Sociaal Lokaal wil duidelijkheid over HVC

20

Den Helder – De fractie van Sociaal Lokaal Den Helder heeft het college vragen gesteld met betrekking tot de afvalverwerker, de HVC. Zij wil duidelijkheid krijgen over wat er nu precies is afgesproken met de HVC en in hoeverre de gemeente Den Helder verantwoordelijk is voor de miljoenenschuld van de huisvuilcentrale.

Tijdens de commissievergadering van afgelopen maandag werd duidelijk dat Den Helder met het in zee gaan met de HVC zichzelf in een bijzonder ongelukkige positie heeft gemanoeuvreerd. Uittreden lijkt ontzettend veel geld te kosten, maar niemand weet precies hoeveel. Dat wil de fractie in ieder geval uitgezocht hebben. Hiertoe zal zij in de raad waarin de HVC aan de orde komt een tweetal moties indienen.

In de ene motie wordt het college opgeroepen uit te zoeken wat de gevolgen zouden zijn van afscheid nemen van de HVC. Een andere motie roept de wethouder op snel contact te leggen met zijn collega’s van andere gemeenten die ook aandeelhouder zijn van de HVC. Samen zouden zij dan de aanbevelingen die de Rekenkamercommissie geeft gedaan moeten bespreken en kijken hoe ze tot uitvoering kunnen worden gebracht.

Geen invloed
Op dit moment lijkt de gemeente geen enkele invloed te hebben op de bedrijfsvoering en dat is volgens Sociaal Lokaal een onwenselijke situatie. Zo kon het gebeuren dat de directeur een enorm hoog salaris ontving waarmee eigenlijk geen van de gemeenten het eens was. Dit moet anders volgens Sociaal Lokaal.

De fractie is tevens bezig in kaart te brengen hoe de burger de uitvoering van taken beleefd. Op de Facebooksite van Sociaal Lokaal kunnen burgers een poll invullen over in hoeverre het lukt om uit te komen met een grijze bak die maar eens per maand geleegd wordt. Er wordt veel gereageerd op de poll en dat help Sociaal Lokaal om een goed beeld te krijgen van de gang van zaken.

20 REACTIES

 1. Als ik goed geluisterd heb, hebben wij als gemeente Den Helder een kleine invloed op de Algemeene Vergadering van Aandeelhouders. Dus moet je altijd meerderheden zoeken. Als er een meerderheid geweest was had er wat gedaan kunnen worden aan het enorme directeurs salaris.

  • Maar (ondanks het vurige betoog van onze wethouder Odd Wagner) er was geen meerderheid die tegen stemde. En daarmee werd het salaris goedgekeurd.

 2. ondertussen rijden ze nog met antieke bergen fijnstofuitstotende oude rammelende diesels door onze straten….

   • alleen voor grijs, die wordt nu toch nog maar 1 x per maand geleegd, weet de frequentie niet van ondergronds grijs maar neem aan vaker dan 1 x per maand en de rest blijft hetzelfde dus minder vervoersbewegingen zie ik er niet van komen

    • Plastic gaat naar 1x p.mnd. Julianadorp krijgt 42 containers dat lijkt mij aanzienlijk minder bewegingen dan elke 2 adressen volgas de bak optillen.

  • Volgens mij zijn het alleen de plastic zakken die met de oude wagens worden opgehaald, en die verdwijnen dus als we in plaats van de grijze bak voor restafval een bak krijgen voor het plastic.

 3. In de ondergrondse bakken kan je alle vuil gooien, dus volgens mij wordt de voor scheiding van het huisvuil er juist niet door aangemoedigd; het wordt wel makkelijker

  • Maar Dirk, het gaat er juist om dat de aval – stroom een ander doel vind, omdat het CO2 gehalte omlaag gaat, en men recyling pleegt. Wat mjn betreft komt er statiegeld op blik, hard plastic vermalen, en ander plastic nakijken of er Action /Aldi zakken gemaakt worden. ( of zo ). Enne,… je doet voor de komende generatie,……zoals jij het beschrijft is & juist moelijker om een andere generatie te creeren, als het klimaat te warm word. De oude “vuilnes” mens is allang vertrokken, de manager weet niet wat sociaal is. Fijne he, dat EU gevoel ! https://www.youtube.com/watch?v=xik-y0xlpZ0

