REACTIES

 1. er was toch al besloten dat we ondergrondse bakken gaan krijgen voor grijs?
  dan is deze discussie toch eigenlijk niet meer nodig, kunnen ze zich beter inspannen voor het eerder plaatsen van de ondergrondse bakken?

 2. Voordat heel den helder die ondergrondse hebben gaat er nog wel heel wat tijd overheen, laten ze dan idd die grijze tot die tijd 1x in de 3 weken legen. Maar of ze het erdoor heen krijgen? ik betwijfel het want het zou toch allemaal zo perfect gaan?!

 3. De gemeente had toch zelf kunnen bedenken, dat de huidige manier van afval inzamelen niet werkt. Ik erger me dood aan alle plastic zakken die ik maar bewaar in mijn schuur om prikken van vogels tegen te gaan. Dit is in winter nog te doen maar met warmer weer gaan die dunne zakjes stinken. Aan plastic afval zitten ook vaak etensresten. Totdat de ondergrondse containers er zijn gewoon weer terug naar oude systeem lijkt me niet meer dan redelijk.
  Een maand doen met de grijze bak is veel te lang vooral ongedierte en een overvolle bak is een obstakel.

 4. Wij zijn afhankelijk van ondergrondse containers. Met grote regelmaat, zien wij vuilnis toeristen uit andere wijken onze containers volgooien. Soms met auto ladingen tegelijkl. Vrijdags worden deze containers geleegd, en op vrijdagavond blokkeerd de klep al omdat de container tot zijn nek vol zit. Gevolg is dan , dat de mensen het er naast zetten. En daar weten de meeuwen dan weer raad mee.

  • Hoe vervelend voor de bewoners Fred, maar het geeft wel onderbouwing aan mijn stelling dat je als gemeente moet faciliteren. Maak milieu eilanden en dan zijn de bewoners best wel bereid om zelf hun grof afval weg te brengen. Zorg dat ze 24 uur per dag open zijn, want iemand met een baan kan niet op werkdagen in de rij bij HVC staan.

   • snap niet dat we door een handjevol asociale Remi’s weer van alles moeten aanpassen, beter om sterk te handhaven en bijv camera toezicht bij probleem containers

    • Van welke kant bekijk je het RB? We halen openbare afvalbakken weg, we brengen de frequentie van het ophalen omlaag. En dat alles om iets af te dwingen. Vervolgens blijkt dat er her en der vuil gedumpt wordt. Mensen moeten het toch kwijt.
     Je moet juist het aantal punten waar je je vuil kwijt kunt vergroten. Daarmee voorkom je vuiltoerisme.

     • als je altijd maar ingeeft aan de overlast plegers dan gaat het van kwaad tot erger, mensen straffen voor bezwaarlijk gedrag werkt op de lange duur veel beter dan ze alsmaar te belonen, dan vervallen ze in het zogenoemde huisdieren syndroom, als de mensen nu gewoon even doorrijden naar de HVC ipv het lekker makkelijk bij een verzamelcontainer achter te laten onder het mom van ‘als ik er maar vanaf ben” hetzelfde geld voor de Remi’s die patatbakjes, energiedrankblikjes etc gewoon op straat gooien, die hebben gewoon een gebrek aan opvoeding genoten

     • RB, ik zeg niet dat je moet belonen. En al helemaal niet de notoire overtreders.
      Ik zeg wel dat je voor de goedwillenden moet faciliteren. Het weghalen van vuilnisbakken of het verlagen van de ophaalfrequentie hoort daar niet bij. Daarmee ga je (als je niet uitkijkt) een groep overtreders creëren.
      En even doorrijden naar de HVC vind ik geen slechte gedachte maar … dan wel graag openstellen op tijdstippen anders dan kantooruren. En ja ik weet het; de zaterdagochtend. Dat is doorgaans de dag dat er een ellenlange rij van wachtenden staat die de barriere van toelating tot storten proberen te nemen …

 5. alleen met pasje vuil er in gooien en als hij vol is geeft de sensor dat aan in amsterdam werk dat goed zelf op zondag wordt daar geleegd werk goed

  • Tot dat je pasje aan het gewicht wordt gekoppeld en je daarvoor gaat betalen. Dan liggen de zakken er weer naast.

