The Commuter

0

Den Helder – Drie jaar terug sprak ik de verwachting uit dat de toen 62-jarige acteur Liam Neeson vast wat gas terug zou nemen met zijn actierollen, gezien zijn leeftijd. Die uitspraak betrof Run All Night (2015), maar de Catalaanse regisseur van die film heeft Neeson weer weten te strikken. Waarschijnlijk omdat hij de ideale hoofdrolspeler is in het genre waar Jaume Collet-Serra ook zo in uitblinkt. En zo speelt de Ierse acteur op 65-jarige leeftijd zijn vierde hoofdrol in een actiethriller van deze regisseur.

De vriendelijke Michel MacCauley (Neeson) leidt een eenvoudig, liefdevol bestaan in Tarrytown met zijn gezin. Je kunt het een sleur noemen, elke dag met de trein naar zijn kantoorbaan elders, maar het is veilig en dat telt voor de man die zijn politierevolver aan de wilgen hing om dit te gaan doen. Zijn vrouw Karen (McGovern) brengt hem dagelijks naar de trein en de enige zorg is wat weinig financiële armslag met een kind in huis dat gaat studeren.

Het leek heel gewoon, tot Michel van de ene op de andere dag zijn ontslag krijgt aangekondigd. Hij is aangeslagen, drinkt bier met zijn oude maat Alex Murphy (Wilson) uit de politiewereld, en weet niet waar hij aan toe is. Zijn vrouw stelt hij nog niet op de hoogte, hij pakt gewoon zijn trein op het vaste tijdstip naar huis. Aan boord van deze trein bevinden zich veel vaste forensen. En terwijl de trein vertrekt ontdekt Michel opeens dat hij zijn telefoon is kwijtgeraakt, het zit hem echt niet mee.

Opdracht
Hij zoekt afleiding in een boek wat niet wil lukken, omdat ene Joanna (Farmiga) een vreemd gesprek met hem begint. Voordat de oud-politieman het door heeft is de vrouw er vandoor, heeft hem een opdracht gegeven iemand op te sporen in de trein en vindt hij 25.000 dollar in het toilet. Het is een mysterieus verhaal wat zich voortzet in een zenuwslopend psychologisch spel. Ontsnappen aan de opdracht is niet mogelijk, want dan gebeurt er wat met zijn gezin. En de trein dendert voort…

Dertien in een dozijn, onder die noemer kunnen we deze herhaalde samenwerking van de regisseur met zijn hoofdrolspeler plaatsen, maar daar is niets mis mee. Het is een aangenaam dozijn, de films waarin deze regisseur grossiert en hij verstaat het kunstje goed. De film heeft een rustige opbouw, de karakters worden mooi uitgediept en dan komt dat onbehaaglijke gevoel van dat er iets helemaal niet in orde is erin als een sluipmoordenaar. Mooi opgebouwde spanning naar het totaal uit de hand lopen van wat begon als dat gewone treinritje met die forensen!

Rolmodel
De hoofdrol van de film past Liam Neeson weer als een jas, net als de andere rollen in de films van Collet-Serra en de hele Taken serie. Na het uitblinken in Schindler’s List, 25 jaar geleden, heeft Neeson heel wat rollen gespeeld; dit type van de gewone man next-door die heldhaftig opkomt voor familie, vrienden en eerlijkheid is echt zijn rolmodel.

Naast een goede cast, bijrollen ook naturel gespeeld, heeft de film sterk beeldmateriaal. Bijzonder camerawerk in de trein, waarbij we in één shot door de hele trein heen gaan. Vergelijking met the Oriënt Express, waarbij we zo’n shot aan de zijkant hadden, is onontkoombaar. Enige kritische noot is dat we ons afvragen hoe elke keer het gevaar van buitenaf weet wat zich in de trein afspeelt. Dat is wat onlogisch, niet te volgen en wordt niet uitgelegd, maar daar is het ook film voor. Wij konden er goed mee leven dat niet alles te verklaren is, gewoon genieten op het puntje van de bioscoopstoel. Prima vermaak!

Regie: Jaume Collet-Serra
Met: Liam Neeson, Vera Farmiga, Sam Neill, Patrick Wilson, Elizabeth McGovern, Colin McFarlane, Ella-Rae Smith, Killian Scott
Kijkwijzer: 12 jaar