 4. Inmiddels ben ik compleet gestoord geraakt door de regels bij afvoeren van afval. In het verleden wist je dat op een bepaalde dag de grijze of de groene rolcontainer aan de weg moest staan. De ene week grijs de andere week groen.
  Lekker overzichtelijk, prima. Onder aanvoering van milieugekken is alles anders. Natuurlijk, als je iets kunt hergebruiken op grote schaal, moet je dat doen. Daar hoort een ingenieus plan aan ten grondslag te liggen, dat uniform in bijvoorbeeld Europa, om mee te beginnen, wordt uitgevoerd.
  Nu zijn in Nederland vele bedrijven die zich bezig houden met het afvoeren van afval. Ieder op zijn eigen wijze en ieder tegen zijn vastgestelde prijs en voorwaarden. Gemeenten hebben alles toevertrouwd aan particuliere vuilnisboeren en hebben klaarblijkelijk weinig tot geen invloed op de bedrijfsvoering.
  Het kan in ieder geval beter dan de wijze waarop HVC te werk gaat. Iedere week weer moeten wij de afvalkalender raadplegen om te kunnen zien op welke dagen wij om 07:00 uur naar buiten moeten met een vracht afval. De dagen en frequenties van de diverse soorten afval zijn dermate verschillend, dat ik inmiddels het boekje zoek ben.
  Met afgunst kijk ik naar de manier waarop daar bijvoorbeeld in Leeuwarden mee wordt omgegaan door de vuilnisboer Omrin aldaar.
  Ik ben niet bereid verder nog mee te werken aan de clowneske regels van de HVC. De plastic verwerkende industrie zit met de handen in het haar, immers er wordt veel te veel niet herbruikbaar plastic aangeboden. Een te dik betaalde directie bij HVC weet het kennelijk wel allemaal. Daaaag. Zodra de ondergrondse container is geplaatst, gaat daar al mijn afval in.

  • Strandloper; mocht je een moderne telefoon gebruiken dan s het misschien een tip om de app van HVC te downloaden. Je krijgt dan (zelf instellen) een dag van te voren een berichtje welke bak er naar buiten moet.
   Maar inderdaad, voor mijn 87-jarige moeder is dit geen optie!

 5. We zijn van het makkelijke grijs/groen met 52 ophaaldagen naar 78 ophaaldagen voor gescheiden afval. Door die meerdere vervoersdagen moeten we weer meer betalen. Nu zal dat met die verzamelcontainers wel weer minder dagen worden, maar dat wordt niet in mindering gebracht.En ga er maar vanuit dat je straks per gewicht gaat betalen via het pasje voor de verzamelcontainer, dus alles daar in dumpen is wel makkelijk(er) maar daar betaal je ook weer voor. En zo werkt de roverheid de vervuiling in de hand.

 6. Sociaal Lokaal wil duidelijkheid over HVC.
  Ook ik wil wel duidelijkheid bij welke partijen mevr Rachel Post zich nu weer gaat aansluiten na de verkiezingen.
  Want dat dit clubje niet meer terugkomt in de raad staat voor mij als en paal boven water.
  Je kunt de Helderse kiezer nu eenmaal niet blijven bedonderen door steeds maar naar een andere partij te hoppen en uiteindelijk een zetel voor jezelf houden.
  Zo dom zijn de Helderse kiezers nou ook weer NIET!!!

 7. Koen Schuiling onze burgervader noemde de mega verdienende directeur een fatsoenlijke en integere man.
  Aan me hoela een VVD graaier is het en niet fatsoenlijk laat staan integer.
  En weer zo’n voorbeeld dat de gemeente langs de kant machteloos toekijkt.
  Het wordt inderdaad tijd voor een krachtig college die dit soort wantoestanden voorkomt.

 8. Zou de ouderwetse schillenboer met paard en wagen uitkomst kunnen brengen. Die kan met de schillenkar langs de huizen en zo het GFT afval ophalen is weer een bak minder. De schillenboer is ook goedkoper dan de HVC. Meteen weer een positieve uitstraling voor Den Helder. Wie kan dat tegen zijn. O ja de PvdD. Geven we het paard een 40urige werkweek, zijn die ook weer gelukkig.

 9. In de jaren 60 kwam bij ons de melkventer langs met een elektrisch aangedreven wagen en zijn producten zaten verpakt in glazen flessen met statiegeld. Gratis thuisbezorgd; ook dat nog en als je niet thuis was, konden de buren op rekening je bestelling doorgeven en voor je bewaren. Duurzaam en grote service!!

Comments are closed.