  • Ik kom regelmatig in de hoofdstad, maar zo rooskleurig als jij dat zegt, is het helemaal niet. Op zondag legen zegt al genoeg. Als ze dat niet doen, wordt het een puinhoop. Kijk eens in het centrum als ze daar het vuil dat op de hoeken van de kleine zij straatjes staat niet opruimen op Zondag, dan loopt het zelf weg. l

 6. Daar waar 2 of meer ondergrondse containers naast elkaar staan er 1 of meer geschikt maken voor plastic. Dus een oranje hoed.

  • Twee staan er niet voor niets. Als je er dan één een andere bestemming gaat geven, dan loopt de ander over. Het idee voor een ondergrondse container voor plastic is prima. Maar zet die er dan bij. Maar maak geef een bestaande container geen andere bestemming.

 7. https://denhelderactueel.nl/2017/07/online-petitie-schone-zuivere-stad/ Jammer dat Sociaal lokaal Den Helder de petitie Den Helder weer zuivere schone stad niet gesteund heeft. Nu laten ze het overkomen dat ze zelf onderzoek hebben gedaan onder bewoners. Terwijl dit al maanden eerder is gedaan door bewoners zelf. Maar laat ik ze meteen maar uit de droom helpen, gemeente wil van geen wijken weten en beantwoord niet eens brieven over dit onderwerp aan bewoners. Bewoners worden afgescheept met informatie die allang bekend is. Men gaat niet concreet in op de vragen in de petitie.

 8. Zomers in de kokende zon slechts eens in de maand legen van bakken met poepluiers en maandverbanden, vormt een regelrechte bedreiging voor de volksgezondheid. Nee, de pest breekt meestal niet meteen uit, maar mensen krijgen dan bijvoorbeeld vaker verkoudheid, zonder dat ze een link leggen met het schandalige afvalbeleid van de gemeente. Dat verzin ik niet zelf, zie vakliteratuur. HVC en Den Helder hebben beiden nagelaten om de volksgezondheidsrisico’s van hun wanbeleid te onderzoeken. Zie mijn brief aan het RIVM. Die verwezen me weer terug naar de gemeente… Dit Is het Romeinse Rijk vlak voor de ineenstorting. De overheid is VOLSTREKT onbetrouwbaar geworden.

  http://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-rivm-3-augustus-2017-brief-aan-de-directeur-generaal-van-het-rijksinstituut-volksgezondheid-en-milieu-prof-dr-a-n-van-der-zandede-22-juni-2017/

 9. Bedankt Faalhaas Odd Wagner voor je overlast. Lekker veel zwervend plastic troep door de stad net als overlast door fruitvliegjes dankzij jouw geweldige maatregelen. Je zal maar kleine kinderen hebben. Waar moet je die luiers allemaal laten? Schandalige actie!

  • caso, ze moeten wel om het vuil geven. citaat; In de leningovereenkomsten met de BNG is overeengekomen dat aandeelhouders jaarlijks minimaal 500 kton afval aanleveren en dat dit door HVC moet worden verwerkt. Vastgesteld is dat voor 2016 aan deze eis is voldaan.

   • Dat het allemaal niet zo duurzaam is mbt import en verwerking staat niet sexy in excel, dat klopt.

 10. Eens per 3 weken lijkt me een mooi voorstel.
  Zoals hogerop ook al gemeld is dat plastik ook een ergernis. Stinkt als een gek in mn schuurtje dus wij spoelen het afval nu eerst af onder de kraan, weg milieuwinst.

 11. Geef mij maar gewoon de grijzebak.Wij in Julianadorp hebben ondergrondse container(nog niet in gebruik) maar het is er maar 1 voor 3 grote woonwijken.(Doorzwin vanaf 11,12,21,22,23.gedeelte 24 en een paar 31 ) Sorry dat is veelste weinig.vooral als je met meerder mensen in 1 huis woont.

Comments are closed.